17 Юли 2025четвъртък10:41 ч.

Четиво

Пътешествие между кухни и култури

Романът на Ричард Морей "На един черпак разстояние", който Ласе Халстрьом екранизира, е определян като истинска ода за любовта към семейството и храната

/ брой: 246

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 216

Вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди "Мишлен" - това представлява книгата на Ричард Морей "На един черпак разстояние", която излиза на български от издателство "Вакон". Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета. Ала нещастие отвежда шумните роднини на Хасан от Индия в малко градче, сгушено във Френските Алпи. Там фамилия Хаджи отваря поредния семеен ресторант, в който донася всички подправки и ухания от далечна Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки.
В градчето Люмиер обаче съдбата ги изправя врата срещу врата с кухнята на мадам Мальори, потомка на стар хотелиерски род, съдържател на ресторант и готвач, носител на две звезди "Мишлен". Мадам е традиционалист по образование и кулинарна монахиня, която прекарва по-голяма част от времето си в компанията на стари готварски книги, а мястото й е известно на познавачите като един от най-добрите малки провинциални хотели в цяла Франция. Всичко изглеждало чудесно и третата звезда била на път да изгрее над кухненския плот на Мальори, докато един ден, от другата страна на улицата, не се появило семейство Хаджи.
"На един черпак разстояние" е разказ за трийсетте метра, които отделят новата индийска кухня от традиционната френска - разстояние, което като море разделя както различни култури и народи, така и техните вкусове и желания.

Авторът

Ричард Морей е дългогодишен директор на европейската секция и главен редактор на списание "Форбс". Започва работа в медиите през 1984 г. като репортер за Ню Йорк. Като американец, роден в Португалия и израснал в Швейцария, Ричард прекарва по голяма част от живота си в чужбина. През 1986 г. е разпределен като кореспондент в Лондон, където 17 години по-късно успява да се издигне до директор на европейската секция на "Форбс". За това време публикува множество материали и е отличен с няколко награди за журналистика. През 1991 г. издава биографията "Пиер Карден: човекът, който стана лейбъл" без съгласието на моделиера, за която "Файненшъл таймс" пише: "Това не е нито агиография, нито целенасочена атака. В нея той е уловил същността му." "На един черпак разстояние" е първият му роман, преведен на повече от 30 езика, а по-късно по него е направен и филм. Днес Ричард Морей живее във Филаделфия със съпругата и дъщеря си.

Филмът

След филма "Шоколад" от 2000 г., с участието на Джони Деп и Жюлиет Бинош, шведът Ласе Халстрьом решава да забърка нов кулинарен шедьовър, в чиито сметки този път влизат Стивън Спилбърг и Опра Уинфри като продуценти и Хелън Мирън в главната женска роля. Заглавието е "На един черпак разстояние", а сюжетът е, разбира се, по едноименната книга. Филмът изобилства от вкусове и аромати, бушуващи страсти, житейски битки и победи, вплетени в сблъсъка на два свята, обединени от пътя на един млад мъж в търсене на домашния уют. Премиерата на лентата в България беше на 22 август т.г.
През годините Ласе Халстрьом е режисирал много от видеоклиповете на "АББА", както и пълнометражния филм за групата от 1977 г. Сред останалите му ленти наред с "Шоколад" са "Защо тъгува Гилбърт Грейп" (1993), "Моят живот като куче" (1985) и "Правилата на живота" (1999). Последните две от тях са номинирани за "Оскар" за режисура.

Тръмп плаши Русия с "тежки мита"

автор:Дума

visibility 1208

/ брой: 129

Лавров се срещна със Си Дзинпин

автор:Дума

visibility 1373

/ брой: 129

Разследват евродепутат, за когото Аушвиц е "фейк"

автор:Дума

visibility 1502

/ брой: 129

Символ

автор:Александър Симов

visibility 1474

/ брой: 129

Приключи ли терапията

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1332

/ брой: 129

Епични провали

visibility 1460

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ