08 Май 2021събота02:38 ч.

Няколко думи

Първият пробен камък

/ брой: 72

автор:Ева Костова

visibility 214

Тестове, лекарства и храни да са без ДДС иска Брюксел. И настоява до 30 април да се приемат и публикуват съответните законови и административни разпоредби във всяка страна, като мерките да са със задна дата от 1 януари 2021 г. 

Ха сега, де! Колко време БСП настоява за същото и поне за 9% ДДС, а мнозинството го отхвърля? Сега не се знае как точно ще се изпълнят у нас тези изисквания и дали изобщо ще се изпълнят. Парламентът прохожда, не се знае какви мнозинства ще формира. Все още управляващите от ГЕРБ си правят оглушки. Те не чуха за храните и лекарствата, но намалиха данъка за... ресторантите, щото се оказаха по-важни от децата и насъщния.

За пореден път властта пропусна преди изборите да подложи на дискусия промени в данъчната система, защото е учебникарска истина, че и благодарение на данъчната политика в последните години у нас се задълбочават неравенствата по всички линии. За пореден път стабилността и приходите на държавната хазна бяха поставени от ГЕРБ на пиедестал, а добруването на хората и постигането на по-голяма справедливост в обществото останаха на думи. Тепърва заради коронакризата ще се берат и още плодове на неравенството.

В същото време България и сега е рекордьор по разлика в доходите между най-бедните и най-богатите - близо осем пъти. Инатът на ГЕРБ и сие да направят данъчната система по-справедлива на фона на над милион и половина българи, които съществуват под линията на бедността, им изигра пореден номер.

Еврокомисията ли трябваше да отваря очите на слепите? Всеки трети у нас е в риск от бедност и социално изключване, близо 20 на сто живеят в тежки материални лишения - липса на пари за адекватно хранене, за поддържане на нормално отопление, за плащане на останалите битови сметки...

Картината се допълва от ниската раждаемост, високата смъртност и драматичните демографски процеси. В последните години страната ни държи последното място по стандарт в ЕС. Всяка година пропада надолу в лошото си икономическо състояние. Младите не се чувстват стабилни дори в труда си, заплащането е ниско, с него не се създават семейства. Проблемът досега е основен приоритет за решаване, а политиците, които управляват, не създават стимулите. Всеки нов член в семейството идва със своите естествени човешки потребности, но с това започват и проблемите на бедните фамилии, особено с двама безработни родители. Бедността подлага на риск от бедност и идващите поколения. 

Сега заповедите от Брюксел ще подействат като студен душ на отиващия си кабинет на Борисов. А нужните данъчни промени трябва да станат факт, макар и с подбутване отвън. Време е да се освободим от синдрома ДДС! Няма значение какво правителство ще има занапред. Става дума за общото ни оцеляване. Ходът с ДДС е добра стъпка в тази посока. Хайде сега да видим новите - ще чуят ли Европа? Първи пробен камък!

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ