26 Септември 2020събота11:30 ч.

Моменти от репетицията на "Парсифал"

"Парсифал" - полет на освободения ум

Оперната дива Мария Гулегина ще изпълни ролята на Кундри в творбата на Вагнер на софийска сцена

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 902

Софийската опера кани звездата Мария Гулегина да изпълни ролята на Кундри на 30 януари и 1 февруари в операта "Парсифал" на Рихард Вагнер. След успешния й дебют в сложната роля на сцената на Мариинския театър, под диригентството на Валери Гергиев, Гулегина избира именно Софийската опера, за да даде отново живот на героинята. В главните роли участват едни от най-изявените солисти на първия ни оперен театър - Костадин Андреев като Парсифал, Атанас Младенов като Амфортас, Петър Бучков като Титурел, Ангел Христов като Гурнеманц и Бисер Георгиев като Клингзор. Диригент е Константин Тринкс, режисьор е Пламен Карталов, сценографията е дело на Нумен и Ивана Йонке, а костюмите - на Станка Вауда.

"Националната софийска опера си създаде международно име със своите заслужаващи да се видят постановки на важни произведения от Рихард Вагнер, все като първи изпълнения за България. При това се отдаваше и се отдава голяма стойност на значителното съблюдаване на изказванията за творбата и режисьорските указания на Вагнер. На западноевропейския Вагнеров режисьорски театър тук се дава ясен отказ. Неуморният двигател зад това пионерско движение е директорът акад. Пламен Карталов." Това са думи на критика Клаус Биланд, отпечатани в престижното издание "Dеr Neue Merker" след триумфа на премиерата на "Парсифал" на сцената на Софийската опера.

Постановката търси динамика, която да държи будно съзнанието под въздействието на красивата музика. Работата на режисьора Пламен Карталов преоткрива нов свят много далеч от естетиката на всекидневните проблеми и реалността. Вагнеровата драма е поставена далеч извън време и място, реализирана е далеч от конкретиката. Тази работа е не само постановка, тя е много близо до смисъла на преживяване, в което по мистичен начин се проследяват раждането, живота, смъртта и прераждането. 

"Да вярваш с абсолютна убеденост е "чиста глупост", ако перифразираме смисъла на произведението, но точно това прави Пламен Карталов, директор на Операта и режисьор. В този, както и в други случаи, той е безупречен в интуицията си за драматургия, с ясен прочит, който да стигне до аудиторията, която не познава Вагнер, но и да преодолее сложните философски дълбини на творчеството на немския композитор", пише Андреа Мерли в "Opera Magazine, Milan". Клод Дебюси определя "Парсифал" като последното дело на един гений и заявява: "Това е един от най-прекрасните звукови паметници, издигани някога за вечна слава на музиката."

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 0

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 80

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 146

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 272

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 930

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 515

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ