28 Септември 2020понеделник16:09 ч.

Никола Георгиев (1884-1963), Натюрморт с портокали, 1960-те, м. б., пл., 52 x 66 см, Колекция на Софийската градска художествена галерия

Първи художествен салон в София

110 години от създаването на Тръпковата галерия се отбелязва с изложба в галерия "Васка Емануилова"

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 32

Първият частен художествен салон в София, наречен "Постоянна художествена галерия", е създаден през пролетта на 1910 г. от младия предприемач и художник декоратор Тръпко Василев. Това единствено по рода си начинание става известно с името "Тръпковата галерия" и съществува между 1910 и 1944 г. Нейният създател с огромен ентусиазъм, всеотдайност и енергия подпомага развитието на модерното българско изкуство през периода между войните. Благодарение на менажирането по подобие на галериите в големите европейски градове Тръпковата галерия бързо се превръща в безспорен център на художествения живот в столицата. Затова историята на българското изкуство от този период може да бъде проследена през присъствието и дейността на тази уникална институция.

В изложба в столичната галерия "Васка Емануилова" (ул. "Янко Сакъзов" 15), която се открива на 16 септември от 18 ч., са представени 28 произведения, сред които творби на някои ключови автори, свързани с Тръпковата галерия през годините. Сред тях са Никола Танев, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Александър Мутафов, Атанас Михов, Петър Морозов, Константин Щъркелов, Васил Захариев, Дончо Занков, Петър Урумов и други. 

Освен тях изложбата предлага документален и творчески поглед към изкуството и дейността на самия Тръпко Василев. Посветил живота си на художниците като галерист, организатор и меценат, през годините самият той също създава множество живописни творби, вдъхновени от родната природа, част от които днес се пазят в Софийската градска художествена галерия. 

Изложбата е основната част от програма, отбелязваща 110-ата годишнина от създаването на Тръпковата галерия. В градинката пред Военния клуб през летните месеци можеше да бъде разгледана документалната експозиция "110 години от създаването на Тръпковата галерия. История, архиви, творби", въвеждаща темата с документални материали. Цялостното проучване с автор доц. д-р Благовеста Иванова (куратор на изложбите) ще бъде представено в отделно издание. 

Експозицията се осъществява с участието на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Регионалния исторически музей на София, Националния литературен музей и "Харта - издателство и галерия". Използвани са документи от Централния държавен архив и от блога "Стара София". 

Откриването ще се проведе при спазване на актуалните противоепидемологични мерки, изложбата може да се разгледа до 29 ноември.

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 78

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 103

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 219

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 327

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ