04 Август 2020вторник06:25 ч.

Богомил Манчев

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

Може да има политически натиск за спирането на проекта, твърдят от Булатом

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 625

Най-рано след две години и половина може да започне реалното строителство на АЕЦ "Белене", заяви председателят на Българския атомен форум (Булатом) Богомил Манчев по БТВ. Той не изключи възможността Брюксел да притисне България, за   да се откаже от изграждането на втора атомна централа. Може да има отпор от ЕС, но никой не може да ме убеди, че ние не сме способни да докажем правотата си за АЕЦ "Белене", коментира Манчев. Според него основната причина за бавния темп, с който се движи проектът, е политическият живот в страната. 

Председателят на Булатом подчерта, че за започване на строежа на централата техническият проект трябва да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Той трябва да се лицензира, след като е минал всичките необходими ревизии. "Създателят - руската "Росатом", по искане на НЕК, която е собственик на проекта, е необходимо да направи анализ на изменените нормативи, които са валидни към днешна дата в Европейската общност, и да напише кой е валиден и кой не е. Това трябва да бъде прието от нашия ядрен регулатор, а не от европейския", уточни председателят на Булатом. 

Манчев добави, че ако има сериозни изменения в нормативната уредба, които трябва да бъдат преработвани, проектът "Белене" има проблем. Ако няма, АЯР подписва лиценза и посочва неща, които трябва да се поправят при изготвянето на работен проект. Това не може да забави евентуалното започване на строителството, стана ясно от думите на експерта. При най-добрия вариант до първата копка ще минат две години и половина, твърди Манчев. Единственият изтекъл документ у нас е разрешителното за строеж, което има давност. Манчев смята също така, че целият процес по избор на инвеститор, правене на проектната компания, "докато отидем с каската и кирка на обект ще отнеме около 2 години и половина, ако сме много стегнати". 

Прогнозната цена от 9-10 млрд. лв. за изграждането на новата атомна централа ще си остане същата, изтъкна Манчев. Той обясни, че проектът би могъл да се оскъпи от закупуването на ядрени мощности, каквито обаче ние вече имаме. Ако все пак изграждането на АЕЦ "Белене" се провали, един от тиражираните сценарии е, че доставените реактори може да се използват за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Според Богомил Манчев обаче това би отнело поне 15 години, а след толкова много време не е сигурно, че те ще са все още годни за използване. В момента реакторите, доставени на площадката, се съхранявали по всички процедури от производителя. Реакторите може да бъдат продадени, по-лошото е, че може да ги нарежем, какъвто случай имало в Украйна, каза Манчев. Председателят на атомния форум предположи, че и предстоящите избори могат също да забавят всичко.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ