03 Юли 2022неделя10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

На снимката: Асен Василев

Парламентът одобри с 500 млн. лв. повече бюджетни разходи

По предложение на БСП харчовете на енергийния регулатор бяха намалени

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 601

Парламентътъ увеличи бюджетните разходи с 500 млн. лв. над първоначално предвидените  харчове от служебното правителство. С толкова бе увеличена и приходната част. Така бе запазен дефицитът от 4,6 млрд. лв., което е 3,6% от очаквания БВП за тази година. От допълнително гласуваните суми от парламента най-много средства се заделят за общините, за антикризисни мерки в туризма, за ведомствата, които отговарят за мигрантската вълна, за помощи за земеделски производители. Така общата сметка на актуализацията става 2,5 млрд. лв. повече приходи и 2,3 млрд. лв. повече разходи спрямо досегашния закон.

Маратонът с актуализацията на бюджета приключи около два часа през нощта в събота след дълги спорове. Във финалното гласуване десетките искания за повече разходи на Агенция "Пътна инфраструктура" и Комисията за енергийно и водно регулиране се оказаха неудовлетворени. Ставаше дума за над 1 млрд. лева. След масираните протести на пътностроителния бранш в петък се появи предложение парламентът да разреши на АПИ да направи плащания по договори, които са в нарушение на закона за обществените поръчки, но по тях е свършена работа. Става дума за т.нар. инхаус поръчки. Предложението бе на служебния кабинет, но формално бе внесено преди второто четене на промените в бюджет 2021 г. от Мария Капон. Още в първите месеци на годината АПИ е възложила ремонти на шосета за 2,8 млрд. лева, при положение че разполага с едва 380 млн. лева за това.   

Предложението на министрите Асен Василев и Виолета Комитова беше да се даде възможност на АПИ да сключи анекси, които на практика да легализират плащанията на АПИ към фирмите изпълнители. То срещна критики още при обсъждането му в бюджетната комисия, а в събота през нощта взриви и пленарната зала. Георги Свиленски от БСП се възмути, че предните министри на регионалното развитие -  Петя Аврамова и Николай Нанков, са докарали нещата до правно-финансов абсурд. "Това е върхът на тяхното управление, с което карат Народното събрание със закон да наруши Закона за обществените поръчки", каза червеният депутат. Мая Манолова също заклейми за нелепата ситуация в пътното строителство тандема на ГЕРБ, управлявал в последните години МРРБ. От името на "Демократична България" Атанас Славов заяви, че коалицията  няма да подкрепи "екзотичните" промени. Радомир Чолаков от ГЕРБ обяви, че е скандално с решение на парламента да се отменя Законът за обществените поръчки. Той настоя председателката на НС Ива Митева да каже като юрист смята ли предложението за допустимо. Митева се измъкна с обяснението, че обсъжданият текст бил  пожелателен, не задължителен. Тъй като споровете се разгорещиха, Митева даде 15 минути почивка, а след нея пленарната зала отхвърли предложението. Така проблемът с неразплатените ремонти остава без решение. 

Депутатите обаче приеха искането на БСП да бъдат отрязани 16 млн. лева, с които служебният МС искаше да се увеличат тазгодишните разходи на КЕВР. Сумата е за плащане на обезщетения по дела, които енергийният регулатор е загубил в съда (по-конкретно за искове от фирми, собственици на ВЕИ централи, недоволни от ценовата политика на комисията). "Стигна се до разумни предложения, които няма да издънят бюджета и да заложат мини за следващата година. Извадихме над 1 милион пенсионери от бедност - с преизчислението на пенсиите, с вдигането на минималната пенсия на 370 лв. и с добавките до линията на бедност", коментира финансовият министър Асен Василев.

"Пари има, парламентът трябва да реши как да бъдат разпределени. 2,5 млрд. лв. повече приходи ще бъдат събрани тази година", заяви министър Василев. По думите му са намерени 1,8 млрд. лв. допълнително за увеличение на пенсиите, 3 млрд. лв. за КОВИД-кризата, 1,4 млрд. лв. повече за АПИ. "Остават ни още 3 млрд. лв. за допълнителни политики. И ще сме на дефицит от 3%. Следователно напълно спокойно държавата може да поеме това, което се залага, без да се пипат данъците за тази и следващата година", каза Василев.

Актуализацията на бюджета трябваше да осигури допълнителни разходи по три важни направления - преизчисляване на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година стаж, мерки за овладяване на новата КОВИД-вълна и мерки за подпомагане на бизнеса. Както стана ясно, преизчисляване на пенсиите на практика ще има от началото на 2022 г., а дотогава пенсионерите ще получават по 120 лв. месечни бонуси. Завишен с близо 1,7 млрд. лв. е резервът за непредвидени и неотложни разходи, с които да бъдат покрити допълнителните разходи за борба с последиците от пандемията и бежанския натиск. 

 

 

 

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 578

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 543

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 699

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ