04 Юни 2023неделя20:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Печалбата на държавната енергетика скочи 10 пъти

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 95

Скъпите електроенергия и природен газ през втората половина на 2021 г. и досега са допринесли за десетократен ръст на печалбата в групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за миналата година. Това сочат публикуваните от държавната компания съкратени консолидирани данни, които в момента се заверяват от одитор.

Според тях печалбата на БЕХ за 2021 г. е 1,349 млрд. лв., докато година по-рано е била 157,2 млн. лв.. Два пъти и половина са нараснали приходите от продажбата на електроенергия - от 3 млрд. лв. на 7,5 млрд. лв., а от природен газ постъпленията са се вдигнали три пъти - от 1,186 млрд. лв. на 3,34 млрд. лв. Увеличили са се и приходите от транзитни такси при преноса на газ от Турция до Сърбия, Гърция и Северна Македония.

Националната електрическа компания отчита безпрецедентен ръст на печалбата си през 2021 г. - от 46 млн. лв. на 650 млн. лв., което се дължи основно на приходите й от свободния пазар, където цените остават високи и сега. Печалбата на обществения доставчик на ток обаче отиде за предсрочното погасяване за взетия през 2016 г. заем от бюджета за изпълнение на арбитражното решение да плати поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене" за близо 1,2 млрд. лв. АЕЦ "Козлодуй" още не е обявила финансовите си резултати за миналата година, но от информацията за първото тримесечие на 2022 г. става ясно, че ядрената централа реализира близо шест пъти ръст на печалбата си спрямо същия период на предходната година до 955 млн. лв.

Газовият оператор "Булгартрансгаз" също отчита за миналата година удвояване на печалбата си от 72,4 млн. лв. през 2020 г. на 140,7 млн. лв. 

Според обявените финансови резултати на "Булгаргаз" газовият доставчик завършва първото тримесечие на 2022 г. на загуба от 2,8 млн. лв.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ