22 Септември 2021сряда21:47 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Патриотизмът и лявото

/ брой: 128

автор:Камелия Базова

visibility 624

Наскоро четох интересен анализ на Георги Димов - млад социален учен и лидер на патриотично движение, което се коалира с БСП за предстоящите избори. Харесвам обединението на патриотичните организации с българската левица. Истината е, че лявото и патриотичната идея не са "дървено желязо", не са оксиморон. Всяка истинска българска партия трябва да бъде патриотична, защото първо и преди всичко сме българи! 

Съюзът между лявото и патриотичното е продиктуван от идеологически, социално-икономически и геополитически мотиви. Идеологически, защото консервативният завой към патриотизма, който БСП прави напоследък, не е изневяра на левите идеи. Напротив! Както казва доктор Димов, много леви партии се обезличиха, защото не успяха да съчетаят справедливата социална идея с родолюбието и патриотизма. БСП за щастие не направи тази грешка, а съчета социалната с националната идея. 

Що се отнася до социално-икономическите и геополитическите причини, трябва да кажем, че неолибералният пазарен глобализъм се опира на три основни фундамента - пари, медии и оръжия (военно-промишления комплекс на силните държави в света, който изисква съответно и пазари, пари и военни конфликти). Световният спекулативен финансов капитал надхвърля многократно реалното стоково покритие на глобалната икономика. 20% най-богати хора на света владеят 80% от ресурсите и благата на планетата. Сред най-силните световни икономики преобладават международните транснационални корпорации, оплетени в сложна мрежа с неправителствени международни организации, медии, банки и пр. А хората с несигурен социален статус, работещите бедни са доминиращата социална прослойка и у нас, и по света. Световният финансов елит използва за смокинов лист справедливата идея за "демокрация, права и свободи", която налага чрез цветни революции и хибридни войни.

Въпросният финансов световен елит води и антинационална политика. Да си спомним атаката срещу нашата история - нямало турско робство, нямало баташко клане, Ботев и Левски били едва ли не терористи, а австрийският професор Ото Кронщайнер ни предлагаше дори да сменим кирилицата с латиница, защото славянските букви били "съветски шрифт". Силните национални държави не са в интерес на световния елит. Истински свободните народи не могат да бъдат добра основа, за да се управлява световна империя. Съвременните световни империи се нуждаят от хора, доволни от хляб и зрелища, манипулирани чрез натрапвани от медиите фалшиви ценности на консуматорската потребителска култура. Оттук и ударите по образованието, невежият не се замисля над смисъла и целта, която преследват политиците. 

БСП е патриотична организация, тя не подписа Истанбулската конвенция със скрития в нея капан на джендър идеологията. Заради това я обвиняват в консервативен десен завой към патриотизма. Патриотизмът обаче не е десен завой, не е монопол на лявото или на дясното. Всяка българска партия трябва да бъде патриотична и да поставя националните интереси над всичко. Съюзът на БСП с патриотични организации е най-логичната крачка, която лявото можеше да направи предвид сегашната световна икономическа и геополитическа ситуация. 

Няколко примера, които илюстрират тази ситуация. Теорията на "контролирания хаос", формулирана от Джин Шарп и Стивън Ман от института "Санта Фе", има за цел чрез "цветни революции" да се постига реализация на външнополитическите цели на САЩ и чрез тях на наднационалните корпоративно-финансови интереси. През 2008 г. Бил Гейтс формулира понятието "креативен капитализъм", който хем щял да намали неравенствата по света, хем щял да работи за генерирането на печалби!? Лидерът на Световния икономически форум Клаус Шваб пък прогнозира, че в бъдеще капитализмът ще премахне различията между бедни и богати, но също така ще унищожи и държавните национални граници! Ето още едно доказателство за необходимостта от съюз между левите и патриотичните сили.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 4

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ