19 Юли 2019петък19:30 ч.

Пеевски прегъна ГЕРБ за субсидиите

Управляващите клекнаха - таван на даренията от олигарси към партии няма да има

/ брой: 116

автор:Юлия Кулинска

visibility 703

ДПС постигна всичко, което демонстративно налагат от връщането на Делян Пеевски в парламента. ГЕРБ моментално се отзова на позивна от движението, а след срещата обявиха, че приемат идеята на бизнесмена за партийно финансиране без лимит на даренията от физически и юридически лица. Макар да си дават сметка за несъстоятелността на държавна субсидия от лев на глас, управляващите ще я отстояват в НС. От ГЕРБ обаче ще предложат общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите.

ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот у нас, заяви Крум Зарков. По думите му договорката е атентат към постиженията на демокрацията. Кого ще обслужват партиите - избирателите или дарителите си, попита Зарков.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ ГЕРБ са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как политическите сили да финансират дейността и кампаниите си. Думите му потвърди шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Затова съпартийците й ще предложат общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите. "Със субсидията от 1 лв. те ще могат да поемат разходите за административния персонал в тях. За други разходи те ще си търсят подкрепа от различни спонсори, физически и юридически лица, без да има таван на парите", поясни тя.

"Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата", подчерта Стоянова, с което потвърди, че ГЕРБ приемат идеите на ДПС. 

Споровете за размера на партийната субсидия започнаха в началото на работата на НС. Секретарят на ПГ "БСП за България" Филип Попов предложи да се удължи със седмица срокът за предложения преди второто четене на промените в Закона за държавния бюджет за партийните субсидии. "За" гласуваха 78 депутати, 59 бяха против, а 10 се въздържаха и предложението не бе прието.

"ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот у нас. Не става дума за намаляване на субсидиите, а за допускане на частно финансиране на политическите субекти", коментира договорката между ГЕРБ и ДПС зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков. Той попита кого ще обслужват партиите оттук насетне - избирателите си или дарителите си. Кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидат-кметовете - партиите или контролиращите ги олигарси, продължи Зарков. Това е истински атентат към базисните постижения на българската демокрация, заяви депутатът. Той отбеляза, че ГЕРБ отказаха на БСП среща и дискусия за субсидиите, но притичаха веднага, щом ДПС ги повика.

"Ако някой иска да промени основния закон на държавата, защото партиите са лоши, да ги забрани. Имаше шоупрограма, която наложи един популистки вариант, и сега в НС се състезават кой да го подкрепи. Щом искаме всеки богат човек да има своя партия - чудесно", иронизира Волен Сидеров. "С ГЕРБ не сме сиамски близнаци. Подписали сме споразумение, в което няма дума за субсидията, и не отговаряме за действията, бездействията, оригиналните идеи или безумията на ГЕРБ", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ