31 Май 2020неделя11:09 ч.

Път на грабежа

/ брой: 214

автор:Евгени Гаврилов

visibility 663

Държавата ще направи пореден опит да си прибере 52 млн. лв. неустойка по договора за продажба на БМФ заради неизпълнени ангажименти от купувачите. Предишния път казусът доведе до скандал в управляващата коалиция. Тогавашният вицепремиер Валери Симеонов спря лобистки поправки в закона за приватизация, чиято цел бе тези пари да бъдат спестени на братя Домусчиеви. Сега искът ще бъде предявен от Агенция за публичните предприятия и контрол пред Арбитражния съд на БТТП. Никой не може да каже какъв ще бъде крайният резултат. Лесно е да се прогнозира обаче, че държавата скоро няма да види тези 52 млн. лв. А да само те! Решението на арбитража няма да бъде окончателно. То може да стигне и до международни съдилища. Просто така бе конструирана системата на раздържавяване - куче влачи, диря няма.

Прокуратурата откри нарушения в РМД приватизацията на "Арсенал"- Казанлък, "Хлебна мая"- Русе, ОЦК - Кърджали, "Хемус ер"- София,  хотелите "Санкт Петербург" в Пловдив , но нищо не последва. През 2017 г. премиерът заговори за ревизия на приватизацията. Това обаче бе само вдигане на пушилка. А всичко може да се види в досиетата на сделките, ако не са унищожени вече, разбира се. В началото документацията се съхраняваше в отделните министерства, но след като бе създадена Агенцията за следприватизационен контрол и трябваше да отидат в нейния архив. Този процес се проточи във времето и едва ли някой е наясно дали е завършил вече. АСК бе институция без никакви правомощия. Нейната задача бе да следи как се изпълняват приватизационните договори и да събира неустойките при тяхното неизпълнение. Те се оказаха за милиони, които държавата така и не можа да си ги събере. Някогашният шеф на АПСК, сега министър на икономиката Емил Караниколов, казваше, че ако се наредят досиетата на раздържавяването, ще се получи път с дължина над 60 км. Това е своеобразен път на грабежа, в който явно вече е безсмислено да се задълбава. 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1236

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 649

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1823

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ