02 Март 2021вторник10:55 ч.

Димитър Дъбов:

Партийна кандидатура може да ни препъне на балотажа за президент

БСП трябва да започне консултации с най-широк кръг от партии, смята депутатът от Коалиция за България

/ брой: 126

автор:Ралица Николова

visibility 1751

ДИМИТЪР ДЪБОВ е роден на 14 април 1948 г. в Шумен. Има висше икономическо образование. Бил е регионален директор на "ПИМ Банка" АД. Член е на председателството на БЛРС. Бил е президент на Българската федерация по вдигане на тежести. Член на Националния съвет на БСП. Депутат в 39-ото, 40-ото и 41-ото Народно събрание.

- Г-н Дъбов, имате дългогодишен опит в организирането и подготовката на избори в БСП. По-различен ли ще е вотът тази есен и къде ще й бъде най-трудно на партията?
- БСП е поставена пред много сложен избор, що се отнася до предстоящия вот наесен. Нужно ни е центриране на дискусията и хора, които да я насочат в правилната посока. При изборите за местна власт нещата са по-различни - там има по-различни фактори, които накланят везните към един или друг кандидат. Изборът наистина е мажоритарен и особено ако говорим за избора на селски кмет. Там предпочитанията са по-скоро на лично ниво и симпатии, защото хората обикновено лично познават своя кандидат за кмет, и то от години. Спомнят си дори преди 20 години какво е направил и това оказва влияние. Точно заради това там е по-специфично отношението към кандидатите. Много пъти сме били в подобна ситуация - местният партиен лидер не е избираемият кмет и то не защото е лош човек, а просто защото мнението на няколко десетки души от една партийна организация не кореспондира с мнението на по-голямата част от избирателите. В същото време има партии, които дори нямат структури, правят най-вярното социологическо проучване - отиват пред селската кръчма и разбират кой там е неформалният лидер, предлагат го за кмет и печелят.
Що се отнася до предстоящите президентски избори, там БСП има две големи цели. Именно около тях трябва да се центрира дискусията в партията. Като казвам партията, имам предвид всички нива - от партийните клубове през местните структури до ръководството. Много е важно да си отговорим на два въпроса, свързани с това какво искаме от изборите и след това да видим как да го постигнем. Ако категорично заявим, че нашата цел на предстоящите избори е да не допуснем нашият основен опонент - кандидатът на ГЕРБ - да бъде избран за президент, ще трябва да използваме един подход. Ако решим да се концентрираме върху партийна кандидатура, тогава подходът ще бъде различен. 
- Къде са отговорите на тези въпроси? От кого и кога да ги очакваме?
- Бързам да направя една ремарка, свързана със ситуацията отпреди 10 години. Категорично искам да кажа, че няма как да се прави аналогия с изборите през 2001 г., когато Георги Първанов бе избран за президент. Тези, които си спомнят добре ситуацията, трябва да кажат с ръка на сърцето, че годината беше тежка и изключително самоотвержено тогава председателят на партията Първанов се кандидатира. Не малко хора в партията чакаха да минат президентските избори, за да му "вземат скалпа" на заседание на конгреса. Изведнъж обаче, неочаквано за някои, се оказа, че той води още на първия тур. Започнаха, разбира се, да се сменят нагласите. Подобна ситуация днес няма. Категорично. Затова се налага да се мисли за много широка коалиция, която да даде подкрепа за кандидат, който да може да победи този на ГЕРБ. Нужни са много добра коалиционна политика, много консултации с най-широк кръг партии, в това число и от центристкото пространство. Не изключвам дори дясноцентристкото пространство. Повтарям, че всичко това е нужно с оглед на целта, която си поставяме - да не бъде допуснато кандидадът на ГЕРБ да бъде избран за президент. Това е най-важното.
- Дали всички в партията са съгласни, че най-важната цел е именно тази? В момента вървят дебати по-скоро около това дали кандидатурата да е вътрешнопартийна, а не около целите, които тя ще трябва да преследва.
- Вътрешнопартийната кандидатура не е изключен вариант. Тя би имала други предимства. Безспорно, такъв човек води до по-голяма мобилизация вътре в партията, може да доведе дори до т.нар. пределна мобилизация. Което означава нашият кандидат да премине първи тур и да стигне до балотаж. Но след това? Би било много сложно, защото не мога да си представя например бившите ни партньори от тройната коалиция или пък ВМРО, или който и да е, да тръгне да подкрепя партийна кандидатура на втори тур. Едва ли ще отидат да подкрепят и кандидатурата на ГЕРБ, по-скоро просто тези избиратели няма да се разходят до урните. Това означава, че има опасност нещата да свършат дотук. Нашата битка да свърши дотук. Това пък би означавало, че целият ресурс на БСП за тези избори е бил в услуга на ГЕРБ и на техния кандидат. Има опасност кандидатът на ГЕРБ да го изберем ние, вкопчвайки се задължително в партийна кандидатура. Това са двата възможни подхода. И около тях трябва в следващите два месеца да приключи партийната дискусия. И след това да стане ясно кой ще е човекът.
Твърде рано е днес да говорим за имена. Това все още са едни празни квадратчета, в които социолозите и политолозите ще нанесат по-късно цифричките от едно надолу. Специалистите ще подскажат точното име, което може да бъде победител при тези цели на БСП. Трябва изключително прагматично да се мисли и да се действа в тези избори. В противен случай рискуваме да закрепим една партия, която е със спадащ рейтинг - и на управленско, и на партийно равнище. Говоря за ГЕРБ, както разбирате. Моето мнение е, че трябва много внимателно да се проведе дискусията по тази тема в партията.
- Кой трябва да започне тази дисксусия, на какво ниво трябва да се проведе?
- Вече имаме решение на Националния съвет, че ключово ще бъде мнението на общинските партийни  конференции. Там трябва да има дискусии, да се проведат сериозни и конкретни разговори, да се обсъди ситуацията в страната, ситуацията вътре в партията и извън нея. Пак на тези конференции би трябвало ясно да се изкажат мнения и за формулата, с която бихме се явили на изборите. В същото време ръководството на НС не може да очаква до края на юни да приключат всички конференции и тогава партията да има пълномощия да провежда консултации на друго ниво. Преговори трябва да се водят. Още утре, вдругиден да започнат консултации с голям кръг от партии, най-напред в лявоцентристкото пространство.
- Има ли опасност да се неглижират целите и методите за тяхното постигане заради дискусия около качествата на определени кандидати?
- Категоричен съм, че не трябва да се  зацикля около определен брой имена. Подходящото име ще излезе в точния момент. Социолозите ще ни покажат кой е избираемият в сегашната сложна ситуация. Не трябва в никакъв случай да се докарват нещата дотам, че различни партийни организации да твърдят "това не е нашият кандидат, защото ние гласувахме за друг на конференцията". Подобно отношение може да бъде пагубно за нас. В същото време е абсолютно неприемливо - и за нас самите, а и за останалите партии, някой да ни постави в шах с чужда партийна кандидатура. Колкото и да е близка тя до БСП. Естествено е, че и ръководството, и активът на партията трудно биха се пречупили и биха подкрепили партийната кандидатура на друга партия. Но, ако цитираме написаното преди стотина години: "Днес е рано, утре е късно." Така че внимателно, но навреме, трябва да започнат консултации на всяко ниво. За да не се допусне миниране на пътя в която и да е посока.
- Какво да очакваме от конгреса на 23 юли? Ще има ли консолидираща роля?
- Конгресът, съгласно устава, не решава тези въпроси. Най-много ще се дискутира около програмата, с която БСП ще излезе на изборите. Около платформата, с която ще подкрепи кандидатите за президентски и за местни избори. Дискусията там трябва да е върху виждането ни за властта, повече върху управленски подходи и проекти. Аз лично очаквам да се говори за политики. И, разбира се, ако имаме готовност, част от кандидатите за кметове да бъдат представени и да бъде заявена подкрепата ни за тях. Но други по-различни неща не трябва да очакваме от заседанието на конгреса.
 
 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ