03 Декември 2022събота04:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Българските рекорди

Първенци сме откъм... опашката

Страната ни е на дъното в ЕС по всички основни показатели, премиерът иска да му издигаме паметник

/ брой: 20

автор:Боряна Костова

visibility 1847

"България може да служи за пример, от който да се поучат останалите членки на Европейския съюз... Не трябва да страдаме от ниско самочувствие. Крайно време е да посочваме успехите си и да се гордеем с тях". Това смешно, надуто и лишено от чувство за реализъм изявление принадлежи на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. Изречено е в края на миналата година на кръгла маса за бъдещето на Европа след приемането на Лисабонския договор. Казаното от него обаче не е лично прозрение, а просто папагалско повтаряне на любимите тези на Големия Бос.
Ще припомним, че малко по-рано, при поредния срив на световните борси, премиерът Борисов препоръча на държави като САЩ, Италия и Испания да се поучат от финансовия ни модел, ако не искат да закъсат окончателно. Но "гвоздеят на програмата" беше, когато бат'Бойко даде антикризисен акъл на страните от еврозоната да решат дълговите си проблеми, като свалят пенсиите и заплатите на гражданите си до равнището на нашите. Тази оригинална рецепта доскоро искрено развеселяваше мрачното всекидневие на водещите европейски лидери, които я възприемаха като обикновена дебелашка шега. Но майтап няма. Миналата сряда българският министър-председател отиде на посещение в Германия със същия, малко поосвежен репертоар. Той съвсем насериозно каза, че България е готова и ще помага финансово на държави от ЕС, в които доходите на хората са по-ниски или са колкото у нас. Обаче такива държави не съществуват и скоро надали ще ги има.
И понеже той и министрите му непрекъснато  говорят, че сме отличниците на Европа, нека видим с какво превъзхождаме страните от общността. Какви са успехите, които така помпат със самочувствие родните ни управници, та те чак набират кураж да поучават другите. Къде всъщност сме ние в класациите на Европейския съюз? Макар че по ни прилича по доходи

да се съизмерваме с държавите от четвъртия свят

Вероятно защото все още не се е обособил пети. Голата истина е, че днес България е най-бедната страна в ЕС, за която неотдавна Световната банка би тревога, че доста от хората не си дояждат. Дянков категорично го отрече и обвини банката, че била подведена и създавала ненужно напрежение. Но и последните данни на българските синдикати потвърждават картината. Според тях една четвърт от домакинствата ни продължават да са на дъното на мизерията, а почти половината едва кърпят с по 135 евро месечно на човек. Не е държавна тайна, че мнозинството от родните пенсионери живеят с под стотина евро месечно, т.е. с малко повече от 2 евро на ден. Чудно ли е, че сме последни по "дреболии" като консумация на пчелен мед например? Известно е, че стоките и услугите у нас са стигнали по цена европейските и в някои случаи даже са ги надминали. В Германия, Белгия, Испания и дори в катастрофиралата Гърция основните хранителни продукти например са по-евтини от нашите. Които впрочем в голямата си част са вносни. А токът, за който ни готвят ново повишение, също е един от най-скъпите в Европа. 
Какъв сурат трябва да имаш, за да подхвърляш пошли шегички как ще подпомагаш другите, след като доходите на българите представляват едва 47% от средното ниво в ЕС, а правителството ни вече три години държи заплатите и пенсиите "във фризера"! Вярно, че след почти година дребнави дебати минималната заплата бе променена през есента на м.г. от 240 на 270 лв. Но и след невероятния "скок" пак сме на опашката, сочи проучване на Евростат. То дели по този показател държавите в ЕС на три групи.
В първата - с минимално заплащане между 100 и 400 евро, където на дъното е България (135 евро), влизат още Румъния, Литва, Естония, Латвия, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Турция и Хърватия.
Във втората - с минимално заплащане между 550 и 900 евро, са Португалия, Малта, Словения, Испания и ... умирающата Гърция.
Третата включва най-проспериращите страни с минимална заплата от над 1000 евро. Там са Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Ирландия.
На върха на класацията е Люксембург, където минималната заплата е 1758 евро. Недостижима за нас величина! България е на опашката в ЕС и по безопасни и здравословни условия на труд. Но по влошаване на тези условия сме европейски първенци, като делим "почетното" място заедно с Гърция.
Стара, известна истина е, че икономията е майка на мизерията. Затова умните глави в Европа (пък и не само там) не затягат прекомерно коланите. Изглежда само наш Дянков не знае тази максима и прави точно обратното - свива работната сила и я праща в бюрата по труда -

да мете улиците и да живее на мизерни помощи

Трябва да отчетем, че тази "мъдра" управленска политика също ни докара до челни европейски места откъм опашката на класациите.
В края на третото тримесечие на 2011 г. НСИ отчете, че безработните у нас са 10,2%. Цифрата е доста съмнителна. Но дори да е горе-долу точна, пак би трябвало сериозно да разтревожи властта. Спомнете си как загрижено реагира Франция при увеличение на безработицата си до 9,6%! А тук - мълчание.
Да сте чули някой министър да се притесни от последното заключение на Евростат, че заетостта в България се свива с по-бърз темп в сравнение с другите страни от общността? Няма такова нещо. А спадът у нас на годишна база е с 3,2%, при 0,1% за ЕС. Според същото изследване свободните работни места в целия съюз са се увеличили, само тук са намалели до 0,7%. Такъв спад има само в Испания и Португалия, които са от т.нар. проблемни държави.    
България е сред "първенците" и по безработни в трудоспособна възраст, които не си търсят работа, т.е. по напълно обезкуражени безработни, сочи Евростат. По негови данни делът им от работната сила през 2010 г. у нас е бил 8,3%. На по-предно място е само Италия с дял от 11,1%, а най-добре е Белгия - с 0,7%.
Правителството на Бойко Борисов шоково увеличи стажа и годините за пенсиониране и така застави възрастните и вече уморени от труд хора "да развиват" икономиката на страната. То обаче не прави нищо за квалификацията и осигуряването на работни места за младите хора - доколкото вече са останали. В България за всеки пети до 24-годишна възраст липсва перспектива за развитие, твърди Европейската фондация за подобряване качеството на живота. Това са хора без работа и без достатъчно образование. Делът им е почти двойно повече от средното за ЕС, където такива младежи са 12,8%. На дъното, но преди нас са Италия и Ирландия - с около 18%, по-добре е и съседна Румъния - с 16%. Според фондацията, от безперспективните млади хора България губи 934 млн. евро! От държавни разходи за тях и нереализирани доходи.
За зла орис Дянков явно е програмиран да пресмята само загубите от платени работни заплати. И съкращава ли, съкращава... Че и съвети дава на другите как да се борят с кризата.
Конкурентоспособността на отделните страни членки е ключов фактор за икономическото възстановяване на ЕС, припомни в края на октомври м.г. комисарят по индустрията и предприемачеството Антонио Таяни. А промишлеността в държавата на "отличниците" продължава да е сред най-неконкурентоспособните. България е с най-ниската в общността брутна добавена стойност на зает - под 20% от средната за ЕС, се твърди в доклад на ЕК. Страната ни е на последно място по производителност на труда, тя е близо 3 пъти по-ниска от средната за съюза и около 7 пъти под тази в Ирландия (начело в класацията), Холандия, Австрия, Финландия. В дъното на таблицата, близо до България, са Латвия, Румъния и Литва. Ние сме с най-нисък БВП на човек - 44% от средноевропейския и 7 пъти по-малък от произведения в Люксембург. А

щом сме най-неработни, най-малко и потребяваме

България заема последното място - с 42% от средно потребяваното в Европа. По-добре са дори Румъния (45%), Латвия (50%), Естония (57%),Унгария (60%), Литва (61%).
Като причини за слабата ни конкурентност докладът на ЕК посочва, че българското производство е овехтяло, харчи много енергия, липсват иновации. И като капак на това - фирмите не могат да разчитат на кредитиране на поносима цена от банките за изпълнението на европроекти.
Ще дам един любопитен пример за развитието на иновациите в България. През 2009 г. Европейската комисия прави класация на частните фирми в общността по отношение на създаване и използване на нови продукти. Най-добре представилата се българска компания се нарежда на... 982-ро място сред първите 1000 европейски фирми. Това е БТК, чийто бюджет за развитие и иновации тогава е 4,59 млн. евро. А първата в Европа - "Фолксваген", е отделила за тази цел 5,8 млрд. евро.
Не е по-добро положението и в държавния сектор. Тук България изостава почти 4 пъти от водещите европейски страни Швеция и Дания. По-зле от нас е само Литва, която е малка държава с около 3,4 млн. население.
Веднъж да завърти бизнесът, да се съберат повече пари от данъци в хазната, и ще вдигнем пенсиите и заплатите, приспиваше народното недоволство Симеон Дянков. Ама

бизнесът ще "завърти" на куково лято

За да го направи, му трябват пари. А откъде да ги вземе? Хората са обеднели като църковни мишки, стискат стотинките. Приходи от продажби влизат все по-рядко в предприятията, а задълженията им растат ли, растат... В близките години фирмите няма да могат да погасят просрочените си дългове, тревожи се шефът на БСК Божидар Данев. Според него общият обем на задълженията на предприятията в нефинансовия сектор е 157 млрд. лв. в края на 2010 г. Средствата, които те трябва да платят на доставчици, на банки, на хазната и като неизплатени заплати на работниците си, са 2,3 пъти повече от БВП. Средното съотношение в Европа е 1,2-1,3 пъти, твърди Камен Колев, зам.-председател на камарата. По негова информация само Испания е стигнала до 1,5 пъти. А в САЩ съотношението между корпоративната задлъжнялост и БВП е 1:1 в момента.
Българските предприятия си дължат едно на друго над 104 млрд. лева, около 40 млрд. от тях са просрочени. Цифрите са на БСК.
В омагьосания кръг влизат и банките, които масово отхвърлят молби за кредити от малкия бизнес. От 3% през 2007 г., броят на отказите е стигнал 36% в края на 2010 г. И както вече се досещате, и по този показател сме взели палмата на първенството в ЕС. Под нас е Ирландия - със скок от 1 на 27%. Подобно е положението в Латвия, Холандия, Литва и Великобритания. Броят на отказите е намалял само в Швеция - от 9 на 6%.
Банките обаче гледат с недоверие и към средния бизнес у нас. От 87% през 2007 г. отпусканите за него кредити са паднали до 43% през 2010 г. Ирландия пак е втора (от 94 на 53%), след нея са Дания, Литва, Гърция и Испания. Най-висок е процентът на отпусканите заеми във Финландия (96%), Малта (91%), Полша (85%), Франция и Белгия (83%).
Мизерията е стиснала здраво цялата ни държава, а помощ - отникъде. Най-малко можем да я очакваме от премиера, чийто единствен голям кахър е дали ще го потупат по рамото и ще му кажат "Конграчулейшънс". Няма значение за какво. На правителството и на ум не му идва, че бедността не е само липса на пари, която може да компенсираш със следващата дупка в колана. България непоклатимо стои на последното място в ЕС по жизнен стандарт и човешко развитие - тези два показателя винаги вървят заедно. Т.е. за всеки човек бедността е още липса на образование, на здраве и здравна помощ, на дом, на семейство, на глас, на право на избор и дори на живот.
Неслучайно най-бедната страна в Европа - България, заема първото място и по изоставени деца до 3-годишна възраст. У нас има 6333 деца в социални домове, като всяка година там умират между 50 и 60 питомци, твърдят от фондация "За нашите деца". В "алеята на първенците" сме още по брой на 15-годишни пушачи (36% от момчетата и 28% от момичетата), по употреба на алкохол от малолетни, по неграмотност на 15-годишните ученици. По последния показател страната ни е на ниво 2 в класация от 1 до 5, направена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Освен че са най-бедни, българите са и най-болната нация в Европа, като

инфарктите и инсултите са на път съвсем да ни довършат

От години сме първенци по тези сърдечно-съдови заболявания, които само през 2010 г. са отнесли живота на 74 392 души у нас. Напоследък се увеличава и периметърът на рака, както и на позабравената туберкулоза. Лошите условия на живот и труд са превърнали 10 на сто (около 800 000 души) от населението ни в инвалиди. Премиерът Борисов твърди, че сред тях имало "фалшификати", но дори и да е така, цифрата ще си остане ужасяваща.
Тежко боледува и българското здравеопазване, което след 20 години реформи е заплашено от летален край. Най-напред превърнаха болниците във фирми, лекарите в търговци, после - в счетоводители и бюрократи, които попълват формуляри с часове и пресмятат всяка стотинка. Сега ги ругаят, че взимат рушвети и не лекуват качествено. Докторите повтарят, че "с трици маймуни не се ловят", а за да е ефективна, на системата й трябват пари. И понеже пари няма, най-добрите ни специалисти си "вдигнаха чукалата" и запрашиха я към САЩ, я из Европа. Твърди се, че всеки ден България напускат по един лекар и две медсестри. Което пък донякъде обяснява защо се сринахме до европейското дъно и по здравеопазване.         
Здравната ни система не се нуждае от реформи, а от цялостна радикална промяна, за да стане достъпна за всички, смятат 82% от българите, участвали в края на м.г. в изследване на Агенцията за социални анализи по поръчка на европейски институции. Лоша оценка на тази система дават 48% от анкетираните, 2/3 са на мнение, че голяма част от работещите в нея са некомпетентни и мислят повече за пари, отколкото за пациентите си. Засегнатите вероятно ще кажат, че това е тенденциозно проучване, което не отразява истинското състояние на нещата. Обаче не е така.
България остава последна по качество на здравеопазването, пише британският "Дейли Телеграф", като цитира изследване, в което са участвали 33 европейски страни. Всяка от тях е оценена по точки въз основа на 38 важни за системата фактора. България получава общо 448 точки. 84 (от 175 възможни) са за права на пациента и достъп до информация, 42 точки (от 75 възможни) са за използване на електронно здравеопазване, 120 (от 200 възможни) са за чакане пред кабинетите, 95 (от 250 възможни) са за успех на лечението. С по-добри резултати са Румъния, Латвия, Албания, Литва, Словакия, Малта, Полша, Португалия и Македония (576 точки).
Холандия е с най-развито здравеопазване (875 точки), следвана от Дания, Исландия, Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Швеция, Люксембург и Норвегия. В златната среда са Великобритания, Италия, Словения, Чехия, Естония.
На дъното сме и по брой на извършени трансплантации, твърдят наши водещи специалисти. Една от причините е, че сме на същото място и по брой на донори - 1,5 на 1 млн. души. За сравнение, в Испания те са 34,4 на 1 млн. души, в Португалия - 31 на 1 млн., в Естония - 25,4 на 1 млн. и т.н. Поради липсата на органи за присаждане смъртността в листата на чакащите у нас стига до 8,5%. Броят на сърдечните трансплантации е крайно недостатъчен, а пациентите с висока степен на спешност се увеличават, коментира проф. Генчо Начев, директор на кардиологичната болница "Св.Екатерина".
Мизерия, тежък живот, лошо здравеопазване, и резултатът е предвидим - изпреварваме всички европейци по смъртност. Както върви, сме на път да опровергаем известната прогноза на Световната банка, като не дочакаме 2050 г., а населението ни падне предсрочно до 5 млн. души.  
Според НСИ коефициентът на общата смъртност у нас през 2010 г. е 14,6 на хиляда, като при мъжете е 15,8, а при жените - 13,5 на 1000. А по данни на Евростат средният общ коефициент за ЕС е 9,7 на 1000. В повечето държави от общността нивото на смъртността е в границите между 9,0 и 10,4 на 1000. С най-ниска смъртност са Кипър и Ирландия - 6,5 на 1000, както и Люксембург, Малта, Нидерландия, Франция и Испания - под 9,0 на 1000. Близо до нас са Румъния, Естония, Унгария, Литва и Латвия - с коефициент между 12,0 и 13,3 на 1000.
България е и с най-голям отрицателен естествен прираст на населението - минус 4,6 на 1000 за 2010 г. Малко по-добре от нас са Австрия, Естония, Италия, Португалия, Румъния, Литва, Германия и Унгария - с прираст от минус 0,1 до минус 3,4 на 1000. Всички други европейски страни имат положителен естествен прираст, като най-висок  е в Ирландия - 10,2 на 1000. Средният за ЕС е 1,0 на 1000.
Още една жестока статистика - първи сме в Европа по брой на успешни самоубийства. От 1600 опита през последните две години половината са успешни. А напоследък станаха "мода" самоубийствата сред малолетните.
Когато дойде на власт, Бойко Борисов обеща, че ще сложи край на корупцията и организираната престъпност. Почти три години по-късно

стигнахме Лесото по корупция

Международната организация "Трансперънси интернешънъл" обяви миналата година, че индексът за корупцията в България е 3,3 и това я нарежда на 86 място в класацията на 183 държави. Ние сме редом с Гана, Гамбия, Лесото, Вануату и Колумбия. Доколкото това може да ни успокои, по-зле от нас са Афганистан, Мианмар, Северна Корея и Сомалия. И ако в световен мащаб се гушим между страните на опашката, положението в рамките на ЕС няма как да го скрием - корупцията ни е и най-високата в общността! В борбата с нея по-добре се е справила дори Румъния, с която допреди две години бяхме в общ "пакет". Другите бивши соцстрани - Словакия, Латвия, Чехия, Литва, Полша и Словения, почти са догонили средния европейски индекс, който е 6,27, а Естония даже го е надминала.
Ама и българското правителство го е надминало - по фукане и празни приказки.
След като по официални доклади за 2010 г. усвояването на еврофондовете у нас е само 10%, а до средата на 2011 - около 13%, премиерът Борисов изненадващо обяви, че кабинетът му ще гони 50 и повече процента усвояемост. По данни на ЕК обаче ние изоставаме не само с използването на средствата, но и с подготовката на проектите, като по този показател в ЕС сме последни. Проучване на комисията сочи, че през 2011 г. България е на последното 27-о място в общността по управление на евросубсидиите. През 2009 г. (при правителството на Станишев) страната ни обаче е заемала доста по-престижното 14-то място.
Видно е, че сега слабо усвояваме европейските фондове, но по гяволиите с тях сме първи - според разледванията на ОЛАФ
 
доста сме напред по евроизмами

Както е при всяка диктатура, зле сме със свободата на словото. В това отношение ситуацията в България е много, много сложна, коментира пред БНР изп. директор на международната неправителствена организация "Репортери без граници" Оливие Базил в Международния ден на свободата на словото. А в проучване на фондация "Медийна демокрация" половината от анкетираните български журналисти признават, че върху тях се оказва натиск в професията. Отскоро ни конкурира за последното място само Унгария на Орбан, която си промени конституцията и узакони репресиите срещу свободното слово, а у нас те предимно се вършат подмолно.
"Един ден от БСП на мен ще ми вдигнат паметник. Ще дойдат други хора и ще ми бъдат благодарни за това, което правя", прочувствено каза премиерът Борисов, обиден, че опозицията не оценява по достойнство заслугите на неговото правителство. Затова, след горчилката от 21 задни позиции, на които сме се самонасадили в Европейския съюз, потърсих все пак нещо положително, с което наистина да заслужаваме одобрението на Брюксел. Но се оказа, че не сме сред челниците даже по строителството на любимите Бойкови магистрали, за които той е готов дори да топли с калорифери "керемидките" на археолозите. И, о-о-о изненада! Първи сме в ЕС по изграждане на... молове. Та си помислих, че може би техните собственици ще му издигнат така лелеяния паметник...

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 586

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 696

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 577

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 602

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ