05 Август 2021четвъртък08:52 ч.

Пазарно "намаление"

/ брой: 65

автор:Светлана Велева

visibility 1113

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че планира да намали цената на парното от 1 април, като процентите варират от под 1% до малко над 10% за различните градове. Орязването на тарифата се дължи на драстичния спад на газовата тарифа от същата дата - с 23%. Но както винаги, има едно "обаче", а тук и няколко.
Обаче в градовете с най-скъпа топлоенергия поевтиняването е символично. В София например - едва с 3%, в Пловдив - с 0,7%, в Бургас и Варна - с 5%. Това на фона на 23% поевтиняване на природния газ. Ако цената му обаче се вдигне с 23%, топлоенергията ще скочи с поне 30%, и то веднага. Бързи сме на вдигане на цени, но когато пазарната логика диктува намаление по веригата, се бавим с месеци.
Има и друго обаче. Прогнозните цени за поевтиняване на парното не са направени на база обявеното от "Булгаргаз" 23% намаление на синьото гориво, а по някакви предходни разчети от 15%. Така от КЕВР се оправдват за скромното понижение. "Булгаргаз" говори за това прогнозно намаление още от началото на февруари - тогава заяви предварително очаквано 20% понижение. По-късно направи предложение то да бъде 23%. Къде бяха КЕВР тогава, в друго измерение? След два месеца пак излизат със стари данни? Това повдига въпроси за експертността на екипа, както и коректността на регулатора в ценообразуването. 
Същото КЕВР направи и в началото на отоплителния сезон - от 1 октомври тя смъкна с по-малко тарифите. Тогава от комисията обясниха, че оставят буфер в топлофикациите, така че да не се налага парното да поскъпва по време на отоплителния сезон, ако цената на синьото гориво скочи. Сега в доклада е записано, че това се прави, за да не се допускат резки изменения на цените при драстичното намаление за природния газ. А какво пречи да бъдат по-резки, ако пазарната логика го налага? Оправдания винаги се намират, пък били то и нелепи.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ