22 Септември 2021сряда23:22 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Пеканов: Не сме поемали ангажимент за затваряне на "Марица Изток"

автор:Дума

visibility 250

 БСП поиска повече сигурност за региона Стара Загора и яснота за бъдещето на комплекса „Марица Изток“. Социалистите зададоха няколко въпроса по темата на вицепремиера Атанас Пеканов по време на изслушването му в парламента по Плана за възстановянане и устойчивост.

Не намирам за адекватни решенията в Плана, касаещи комплекса „Марица Изток, каза депутатът от БСП Георги Гьоков, обръщайки се към Пеканов.

Служебното правителство не поема ангажимент за затваряне на топлоцентралите в Маришкия басейн, защото този въпрос не би трябвало да се решава от едно служебно правителство в служебните дни от мандата му. Той посочи, че за преструктуриране на тецовете има и други инструменти освен Плана - например Фонда за справедлив преход. Според Пеканов няма как да 7-8 седмици, за които е изготвен преработеният план за развитие, да се съставни нова цялостна визия за бъдещето на тези централи.

За Георги Гьоков средствата, до които България ще има достъп чрез Плана, са шанс и възможност за българското общество и икономика. „Разглеждам ги като уникален шанс Стара Загора и региона в рамките на десетина години да рестартира икономиката си и да я постави на друга основа, независима от развитието на комплекса „Марица Изток”. Но не виждам как със заложеното в плана ще се случи това“, коментира той.

По думите му заедно с екзотичните идеи за рязък преход към водород и биогаз, новото е схема за подпомагане на пускането в експлоатации на парогазова централа в Маришкия басейн: „Предвидена е открита процедура за предоставяне на инвестиционна подкрепа (до 500 млн. лева), за строителство и пускане в експлоатация на парогазови мощности с капацитет до 1GW“, обясни социалистът.

В тази връзка Георги Гьоков зададе следните въпроси към заместник министър-председателя Атанас Пеканов:

1.Наистина ли смятате, че Планът съдържа адекватни решения и гаранции за бъдещето на регион Стара Загора и комплекса „Марица Изток“?

2.Откъде ще идва природният газ в количества, необходими за функционирането на парогазова централа с мощност 1GW и осигурено ли е изграждането на газовата връзка за това количество природен газ?

3.Наясно ли сте, че заложеното в Плана ликвидира две държавни и две частни дружества и в един момент между 7 и 10 хил. работещи в Комплекса ще останат без алтернатива за заетост? Какво предвиждате за тези хора?

4.При условие, че ТЕЦ-2 е обект, елемент от националната сигурност и е в забранителния списък за приватизация, как ще се осъществява частното партньорство? Подготвя ли се ТЕЦ "Марица Изток-2"  за приватизация?

5.За да излязат от експлоатация трите рудника, каквато е алтернативата след прилагане на заложеното в Плана, са нужни огромни средства, в рамките на 3-4 милиарда,  откъде ще дойдат тези средства и предвидени ли са те?

6. Защо в Плана не са включени напредничави технологии, които са доста добри от гледна точка на ефективност, независимост от енергийни доставки и са добри за околната среда. Една от тези технологии е разработка на минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" - изграждане на система за улавяне и съхранение на въглерод (УСВ) в земните недра, която гарантира както запазване на добива от мините, така и работните места в ТЕЦ. По-важното – страната ще запази енергийната си сигурност и независимост, а цената на тока ще остане предвидима за дълъг период. Не случайно комплексът вече работи с университети по предпроектно проучване, което да покаже доколко всичко това е изпълнимо. На мен лично ми е трудно да преценя – по света все още няма толкова големи функциониращи инсталации от такъв тип.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ