06 Август 2020четвъртък16:55 ч.

Акценти

Първият ни випуск военни летци стана на 55

Днес е празникът на авиацията и Военновъздушните сили

/ брой: 198

автор:Велиана Христова

visibility 1372

Преди 60 години, на 26 септември 1959 г., 34 момчета, подбрани сред 190 кандидати, прекрачват прага на Висшето народно военновъздушно училище (ВНВВУ) "Георги Бенковски", за да се появи след 5 години първият випуск военни летци инженери у нас. Тогава се обединяват в едно висше училище Военнотехническото училище "В. Коларов" и НВВУ "Г. Бенковски" - Долна Митрополия, за да подготвят нужните за авиацията ни пилоти, щурмани и инженери. Вече са пристигнали от СССР безвъзмездно 358 бойни и учебни самолети, както и изтребители, торпедоносци, щурмови и реактивни самолети, а самолетостротелните фабрики в Ловеч и Казанлък започват да произвеждат българските ЛАЗ-7 (Тогава бяхме във Варшавския договор и не сме купували за милиарди американски Ф-16, както сега, когато сме в НАТО). 

Новата авиация има нужда от добре подготвени и опитни летци и техничари. В първата държавна комисия, която оценява младите пилоти, участват видни професори от София с международна известност като математика проф. Георги Брадистилов и физика проф. Саздо Иванов. Произнасят се със суперлативи за техническата подготовка на курсантите и за преподавателите, които са ги обучавали. Летателната подготовка се извършва и с помощта на съветски инструктори. През 1963 година 16 октомври е обявен за празник на авиацията и на Военновъздушните сили (на тази дата през 1912 г. двама български летци - поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, за първи път са използвали самолета като бойно средство в небето над Одрин и са извършили първия боен разузнавателен полет в Европа. Едва ли мнозина знаят, че дори Никола Вапцаров е карал стаж на летището Божурище като курсант във Военноморското ни училище). 

На 6 септември 1964 г. в двора на Военната академия "Раковски" на тържествена церемония е присвоено първото офицерско звание "лейтенант-инженер" на 26 випускници от Долна Митрополия, Велико Търново, Шумен и Варна. Те са разпределени да служат в четири авиополка на ВВС. Този първи випуск е емблема на военната ни авиация, дава на ВВС 8 командири на полкове, двама началници на ВНВВУ, един командващ на ВВС; трима стават генерали, сред тях - първият ни космонавт Георги Иванов. През годините от училището са тръгнали много известни личности, сред които са и генералите Михо Михов, Симеон Симеонов, Никола Колев и Константин Попов, достигнали до най-високия пост във военната йерархия - Началник на отбраната. Летецът инж. Пенчо Пенчев е бил зам.- министър на транспорта, ген.-майор Щерю Щерев - Генерален директор на БГА. Сегашният ни президент ген. Румен Радев е завършил ВНВВУ "Георги Бенковски" през 1987 г.

В новото време масовите реорганизации не подминават и ВНВВУ. С президентски указ от 1991 г.  се открива Висше военновъздушно училище (ВВВУ) "Г. Бенковски". През 2002 г. поради структурни реформи в Българската армия, с решение на Народното събрание трите висши военни училища - ВВОВУ "В. Левски", ВВУАПВО "П. Волов" и ВВВУ "Г. Бенковски", бяха преобразувани в Национален военен университет (НВУ) "Васил Левски", а в Долна Митрополия остана седалището само на неговия факултет "Авиационен". Летателните часове за курсисти бяха сведени до една карикатура. И както става почти с всички реформи у нас, предприети след 1989 г., и тази бе отчетена като грешка... През април тази година парламентът ни реши на базата на факултета "Авиационен" отново да бъде открито самостоятелно висше училище - Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Поправя се грешката, допусната преди 17 години. Отново се възражда едно от емблематичните ни висши военни училища, възпитало стотици, може би хиляди кадри. 

Решението за откриването на новото старо военновъздушно училище на България влиза в сила на 1 януари 2020 г. 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 604

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 430

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ