27 Февруари 2021събота14:58 ч.

Моменти от репетицията на "Парсифал"

"Парсифал" - полет на освободения ум

Оперната дива Мария Гулегина ще изпълни ролята на Кундри в творбата на Вагнер на софийска сцена

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 966

Софийската опера кани звездата Мария Гулегина да изпълни ролята на Кундри на 30 януари и 1 февруари в операта "Парсифал" на Рихард Вагнер. След успешния й дебют в сложната роля на сцената на Мариинския театър, под диригентството на Валери Гергиев, Гулегина избира именно Софийската опера, за да даде отново живот на героинята. В главните роли участват едни от най-изявените солисти на първия ни оперен театър - Костадин Андреев като Парсифал, Атанас Младенов като Амфортас, Петър Бучков като Титурел, Ангел Христов като Гурнеманц и Бисер Георгиев като Клингзор. Диригент е Константин Тринкс, режисьор е Пламен Карталов, сценографията е дело на Нумен и Ивана Йонке, а костюмите - на Станка Вауда.

"Националната софийска опера си създаде международно име със своите заслужаващи да се видят постановки на важни произведения от Рихард Вагнер, все като първи изпълнения за България. При това се отдаваше и се отдава голяма стойност на значителното съблюдаване на изказванията за творбата и режисьорските указания на Вагнер. На западноевропейския Вагнеров режисьорски театър тук се дава ясен отказ. Неуморният двигател зад това пионерско движение е директорът акад. Пламен Карталов." Това са думи на критика Клаус Биланд, отпечатани в престижното издание "Dеr Neue Merker" след триумфа на премиерата на "Парсифал" на сцената на Софийската опера.

Постановката търси динамика, която да държи будно съзнанието под въздействието на красивата музика. Работата на режисьора Пламен Карталов преоткрива нов свят много далеч от естетиката на всекидневните проблеми и реалността. Вагнеровата драма е поставена далеч извън време и място, реализирана е далеч от конкретиката. Тази работа е не само постановка, тя е много близо до смисъла на преживяване, в което по мистичен начин се проследяват раждането, живота, смъртта и прераждането. 

"Да вярваш с абсолютна убеденост е "чиста глупост", ако перифразираме смисъла на произведението, но точно това прави Пламен Карталов, директор на Операта и режисьор. В този, както и в други случаи, той е безупречен в интуицията си за драматургия, с ясен прочит, който да стигне до аудиторията, която не познава Вагнер, но и да преодолее сложните философски дълбини на творчеството на немския композитор", пише Андреа Мерли в "Opera Magazine, Milan". Клод Дебюси определя "Парсифал" като последното дело на един гений и заявява: "Това е един от най-прекрасните звукови паметници, издигани някога за вечна слава на музиката."

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 254

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 71

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 104

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 279

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 385

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 337

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 466

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 366

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ