26 Септември 2020събота11:01 ч.

"Спирка"

Пътешествията на Мария Матева представя "Контраст"

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 266

Галерия "Контраст" представя изложбата на Мария Матева "Пътешествие към изкушението". Тя може да се разгледа до 21 септември в столичния арт салон на ул. "Цар Самуил" 49.

"Мария Матева е художник, който се появява рядко в текущата експозиционна практика на българските галерии. Причината според мен се крие в индивидуалната нагласа на авторката, чийто праг на взискателност към себе си и към творбите, които създава, е особено висок, пише Борис Данаилов, който е куратор на изложбата. В днешно време феноменът на въздържането от чести изяви, на съзнателно възпираната нетърпеливост към афиширане на задължително присъствие като че ли не е общоприета добродетел. Това съвсем не означава липса на творчески стратегии, които реализират друг - по-продължителен, но същевременно премислен ритъм. Обратното - когато говорим за творчеството на Мария Матева, следва да подчертаем белезите на една критична оценка - плод на точен анализ от страна на художничката. Това е прецизната констатация, че постоянното анонсиране на художествено присъствие в една среда, която алчно изисква непрекъсната защита на вече заявен пластичен възглед, носи опасности. И по-точно води до ерозиране на авторовата индивидуалност, за която повторението е смъртна опасност.

...Авторката е назовала изложбата си "Пътешествие към изкушението" - обстоятелство, което от нейна страна недвусмислено говори за осъзнатата извечна и нерешима екзистенциална дилема. В замяна на тази истина (навяваща печал), тя ни е дарила с нещо друго - удоволствието от пътуването към онова, което ни липсва, и което бихме желали да притежаваме, при все че не можем да го докоснем. Тя е един от нашите водачи в обърканите ни копнежи,защото с творчеството си артикулира, подрежда и осветлява тяхната недоизказана същност...", завършва Борис Данаилов.

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 0

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 80

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 146

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 272

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 930

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 515

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ