04 Юли 2020събота07:34 ч.

Парламентът ще проверява полетите на Бойко Борисов

Депутатите ще нищят защо "Бистришките тигри" са обслужвани от 4 стюардеси и колко са харчовете на бившата власт

/ брой: 128

автор:Юлия Кулинска

visibility 445

Временна анкетна комисия ще проверява всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на МО и МВР, решиха единодушно депутатите вчера. Ревизията ще обхваща случаите на ползване на летателните машини не за цели на въоръжените сили от август 2009 до март 2013 г. Ще се проверява кога, по какви дестинации в страната и чужбина, с каква цел, в какъв състав и с какъв финансов разход са били ползвани правителственият самолет и хеликоптерите. 
В предишното НС неколкократно искахме информация от правителството какви разходи са направени, по какви дестинации, имало ли е външни лица на борда на "Авиоотряд 28", който бе прехвърлен на пряко подчинение на премиера, но тя ни беше отказвана, заяви Петър Мутафчиев от БСП. Заради определени факти в публичното пространство се породиха съмнения, че е имало нарушение на правилника на "Авиоотряд 28", поясни той. Документът даваше възможност отрядът да бъде ползван и с търговска цел срещу заплащане като авиопревозвач, припомни той. Възникват въпроси дали не са нарушавани правилата, дали са постъпвали средствата от тази дейност, каква е финансовата обосновка на различните полети, продължи Мутафчиев. Депутатът изтъкна, че съмненията за нарушения в начина на използване на правителствения отряд са се засилили, когато и служебното правителство отказа да даде такава информация.
Оказа се, че от "Атака" не знаели за идеята на социалистите за временната комисия и Венцислав Лаков задал въпрос за авиоотряда на Пламен Орешарски и военния министър за петъчния парламентарен контрол. За 2011 г. разходите на "Авиоотряд 28" възлизат на 8 408 000 лв., а от януари до октомври м.г. за полети са похарчени 780 хил. лева, подчерта националистът. Той обяви, че е станал свидетел как правителственият хеликоптер "Аугуста" е ползван от бившия премиер, за да пререже лента на нова линия за преработка на отпадъци във врачанско село, което е на около 100 км от София. Лаков настоя да стане ясно защо футболният отбор на Бойко Борисов "Бистришките тигри" са обслужвани от 4 стюардеси на борда на "Еърбъс"-а. Ще настояваме в анкетната комисия да се обсъжда и необходимостта от продажба на стария правителствен самолет на безценица на г-н Марешки, уточни Лаков.
Временната анкетна комисия ще работи месец. За председател бе избран именно Венцислав Лаков. Комисията е на паритетен принцип, като в нея са включени по двама депутати от парламентарните групи. Това са Маргарита Николова от "Атака", Антон Кутев и Жельо Бойчев от КБ, Владислав Горанов и Ивайло Московски от ГЕРБ и Йордан Цонев и Рамадан Аталай от ДПС.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ