25 Юни 2021петък09:28 ч.

Път за хората

/ брой: 92

автор:Ева Костова

visibility 679

От първите дни на служебния кабинет се видя, че правителството на Борисов e заложило социални бомби, които гърмят една след друга. Едно от първите нови решения бе съдбата на 50-те лева за пенсионерите, които предишното управление бе осигурило само досега. Добавката ще остане до края на мандата на служебния кабинет. Но има още много социални и икономически проблеми и срокът за противодействието изтича - и то при невъзможност за актуализация на бюджета. С антикризисните мерки досега според работодатели не се е давало, а се е вземало от икономиката. С една дума - безрезултатно са харчени пари. От КТ "Подкрепа" са оптимисти за начина, по който синдикатите ще работят със служебния кабинет. От конфедерацията уверяват, че ще намерят път един към друг. Мерките трябва да продължат с повече заложена справедливост. Колкото до минималната заплата, Димитър Манолов смята, че няма как да се стигне до вариант работодателите да я определят едностранно.

Една от задачите на служебното правителство е да установи реалното финансовото дередже на държавата - извън фанфарите на Борисов за макроикономическата ни стабилност. Новият кабинет трябва да прецени как и кои от социално-икономическите мерки да продължат и занапред - някои са осигурени от предишната власт до май, други - до юни. Приоритет трябва да е най-важното - хората. 

Новият социален министър Гълъб Донев пое поста с обещанието, че мерките, които са ефективни и работят добре, ще продължат да се прилагат, а тези, които имат нужда от подобрения, ще се коригират. Основна задача и проблем пред служебния министър остава възстановяването на заетостта и квалификацията на работната сила, за да могат безработните по-бързо и лесно да бъдат устройвани на работа. 

На старта на летния сезон трябва спешно да се реши каква ще е подкрепата за туризма като един от най-пострадалите от коронакризата сектори. Служебните министри наистина трябва да намерят път един към друг със социалните партньори. Път в името на хората.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 670

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 265

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 211

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ