02 Декември 2020сряда14:28 ч.

Първата училищна чанта, или как да не сгрешим при избора й

Тя е един от знаците за промяна, символизираща преобразяването на малкото безгрижно дете в голям отговорен ученик

/ брой: 205

автор:Альона Нейкова

visibility 2685

Една от най-важните покупки за 15 септември е свързана с търсенето и избора на подходяща училищна чанта. Особено когато става дума за такава, която е предназначена за първолака. За да не се допускат грешки при купуването й, добре е родителите, а и бъдещият ученик, да решат дали ще се спрат на раница или на модел, който се носи през едното рамо, както и да обърнат внимание на това колко тежи чантата. Има и още няколко важни момента при избора й, които не бива да бъдат пренебрегвани.
Ярки и разноцветни раници от най-различни модели и марки се предлагат не само в специализираните магазини за учебни пособия и чанти, но и по сергиите на пазара и дори в супермаркети. Разнообразието им може в първия момент да стъписа не само децата, но и родителите. За да се ориентират по-лесно и да изберат най-качествената и подходяща за ученика чанта, най-напред трябва да обърнат внимание на външния й вид. Тя трябва да се хареса най-вече на първолака, а от възрастните зависи правилно да преценят дали визията на раницата отговаря на съотношението качество-цена.
Добре е платът, от който е направена ученическата чанта, да е от водонепропусклива здрава материя. Ако тя е тип найлонова, лесно ще може да се почисти, когато детето например я залее със сок или, без да иска, я изтърве в локвата.
Обърнете внимание и на теглото на чантата. Може да се опитате да го прецените "на око", но това не е съвсем правилно. Сериозните производители обикновено вече посочват на етикета не само грамажа на раницата, но и дават препоръки - за дете с какъв ръст, килограми и възраст е предназначена. Американски лекари, изследвали ученици от начални и средни класове, са направили извод, че теглото на чантата не бива да надвишава 10% от масата на тялото на малчугана. В противен случай има голяма вероятност детето да страда от болки в гърба, да развали стойката си и походката. Ако не искате да увеличите шансовете на ученика да си създаде проблеми с гръбначния стълб или бъбреците, избягвайте да му купувате чанта, която се носи в едната ръка. Най-добрият вариант за първолака е раница с две широки здрави презрамки.
Подробно разгледайте гърба на раницата и потърсете на етикета надписа "ортопедичен". Ако ученическата чанта е с такава конструкция, при носенето тя плътно ще приляга към гърба на детето и ще фиксира гръбначния стълб. Ортопедичните модели ще предпазят от неприятното усещане за острите ъгли на тетрадките или несесера. Все пак обаче не бива в онази част от раницата, която докосва гърба, да се слагат дребни предмети, които може да наранят детето. Най-добре е тази страна да бъде предназначена само за учебниците, отвътре да са помагалата, а отвън - най-дребните предмети и бутилката с вода. Ако чантата е с много джобчета и отделения, това ще позволи всяка дреболия на малкия ученик да си намери своето собствено място. Така химикалките няма непрекъснато да се губят, тетрадките да се мачкат, а сандвичът и ябълката ще бъдат отделно от кецовете за часа по физическо.
Хубаво е на гърба на раницата да има и мека мрежа, която да предпазва детето от изпотяване. Широчината на презрамките трябва да бъде не по-малка от 4 см, а дължината им да може да се регулира според ръста и облеклото на ученика. Когато върху тях има зашит, но не залепен допълнителен слой мека материя, те не се врязват в раменете.
Ученическата чанта трябва да е и достатъчно твърда, за да запазва формата си при всякакви ситуации. Знаете, малките изобщо не се замислят как и къде я захвърлят, а понякога дори може и да поседнат отгоре й. Ако раницата е прекалено мека, тетрадките и учебниците в нея непрекъснато ще се мачкат, натоварването няма да е равномерно разпределено, а и няма да изкара дълго.
Много е важно закопчалките на чантата да са надеждни. Такива, че, от една страна, да не се разкопчават непрекъснато, а, от друга, винаги да "слушат" малките детски ръчички.
С оглед безопасността на невръстния ученик, за да не се случи нещастие на пътя, обърнете внимание за наличието на светоотразяващи елементи върху раницата. Те трябва да са ярки, набиващи се на очи, разположени в центъра на чантата и на презрамките. Ако все пак такива липсват на харесания от вас модел, може допълнително да сложите специални светоотразяващи значки поне върху 10% от повърхността на чантата.
Разгледайте и дръжката на раницата. Тя трябва да е гладка, без издутини, грапавини и остри детайли. Не винаги ученическите модели са с удобни дръжки. Понякога те нарочно са много тънки, за да не се носят в ръцете, а като стимул да се слагат на гърба.
Една от най-важните стъпки при избора на чанта за училище е тя да се пробва, най-добре е дори с тетрадките и учебниците. Ясно е, че никой не тръгва по магазините, носейки ги със себе си, така че не се притеснявайте да помолите продавача да напълни раницата с наличните помагала. По този начин ще можете да забележите невидимите на пръв поглед недостатъци, каквито например са кривите шевове и неортопедичният гръб.
Не отнемайте на малкия бъдещ ученик възможността да се радва на новата си раница. Той си я харесва по същия начин, както бъдещата булка тръпне в очакване да облече сватбената си рокля. Първата училищна чанта е един от знаците за настъпващата промяна, символизираща преобразяването на малкото безгрижно дете в голям отговорен ученик.
Много е важно детето не само да пробва раницата, а и да разучи цялото й вътрешно и външно пространство - всичките й прегради, джобчета, закопчалки... Иначе има реална опасност първите 20 минути от часа в училище редовно да се превръщат в изследователска експедиция в недрата на чантата. Дори да сте сред онези разумни родители, които са купили на детето си раница с разумен брой прегради и сравнително лесно закопчаване, трябва да сте наясно, че еднократната инструкция "Тук ще слагаш тетрадките, а там - моливите" не е достатъчна. Най-добре е малкият ученик сам да реши какво и къде ще си подрежда и дори да потренира няколко пъти, като си подготвя наужким раницата за училище още преди 15 септември.
Във всеки случай, добре е да избирате чантата за училище заедно с детето. Особено когато това е първата му раница. Първолакът задължително трябва да си я харесва. Помнете, че възможността за избор на лични вещи отрано формира вкуса на детето. Ако малкият ученик сам си посочи определен модел чанта, може да сте сигурни, че той ще тръгне на училище с удоволствие. И 15 септември ще започне не със сълзи, а с блеснали от вълнение очи.

Теглото на раницата


За всяка възраст съществуват препоръчителни норми за теглото на ученическата чанта, включително с всекидневния комплект от учебници и писмени принадлежности.
1-2 клас - 1.5-2.5 кг
3-4 клас - 2.5-3.3 кг
5-6 клас - 3.3-4.2 кг
7-8 клас - 4.2-5 кг
9-12 клас - 5-5.5 кг
Всеки родител на ученик е наясно, че е изключително трудно и понякога е почти невъзможно да бъдат спазени тези препоръки и детето да носи всички необходими за 6-те учебни часа помагала, учебници и тетрадки. Но възрастните поне биха могли да проследят празната раница на детето да тежи не повече от 500-800 г.


 

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 230

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 0

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 158

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 126

Меркел се съмнява в евростарта на Скопие

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 230

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 517

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 572

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 355

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 200

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ