16 Май 2021неделя14:33 ч.

Обзор

"Патриотично" законоблудство

Популизъм, тяснопартийни интереси, лобизъм и некомпетентност белязаха нормативното творчество на ВМРО и НФСБ и през 2020 г.

/ брой: 6

автор:Ростислава Иванова

visibility 1189

Евтин популизъм, тяснопартийни интереси, лобизъм, маскирани като "патриотизъм" и гарнирани с некомпетентност, белязаха и през 2020 г. законодателната дейност на ВМРО и НФСБ. Националистическите партии на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов - коалиционни партньори на ГЕРБ в управлението, продължиха да произвеждат скандали с безумните си законодателни идеи. Но шумните провокации явно са търсен ефект за патриотарите, чиито рейтинг се сгромоляса за четири години във властта и едва ли ще влязат в следващия парламент. Много от абсурдните им регулации нямат за цел дори да стигнат до пленарната зала, с тях се преследват популистки електорални задачи - лъскане на имидж преди наближаващите избори.

Патриотична опаковка

Законите на "Обединени патриоти" не се открояват с професионализъм и задълбоченост, не създават ред, не решават държавни, човешки и бизнес проблеми. Напротив - където са пипнали, следва хаос (например "закона за шума" на Симеонов). Този целенасочен хаос се произвежда от бездарни безотговорници, изпразнили понятието "патриот" от съдържание. Упражненията на ВМРО в законодателната сфера са по-лесно смилаеми националистически теми, стигащи според случая до шовинизъм: преекспонират българщината; развяват като байряк християнското семейство, християнската религия, "българската азбука" и писменост; навсякъде виждат заплаха от джендъри и НПО, от цигани, мигранти, радикален ислям; на думи, но доста гръмко, се изкарват защитници на бедните, пенсионерите, децата, даже на длъжниците. Все на пръв поглед възвишени цели от идеологическата гама на диктаторите в не толкова далечната история.

Да се представят като "истински българи", "български мъже" е търсеният ефект в много законопроекти на т.нар. воеводи. (Психолозите обясняват тази мания с избиване на мъжки комплекси.) Например меракът на Каракачанов да върне задължителната казарма, че откакто била закрита, българските мъже вече не били мъже. С този аргумент защитаваше каузата и евродепутатът Ангел Джамбазки, докато не лъсна фактът, че се е отървал от редовна служба с номера на "вечния студент". ГЕРБ открай време са противници на донаборната служба, но в края на мандата угодиха компромисно на военния министър. През декември мнозинството в НС гласува промяна в Закона за резерва на въоръжените сили за създаване на "доброволна казарма". Процедурата е факт, но наплив пред МО няма.

Каракачанов отдавна напира за узаконяване употребата на оръжие при "неизбежна отбрана" вкъщи. Какво по-мъжествено и патриотично от това да позволиш на българина да гърми безнаказано, хеле по цигани-крадци, към които "воеводата" с каската дори не крие омразата си. Лидерът на ВМРО отдавна им е вдигнал мерника. Преди време представи пъклен расистки план за подчиняването им под миловидното име Концепция за интеграция на ромите. Каракачанов предлагаше мерки за ограничаване и на ромската популация. Ако Хитлер беше жив, сигурно щеше да го аплодира. И това обаче не му се получи на Краси, който е овесил на стената портрета на убиеца на хиляди българи Ванче Михайлов. В края на 2020 г. силовият вицепремиер пробва за втори път да прокара текста за неизбежната отбрана, след като предишният им законопроект мина на първо четене с компромис от ГЕРБ пак преди избори. После обаче бе заклеймен от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и потъна в прахоляка. Сега "патриотите" ползваха тактиката на ГЕРБ - вкараха тихомълком текстовете между двете четения на законопроекта на МС, внесен в парламента още лятото. 

"Бухалка" срещу медиите

Под претекст, че се бори с фалшивите новини, ВМРО вкара скандални поправки в Закона за радиото и телевизията, въвеждащи държавна цензура в медиите. Предлага се до 3 години затвор и затваряне на сайтове заради разпространяване на фалшиви новини и имуществена санкция от 500 до 2000 лв. за собственика на домейн с анонимен текст. За цензуриращ орган е посочен СЕМ. Правозащитници, медийни експерти и медии обявиха, че това е фашистки и мракобесен проект, който нарушава европейските разпоредби и крие рискове пред свободното изразяване на мнение, позволявайки налагането на държавна цензура. Висшият адвокатски съвет смята, че законопроектът е противоконституционен и представлява груба намеса в свободата на медиите, на интернет пространството и свободата за словото". Асоциацията на европейските журналисти предупреди, че се дават необосновано много правомощия на СЕМ да преценява коя информация на даден сайт е вярна и коя не и да се произнася за премахването й. Критики от ГЕРБ нямаше, но все пак проектът бе отхвърлен от комисията. ВМРО обаче внесе нов законопроект за борба с фалшивите новини - основан на евромеханизма за защита на личните данни. В него се предлага да се затварят сайтове, поддържани от анонимни лица. Медийната комисия отхвърли и предложението на националистите за задължителни квоти за българска музика и песни по радиата и телевизиите, които да звучат от 6 до 22 ч. всеки ден, а нарушителите да плащат глоби от 5 до 20 хил. лв.

"Грижа" за децата

"Черешката на тортата" в законодателното меню на ВМРО са внесените през декември спорни поправки в Закона за закрила на детето. С подкрепата на ГЕРБ проектът мина на първо четене, но вероятно и той ще бъде замразен. Въпреки това националистите постигнаха целта си да разпалят обществен дебат преди изборите по удобните за тях антиджендърска тема и лошите НПО и пак да се изкарат пазители на традиционното християнско семейство. Според ВМРО неправителственият сектор добива прекомерни възможности да се намесва в правото на родителите да налагат собствени морални и ценностни принципи при отглеждането на децата. Затова трябвало да се укрепи ролята на родителите при съдебните процеси, засягащи правата и закрилата на детето. Според действащото законодателство привличането на родителите като страна в процеса по конкретна мярка за закрила на детето не е задължително. "Мотивите са да се постигне баланс между интересите на родителите на детето, отглеждането му в семейна среда и твърде модната и погрешна постановка, че институциите, най-вече НПО с неизвестен произход и цели, могат да се грижат по-добре за него", обясни съпредседателят на "патриотите" и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Законът е само шест страници, писан "на коляно" и без мисъл, за което говори и абсурдното предложение "детето да се отглежда с предимство в биологична и родствена връзка". Според Националната мрежа за децата това е дискриминация спрямо осиновителите. Срещу поправките са подадени много жалби от неправителствени организации.

Предколедно ВМРО вкара в НС специален проектозакон за трюфелите. Осем депутати на Каракачанов са вносители на "приоритетния" лобистки закон в незапомнената пандемична обстановка и всеобхватна криза. Самият проект е 20 страници и засяга производство с 20 000 работници. Бизнесът с подземни гъби обаче е "златна кокошка" и най-вероятно поръчката за регламентирането идва от бизнесмен, който иска да разкара по-малките конкуренти в бранша.

Класически пример за калпаво и вредно законодателство са приетите през декември промени в Закона за задълженията и договорите. Без много мисъл "копродукцията" на ВМРО и ГЕРБ премахна "вечния длъжник", като въведе 10-годишен срок на давност на борчовете, след който те автоматично се изчистват. Защо ли обаче мнозинството зарадва чак в края на мандата си стохилядната армия от длъжници у нас, а не го направи обмислено и професионално по-рано? Едва ли хуманни мотиви стоят зад това поредно законоблудство, срещу което се обявиха юристи, финансисти, икономисти, банки и дори финансовото министерство. Всички предупредиха, че недомислиците стимулират некоректните платци и застрашават основите на пазарната ни икономика. Според юристи българската съдебна система не е достатъчно експанзивна при решаването на спорове от такова естество и се дава възможност за умишлено отлагане и протакане на изхода от евентуални дела с цел достигане на давностния срок и изтриване на задълженията.

Прекръстването

Само с предизборен популизъм може да се обясни безсмисленото и с вредни последици преименуване на празника 24 май, известен досега като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. По предложение на националистите и с важната подкрепа на ГЕРБ и "Воля" празникът вече се казва Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Както се казва, "Да влезе последният и да затвори вратата", защото едва ли някой може да го запомни. Законодателната инициатива в разгара на коронакризата бе внесена през октомври с поправки в Кодекса по труда, в който са описани официалните празници. Управляващото мнозинство не се съобрази с отрицателните становища на БАН и в началото на декември прекръстиха любимия празник. Националистите се аргументираха, че определението "славянска писменост" давало пространство за интерпретации в полза на твърденията за съществуване на македонски език. Промяната била и опит да се сложи край на непрекъснатите провокации, предимно от Русия, за отричане на българския принос в просветителското дело на Кирил и Методий и техните ученици. Учените предупредиха депутатите, че става тъкмо обратното - акцентирането само върху българската азбука - кирилицата, "откъсва" от празника Кирило-Методиевото дело и глаголицата, на които България безспорно е приемник. А и щом има "българска азбука", какво пречи да има "македонска", "руска" и пр. азбуки? Според учените промяната заличава всепризнатия досега български принос в славянската и европейската цивилизация. Никой не ги чу.

Срещу природата

Каракачановият законопопулизъм хармонично се допълва от лобистките проекти на коалиционния му партньор Симеонов. Творческите усилия на лидера на НФСБ са насочени главно в енергетиката и в нарушаването на екологични закони чрез вратички в други актове с едничката цел застрояване на забранени планински и черноморски зони. Симеонов предлага да отпаднат забраните, които не допускат водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия, когато тази част от реката попада в зона на защита и без съобразяване с действащите забрани в плановете за управление на речните басейни. Това е поредният опит на Симеонов да погази прилагането на европейското екозаконодателство, което ще вкара България в сериозна наказателна процедура за неизпълнение на международните спогодби, предупредиха от риболовно сдружение "Балканка". И припомниха, че именно Симеонов бе сред инициаторите на скандалните поправки в Плана за управление на Национален парк "Пирин", допускащи сеч и строителство в над половината територия на парка.

А какво да кажем за внесените от НФСБ промени в Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за устройство на територията, позволяващи допълнително застрояване на земи по морето и в планините?! Поправката отваря още една голяма врата за застрояване. НФСБ предлага земята да се сменя срещу документ за "приоритетна зона за въздействие", за която не се изисква да е част от общия устройствен план. В момента по закон предназначението на земеделски и горски земи може да се променя само при влязъл в сила общ устройствен план. Изключения се допускат само за обекти от национално значение, техническа инфраструктура, откриване на културни ценности и историческо наследство. И тази скандална поправка се прокарва тайно, без обществено допитване, в друг закон - за регионалното развитие.

С това антизаконите на "патриотите" не се изчерпват. Но все пак Симеонов свърши и нещо смислено покрай възложената му "мокра поръчка" от Пеевски и Борисов - да унищожи хазартния бизнес на Васил Божков. С национализирането на хазарта дойде и краят на обезумялото всенародно търкане на билетчета на късмета.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 979

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 679

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 631

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 688

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ