20 Юли 2019събота06:01 ч.

Труд

Първо по рода си изследване за Кирил Шиваров

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 497

Монографията "Кирил Шиваров - скулпторът" е първото по рода си у нас изкуствоведско изследване за големия скулптор. Неговото огромно по обем и значимост за българската художествена култура творчество е разгледано обстойно, в контекст и взаимовръзка със сложните обществено-политически събития у нас през първите десетилетия на ХХ век. Дългогодишният изследователски труд на Румяна Иванова е израз на заслужена почит към неговото вдъхновено и родолюбиво творческо дело, което десетилетия наред е премълчавано и недооценявано. Изданието съдържа 123 стр., над 200 репродукции, албумен раздел, превод на руски, английски и немски. 

Кирил Шиваров (15.07.1887, Варна - 26.03.1938, София) е виден представител на второто поколение български скулптори. Наред с водещи имена като Иван Лазаров, Андрей Николов, Марко Марков той над четвърт век проправя свой път в изграждане самобитния облик на българската скулптура и оставя жалонно присъствие в нея. С възрожденски плам и пословично трудолюбие Шиваров допринася за нейното жанрово-тематично обогатяване и стилово-пластично обновяване, за сближаването й с европейските художествени ценности. Негови са портретните фигури на братята Христо и Евлоги Георгиеви, фланкиращи входа на Софийския университет, увеличението на лъвските фигури на Паметника на свободата на връх Шипка, на Паметника на Незнайния воин в София и пр.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ