15 Ноември 2019петък23:07 ч.

Път на грабежа

/ брой: 214

автор:Евгени Гаврилов

visibility 309

Държавата ще направи пореден опит да си прибере 52 млн. лв. неустойка по договора за продажба на БМФ заради неизпълнени ангажименти от купувачите. Предишния път казусът доведе до скандал в управляващата коалиция. Тогавашният вицепремиер Валери Симеонов спря лобистки поправки в закона за приватизация, чиято цел бе тези пари да бъдат спестени на братя Домусчиеви. Сега искът ще бъде предявен от Агенция за публичните предприятия и контрол пред Арбитражния съд на БТТП. Никой не може да каже какъв ще бъде крайният резултат. Лесно е да се прогнозира обаче, че държавата скоро няма да види тези 52 млн. лв. А да само те! Решението на арбитража няма да бъде окончателно. То може да стигне и до международни съдилища. Просто така бе конструирана системата на раздържавяване - куче влачи, диря няма.

Прокуратурата откри нарушения в РМД приватизацията на "Арсенал"- Казанлък, "Хлебна мая"- Русе, ОЦК - Кърджали, "Хемус ер"- София,  хотелите "Санкт Петербург" в Пловдив , но нищо не последва. През 2017 г. премиерът заговори за ревизия на приватизацията. Това обаче бе само вдигане на пушилка. А всичко може да се види в досиетата на сделките, ако не са унищожени вече, разбира се. В началото документацията се съхраняваше в отделните министерства, но след като бе създадена Агенцията за следприватизационен контрол и трябваше да отидат в нейния архив. Този процес се проточи във времето и едва ли някой е наясно дали е завършил вече. АСК бе институция без никакви правомощия. Нейната задача бе да следи как се изпълняват приватизационните договори и да събира неустойките при тяхното неизпълнение. Те се оказаха за милиони, които държавата така и не можа да си ги събере. Някогашният шеф на АПСК, сега министър на икономиката Емил Караниколов, казваше, че ако се наредят досиетата на раздържавяването, ще се получи път с дължина над 60 км. Това е своеобразен път на грабежа, в който явно вече е безсмислено да се задълбава. 

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 312

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 265

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 470

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 236

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ