18 Юни 2021петък22:19 ч.

Избори

Първан Дангов: Никога не сме имали такова разединение като при ГЕРБ

Гневен съм от пораженията, нанесени от партията на Борисов, казва бившият кмет на Дупница, кандидат от листата на "БСП за България" в Кюстендил

/ брой: 62

автор:Велиана Христова

visibility 1528

ПЪРВАН ДАНГОВ е роден на 3 септември 1970 г. в Дупница. Завършил е ветеринарна медицина, от 2003 до 2007 г. е кмет на Дупница, предложен от БСП. През 2011 г. е избран за общински съветник като независим кандидат. Известен е с откритата си битка срещу далавери в Общинския съвет и срещу превзелите Дупница братя Галеви, по-късно осъдени, но избягали от България.

Интервю на Велиана ХРИСТОВА  

- Известен сте с това, че не търпите несправедливости и далавери, воювате публично срещу тях, без компромиси и страх. За такива хора казват "шило в торба не стои". Промени ли се "шилото", г-н Дангов?

- Ако трябва метафорично да говорим, думата "шило" не е най-точната. По-скоро не съм се уморил все още от политиката. Имал съм периоди в моята политическа биография, когато ми е писвало и съм имал други приоритети. Но още преди две години, когато заявих, че моделът на братя Галеви е жив и неговите наместници са управляващите от ГЕРБ в лицето на кмета, на съветници и т.н, си получих своето - бях уволнен от държавната администрация за назидание.

Но, уви, близо три години по-късно виждам, че схемите, по които работят гербаджиите в Дупница, не се различават от схемите на национално ниво и тяхната политическа арогантност е копирана от Бойко Борисов във всяко отношение - като се започне с липса на прозрачност; далавераджийство при санирането, Дупница не прави изключение; некачествено асфалтиране, некачествени ремонти; шуробаджанащина в собствените фирми като фирма "Меридиан" - любимата фирма на кмета, който е трети мандат; като се продължи с пълното неглижиране на проблемите на хората, с това, че кметът не дава пресконференции и на заседания на Общинския съвет се сърди, когато му се задават въпроси; соченето публично с пръст на журналисти, на граждани; саморазправата с дребния бизнес и с обикновения човек чрез данъчни служби, чрез органи на правораздаването, чрез използване на различни държави и местни структури... Това са все примери от днешния дневен ред на Дупница. И ако мога да обобщя, ако има на някого да се сърдя, това е на себе си, че е имало периоди, в които съм казвал: абе, все аз ли ще оправям света?!

- Братя Галеви изчезнаха, те бяха страшилище. Свидетел съм, че хората ви харесват, но има насаден страх. Този страх отиде ли си с Галеви, преодолян ли е вече?

- Този страх е пренесен сега, защото държавната машина на ГЕРБ се стоварва и се случва това, за което говорих. Ако имате дребен бизнес, квартално магазинче, работите, за да си изкарате хляба, и не поставите плакат на ГЕРБ в която и да е кампания - местна или национална, рискувате магазинчето ви да бъде нападнато от някоя държавна администрация и да ви се струпат всички беди. Ако по време на Галеви страхът беше от мутренския стил, сега е от държавния.

Узурпираха институциите и те не работят в полза на хората, а работят да се насажда страх у тях, да гласуват правилно, силовият натиск е заменен с държавния. Това го казвам със съжаление. И ние всички допуснахме това да се случи, съзнателно казвам - и левицата, допуснахме бедствието ГЕРБ да го има. Да оцелява над десет години, да пуска корени, да се катери нагоре по стълбицата на властта, да мачка хората арогантно...

Забележете, че се възраждат политически послания от 90-те години. Толкова разделени не сме били никога, както е сега в тази кампания. Делим се отново на комунисти и антикомунисти, на ваксъри и антиваксъри, съзнателно ни делят на бедни и богати - богатите станаха много богати, бедните станаха още по-бедни. Социалното неравенство и ножицата между доходи и средства за препитание са страшни. Делим се на болни и здрави, делим се на хора с маски и без маски, на всичко се делим. И ако има нещо, с което Бойко Борисов наистина ще остане в историята, той ще остане като Разделителя на нацията.

Вече нямаме усещането, че сме един народ, едно общество. В момента всеки разбира от медицина, всеки разбира от ваксини. Ужасявам се, когато политици говорят за имунитет, когато политици говорят коя ваксина е най-добра, дават ни акъл дали да бъдем ваксинирани или не. Страхът от Галеви беше едно, сега страхът е много по-голям. Ще си позволя да кажа още нещо - да, те бяха мутрите от прехода, но имаше в тях и нотка на мъжество. Когато заявиш позиция и кажеш, че това няма да стане, те уважаваха тази позиция, не бяха подли. Докато днешните са още по-страшни, те са подли, използват държавния инструмент да се саморазправят, използват клюката и пошлостта да създават слухове и раздори. 

Гневен съм! Така бих определил състоянието си в момента. В политиката съм повече от 20 години, толкова гневен не съм бил. Навремето сме правили кампании при СДС, тогава го имаше идеологическият сблъсък, сблъсък на идеи, на политики, на програми. Сега няма такова нещо. Сега е сблъсък на страха срещу оцеляването. Гладният човек е лесно управляем.

- При предишните избори имаше достатъчно сигнали за купени гласове, включително в циганските квартали в Дупница, да не говорим за Кюстендил. Как сега ще се преодолее това?

- Няма как да се избегне, когато държавата не си е на мястото. Когато полицейският началник вижда какво се случва и не реагира. Само защото зад гърба му стои политическата партия ГЕРБ. Предишните избори бяха откраднати и моето послание беше да се преборим срещу добре смазаната машина за гласуване ГЕРБ. Тази машина започна да работи по времето на Цветанов и не знам този функционер с какви очи говори днес за демокрация и права, когато той създаде това уродливо зло в политиката - ГЕРБ.

Но все пак имам надежда и не съм обезверен, че хората - на които им стиска, разбира се - ще излязат и ще гласуват. Но липсват водачи, липсват лидери, честни и безкористни. Много ни е хубаво, когато поднасяме цветя и венци на паметника на Левски и говорим с патетика, обръщаме се, не виждаме вече паметника и правим точно обратното! Обществото ни боледува толкова много и боледува не от друго, а заради неспазването на демократичните принципи. Давам веднага за пример Холандия, която проведе избори при много по-големи рестрикции заради пандемията и 83% гласуваха. Ако и в България излязат толкова да гласуват, ГЕРБ и начинът на мислене на ГЕРБ ще се сринат. Тяхното вече е философия и колкото повече стоят във властта, толкова по-зле става. Защото, ако фашизмът в България беше философия, начин на мислене, ГЕРБ не са нищо по-различно. Да мачкаш чрез овластения чиновник всички останали под теб!

Много гнусно ми е да слушам и външната ни министърка, която каза, че било фашизъм пред къщата на Бойко Борисов да бъдат развявани черни платове. Питам риторично - заради този тип колко черни забрадки се сложиха на главите на българските майки, заради неговото некадърно, некомпетентно и крадливо управление, заради което не се подготвихме адекватно за пандемията. Той е отговорен за това! 

- Ако БСП победи на изборите, какви са първите ви приоритети за решаване на занемарените проблеми на Дупница и на Кюстендилско - район с цветущо земеделие и животновъдство преди, които днес ги няма?

- Трябва три мандата да се управлява, за да може да се пооправят нещата. Първо трябва да излезе всичко на светло, да се види кой кой е в животновъдството. Да се види кой какви субсидии е получавал, защо ги е получавал, срещу какви животни. Да се смени коренно политиката на фонда за подпомагане на обикновения земеделски производител. Отношението трябва да бъде едно и също към този, който гледа две прасета на двора и десет кокошки, и към този, който има 1000-2000 глави добитък. Казвали са ми едри животновъди, че само защото те били гледали животни, аз съм имал работа като ветеринарен лекар. Което е обидно. Смея да твърдя, че преди 1989 г. в региона се гледаха в пъти повече животни, гледаха се в пъти по-добре от сега и хората тогава не ги интересуваше колко евросубсидии ще получат. Но тогава имаше държавна политика.

Програмата на БСП за тези избори трябва да бъде приложена незабавно в практиката. Трябва да бъде обяснена достатъчно добре и осъществена. А това минава през смяна на хората, които ще я изпълняват, и прекъсване на обвързаностите, които съществуват.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ