01 Декември 2021сряда20:49 ч.

Първичното и първосигналното

/ брой: 244

автор:Васил Попов

visibility 2848

В предизборната кампания и по време на изборите в нашето обществено пространство много ясно пролича кое е първично и кое е първосигнално. Да се чуди човек защо учените стотици години правят изследвания в тези направления. Да бяха дочакали умните глави днешната българска политическа и обществена действителност, нямаше нужда да си блъскат челата в дувара. Много е ясно кое е първично и кое първосигнално.
Първично е поведението на Бойко Борисов, който напълно се е вживял в ролята на Бащицата и дори на царя Слънце. Ей такъв мерак за тотално властване в една държава скоро не бяхме наблюдавали. Може да се запитаме каква роля си е избрал Бойко - на Тато или на Кадафи.
На такива мисли ни навежда поведението на сегашният български премиер напоследък. Вече е пределно ясно, че той е Той, а другите около него са марионетки. Няма значение кой за какво кандидатства, кой за какво се избира и кой какъв пост очаква. Важното е, че това го решава Борисов.
Първичното и примитивното вървят ръка за ръка. Но коя е почвата за тяхното плододаване? Очевидно това е първосигналното. Без да обиждаме българския гражданин, без да подценяваме неговата интелигентност, без да се съмняваме в това, че е размишлявал, преди да отиде до урните, само се чудим и се питаме защо определена част от избирателите действат първосигнално. Нека напомним, че първосигнално е слюноотделянето при кучето, когато чуе звъна на камбанката за хранене. По същия начин и рибите отиват към звъна на тази камбанка, за да получат храна. Какво обаче наивните ни сънародници получават от звъна на Бойко-Борисовата камбанка?
В първия работен ден след изборите на правителственото заседание бе обещано повишаване на минималната заплата. Даже и финансовият министър каза, че щяло да стане. Ето как звъни камбанката за всички, които са на трудов договор за стотинки. Питаме се обаче каква камбанка звъни за пенсионерите, след като ясно беше казано, че и 2012-а няма да получат увеличение на пенсиите. А майките с малките деца? А най-забравените сиромаси? А онеправданият трудов човек, който не получава адекватно заплащане? Мигар всички тези хора не отидоха до урните? Най-вероятно е така, защото ако те бяха пуснали бюлетина, резултатите щяха да бъдат доста по-различни.
Най-добре е някой да ни опровергае за тази връзка, която направихме между първичното и първосигналното. Не искаме да вярваме, че между нас има толкова много наивници, които се поддават на едно грубо внушение. Очевидно на някого един ден за размисъл не му е достатъчен. Ама и цял живот да размишлява - все тая.

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 195

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 294

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 320

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 62

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 68

/ брой: 232

Малките болници

автор:Аида Паникян

visibility 57

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ