28 Юли 2021сряда23:31 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Паспорт на стара сграда - само при цялостен ремонт

До края на 2032 г. се удължава срокът за държавните и общинските строежи

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 746

Частните сгради ще са задължени да си направят технически паспорт само при цялостен ремонт или при такъв, който обхваща част от обекта, но се засяга и конструкцията му. Срокът за изготвяне на технически паспорт на публичните общински и държавни строежи се удължава до края на 2032 г. Това предвижда проект за изменение на наредба 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите. Промените са публикувани за обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Измененията са направени във връзка с изтичащия в края на годината срок всяка сграда да има технически паспорт.

Промените в наредбата предвиждат технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на Закона за устройство на територията. Това ще става при строително-монтажни работи, обхващащи целия строеж. За тях се изисква издаване на разрешение за строеж. Паспорт ще се съставя и при извършване на строително-монтажни работи, които обхващат част от обекта, но засягат конструкцията му, се казва в съобщението на МРРБ.

Съставянето на техническите паспорти на съществуващи строежи - публична държавна и публична общинска собственост, ще се извършва в срок до 31 декември 2032 г., предлага МРРБ.

Целта на промените е да се облекчи бизнесът, гражданите и централните и общински администрации от допълнително натоварване с разходи в условията на икономическо възстановяване след пандемията от КОВИД-19, е посочено в съобщението.

Срокът за обществено обсъждане на проекта е 14 дни.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 44

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 105

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 105

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ