08 Октомври 2024вторник22:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Столичната революция:

Млада вълна срещу обичайните заподозрени в 23 МИР

Листата води председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков, младежите предлагат „Първа работа! Първи дом! Първо дете!“

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 1091

В столичния 23 МИР „БСП–ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ сформира необичайна листа за предстоящите парламентарни избори, която крие неочакван потенциал за по-доброто представяне на социалистите в София. Листата води председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков. Той е на 27 години. Политолог и енергиен експерт по образование, лидерът на младите социалисти е едно от свежите лица, на които лявото обединение залага. Вълков има нелеката задача да влезе в битка с добре познати лица в югоизточните квартали на София – Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Цончо Ганев от „Възраждане“ и Кирил Петков от ПП-ДБ.

Новото лице

Габриел Вълков е сравнително ново лице на националната сцена, но вече има политически опит. През 2020 г. става председател на младите социалисти в София, а две години по-късно печели битката за председател на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП.
В 23 МИР Вълков има зад гърба си разнообразна листа от кандидати на обединената левица. Част от добре познатите лица, които ще търсят подкрепата на софиянци на 27 октомври, са: доц. Наталия Киселова, доц. Атанас Мангъров и известният театрален режисьор Борис Панкин.

Младата вълна

Интересното в листата на социалистите в 23 МИР е, че на челните места в нея също са преобладаващо млади хора.
Втори е Георги Ангелов, 28-годишен експерт по икономика и управление и зам.-председател в Младежкото обединение в БСП. Ангелов е директор на бързо развиващ се стартъп в дигиталната сфера за Източна Европа и Африка.
Четвърти в листата на социалистите е млад ветеринарен лекар. Иван Панайотов е на 23 години и е последна година студент по ветеринарна медицина, като вече работи по специалността си.
На шесто място е още един от младежите на БСП - Сава Диков. Завършил “Публична администрация”, понастоящем Диков е сътрудник на групата на БСП в СОС. Той е бивш организационен секретар на ЕСН България (Erasmus Student Network)и бивш председател на Комисията по международна дейност към Студентския съвет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Програмата

„Когато седнахме, за да разработим програма за подпомагане на младите хора, се замислихме кои са онези неща, от които всеки младеж в България има нужда, за да живее смислено. Не искахме да предлагаме абстрактни идеи, искахме нещо конкретно и реалистично. Младите хора сме работливи и съвестни, ние не търсим някой да ни дава нещо наготово, но държим държавата да инвестира в бъдещето ни“, споделя Вълков.
Затова младите социалисти разработват плана „Първа работа! Първи дом! Първо дете!“. В програмата им са разписани конкретни мерки за осигуряване на първо работно място, подпомагане за взимане на първо жилище и помощ при отглеждане на първо дете за всеки млад българин.

Първа работа

„Тръгнахме по стъпките, които като млади хора следваме в развитието си. Първата задача е да завършиш образованието си и да намериш работа. Там идват и първите проблеми. Сблъскваш се най-често с един от няколко случая – казват ти, че трябва най-напред да стажуваш известно време без заплащане и най-често след края на безплатния стаж чуваш „За момента не търсим постоянен персонал“. Вземат те на работа по специалността ти, но често заплатата по никакъв начин не е достатъчна, за да покриваш базовите си разходи, или пък работиш нещо съвсем различно от специалността, която си завършил – защото парите ти трябват, за да оцелееш, или защото работните места в сферата, която търсиш, са прекалено малко“, споделя Сава Диков.
В отговор на това младежите предлагат т. нар. Социална гаранция – ангажимент на държавата за подпомагане при намиране на първа работа за различните образователни групи и населени места. За млади хора, които искат да започнат собствен бизнес, но нямат началния капитал да го направят, програмата включва и изготвяне на програма за стартиращи малки бизнеси с национално и европейско финансиране за млади предприемачи до 29-годишна възраст. Програмата предвижда и въвеждане на стимули за млади специалисти, завършили образование в чужбина, поощряващи да се върнат в България.

Първи дом

„Следващото предизвикателство е първият дом. Статистика показва, че 50% от младите хора до 30-годишна възраст в България все още живеят с родителите си. Истината е, че големите градове, особено София, са доказателство за абсурден парадокс – навсякъде е презастроено, но никой не може да си позволи да си купи жилище. Обикновено един млад човек по никакъв начин няма налични пари, за да закупи сам жилище, затова се обръща към ипотечните кредити. Те обаче изискват първоначална вноска, която на база на цените в столицата, например, може да стигне до 70 000 лева. Аз лично не познавам много млади хора, които имат 70 000 лв. в банковата си сметка.“ споделя Иван Панайотов.
Затова програмата на младите социалисти предвижда подпомагане на млади семейства за закупуване или строителство на основно жилище чрез държавно гарантирани кредити, както и стимулиране от държавата на общините за осигуряване на общински жилища за млади семейства от работещи родители.

Първо дете

„Аз съм на 28 години и вече мисля за създаване на семейство. Оказва се обаче, че държавата с най-бързо изчезващо население в света няма адекватна политика за подпомагане на отглеждането на дете. Въпросът тук е комплексен – от една страна, е помощта за млади родители при отглеждането на децата им, а от друга, е нарастващият брой на двойки с репродуктивни проблеми“ допълва Георги Ангелов.
Затова социалистите предлагат подкрепа за майчинството, като еднократната помощ за раждане на дете се увеличи до 5000 лв. за първо, 10 000 лв. за второ и трето дете при двама работещи родители. Програмата предвижда и създаване на постоянна програма за подпомагане на самотните родители чрез ваучери за храна, социални услуги, помощ за отопление, детегледачки и пряко финансово подпомагане
Социалистите настояват и за държавно финансиране на неограничен брой ин витро процедури за млади семейства до 35 години.

Битката за София

Задачата пред младите лица на БСП в София е сложна. Те трябва да донесат така нужната свежест в редиците на лявото обединение, като същевременно се изправят срещу изключително опитни играчи на политическото поле. Програмата „Първа работа! Първи дом! Първо дете!“ показва ясна визия за подпомагане на младите хора, която залага амбициозни цели и ангажименти пред младата вълна в БСП. Ако успеят да наложат тези идеи, новата генерация в ляво има реален шанс да привлече нови избиратели и да промени динамиката на политическата сцена в столицата.

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 191

Властта спешно отпусна пари за земеделци и животновъди

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 191

У нас можело да се съхранява отработеното ядрено гориво до 2032 г.

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 191

Българите най-често изолират дома си, за да пестят ток

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 191

Салвини обвини ЕК в "екотероризъм"

автор:Дума

visibility 724

/ брой: 191

Социалистите в Гърция избират нов лидер

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 191

"Хизбула": Няма място за Израел в региона

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 191

Накратко

автор:Дума

visibility 1009

/ брой: 191

Кървава годишнина

автор:Юри Михалков

visibility 726

/ брой: 191

Контрол

автор:Барбара Пейчинова

visibility 898

/ брой: 191

50 нюанса тъпо

visibility 718

/ брой: 191

Млада вълна срещу обичайните заподозрени в 23 МИР

автор:Дума

visibility 797

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ