20 Октомври 2021сряда14:46 ч.

Пазят "Странджа" от строежи с промяна в общия план на Царево

Обжалванията пречеха на изготвянето на екооценката, обяви Искра Михайлова

/ брой: 26

автор:Юлия Кулинска

visibility 0

За да бъде предотвратено застрояване на частта от парк "Странджа", попадаща в територията на Царево, е разпоредено да започне процедура за изменение на общия й устройствен план в частта, обхващаща защитените територии, декларира вчера от трибуната на НС министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя, заедно с регионалния министър Десислава Терзиева и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, беше изслушана от депутатите.
ДУМА припомня, че след дългогодишно обжалване от екоорганизации и отмяна на плана, преди дни ВАС реши, че той е действащ въпреки претенциите на природозащитници, че няма екооценка. Съмненията, че така се отваря вратичка за застрояване на парка, доведоха до екопротести, а в четвъртък бе поискано спиране на плана.
Проектът за частичното изменение на плана на Царево, 70% от който засягат парка, ще е готов до края на следващата седмица и ще бъде изпратен за съгласуване в МОСВ и на Министерството на културата, обяви Десислава Терзиева. След това ще бъде издадена заповед за изработване на проект за изменение на плана на Царево, като неразделна част от него ще е екооценката, за да отговаря той на изискванията на българското и европейското законодателство.
Министър Михайлова коментира, че изменението на плана ще позволи подготовката на актуална екологична оценка на инвестиционните намерения в общината и оценка за съответствие. По думите й това ще даде възможност да се отчете и приключилото картиране на местообитанията на защитените видове, което се извърши с пари от еврофондовете и в момента се вписва в кадастъра. Екоминистърът уточни, че съдебното решение за плана на Царево е позволило най-накрая да се предприемат действия, тъй като по време на  обжалването това не е можело да се случи. "Изработват се планове за управление на защитени зони по НАТУРА 2000, на защитени територии, на природни и на национални паркове. Само така можем да гарантираме защитата на околната среда и природните ценности", категорична е тя.
За да не се допускат нарушения със строежи в парк "Странджа", на длъжностните лица от ДНСК е разпоредено при проверки на територията на парка да обръщат внимание дали инвестиционните проекти имат положителна екооценка, освен необходимите строителни разрешителни, поясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Той припомни, че 44 общини нямат задания за проектиране на устройствени планове и че ведомството, което той ръководи, е поело ангажимент да организира местната власт да изпълни този свой ангажимент.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ