13 Август 2020четвъртък16:58 ч.

Пазете Бялата книга за отбраната!

/ брой: 221

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1761

Възможен е бил и по-радикален вариант на реформата във Въоръжените ни сили от този, който предлага Министерството на отбраната. В този смисъл възниква необходимостта да бъде опазена Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, която вече бе представена пред медиите и й предстои да измине пътя до Министерския съвет и оттам към Народното събрание. В нашата парламентарна практика през последните две десетилетия има не един или два примера на решаване на болезнени въпроси като предложения на депутатите. Така изпълнителната власт създава добро впечатление, но в края на краищата последната дума е на законодателната. С такава хватка бе вдигана и сваляна пределната възраст за военна служба на генералите и адмиралите. По същия начин предсрочно рапортувахме за раздялата с наборната служба и пълната професионализация на армията.
Добра е амбицията на Министерството на отбраната да разполага с бюджет от 1,5 на сто от БВП. Дано не сработи в един момент чисто математическото мислене на финансистите, според което колкото по-малко военнослужещи, толкова по-беден военен бюджет. В зората на демокрацията имаше един финансов министър, който къде на шега, къде на истина беше намерил формулата как да стигат парите. Съкращаваме едната армия и готово. Тогава на територията на страната имаше първа, втора и трета армия. Сега нещата са далеч по-различни. Концептуалните документи, плановете, включително и актуализираните, бяха изпълнявани най-вече в частта си за намаляване броя на военнослужещите. Тази констатация е подчертана и в проекта на Бялата книга. Нещата стигнаха дотам, че Министерството на отбраната и висшето военно командване няма как да си позволят предложения за още по-радикални съкращения. Военната експертиза е наясно, че вече няма накъде да се отстъпва, макар че министърът на отбраната не иска да говори за санитарен минимум. Все пак навсякъде, включително и в армията, са необходими хора. Авторите на Бялата книга показват, че са наясно с този проблем. Може обаче да се отиде и по-нататък. Няма ги разчетите и таблиците, които вълнуват семействата на военнослужещите. Там е снета картинката от днешния, а дори и от вчерашния ден. Така ли ще продължават нещата до края на 2014 г.? Не е казано. Знае се само, че предстоят сериозни промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Тази перспектива също е аргумент към призива за опазване на Бялата книга.

 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 647

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 396

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 293

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 247

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ