19 Юни 2024сряда10:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 622

Увеличението на цената на тока за бита от 1 юли ще бъде под 1,5% средно за трите електроразпределителни дружества в страната, увери пред БТВ министърът на енергетиката Владимир Малинов. На последното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха изказани опасения, че токът може да поскъпне повече от предварителните разчети за 1,4% средно повишение заради наблюдавания ръст на цените на електроенергията и природния газ на международните пазари.
Малинов обаче смята, че няма такива опасения. "Цената на тока ще поскъпне с по-малък процент от годишната инфлация в последните месеци. Причината за това е, че правителството взе решение да покрие дефицита във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" от близо 500 млн. лв., а също така и евтиният ток на АЕЦ "Козлодуй", който има съществен дял в енергийния микс - 49%", каза министърът. Цената обаче се определя на база разчетите на КЕВР, а не от министъра.
Според Малинов спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да затрудни националната енергийна система на страната, защото има достатъчно мощности и уверение за това дава и "Електроенергийният системен оператор". На 15 юни, събота, за планов превантивен ремонт бе спрян шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщиха от атомната централа. Заради същия този проблем през 2023 г. блокът на два пъти бе спиран от експлоатация и бяха извършвани ремонтни работи. От "АЕЦ Козлодуй" уверяват, че количеството на пропуска на топлоносителя е под постоянен контрол и към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения. Съобщава се, че няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Сериозно се отнасяме към този рецидив в 6-и блок и предприемаме всички необходими действия, за да може да работи безаварийно, каза Малинов.
В същото време той обяви, че няма докладвани никакви проблеми по отношение на 5-и блок, който от няколко дни работи, зареден с 1/4 американско ядрено гориво. Малинов припомни, че Агенцията за ядрено регулиране е извършила всички необходими изпитания и анализи, преди да сертифицира новото гориво.

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 650

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 713

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 631

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 693

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 635

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ