24 Февруари 2024събота10:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бойко Борисов и Христо Иванов си разменяха романтични погледи в първия парламентарен ден, Снимка Пресфото БТА

Парламентарно танго за политически камикадзета

49-ото Народно събрание ясно очертава разликата между партиите, които правят политика и тези, които произвеждат единствено пиратки

/ брой: 73

автор:Александър Симов

visibility 231

Александър Симов


"Безпрецедентна ситуация". Така новините на една голяма телевизия определиха всичко, което се случи в първия и втория ден работен ден на 49-ото Народно събрание.

Това, разбира се, е доста далече от истината. Защото подобна политическа драма едно към едно повтаря блокажа на държавата, който видяхме в началото на 48-ото Народно събрание, след вота на 2 октомври миналата година. Тогава беше дори още по-тежко, защото никой не беше подготвен за подобно развитие на нещата - тридневен маратон по избирането на председател на НС, безкрайни политически драми, парламентарни совалки, консултации от кулоар на кулоар и в крайна сметка превръщането на парламента в риалити-шоу, наблюдавано от целия български народ по телевизията.

В сряда стана онова, което всички очакваха - парламентът отново 

не успя да 

избере председател 

И нямаше как да е по-друг начин, защото по стара българска традиция диалогът между партиите започна след катастрофата, а не преди нея. Това е вечният български демон, който разчита, че ситуацията ще се оправи от само себе си , без полагането на каквито й да е усилия. Подобна ситуация превръща политиката в медиен пир, но уви носи нулева полза за българските граждани, които чакат решения и конкретни политики. Вторият ден заседанието продължи 49 секунди, за да се разпадне до кулоарни коментари и совалки. 

Всъщност голямата разлика между тогава и сега е в това, че разговорът по политики започна достатъчно рано. Нека да припомним - в рамките на 48-ото Народно събрание лидерска среща се проведе едва, когато третият мандат бе връчен на БСП. Тогава обаче ПП и ДБ не се появиха на свиканата среща, защото вече плуваха в мечтата за следващи победоносни избори. И после се събудиха в реалността. Това винаги е болезнено. 

Днес е очевидно, че Бойко Борисов много иска да направи кабинет с ПП/ДБ, въпреки техният публичен отказ от всякакви взаимодействия с него. Всъщност неуспешният избор на председател е пряко следствие от липсата на разбирателство между първите две политически сили. Въпреки това обаче нито един анализатор не смее все още да отпише този парламент и да го прати в историята.

В сряда Асен Василев предрече 4 месечен срок на действие на 49-ото Народно събрание. Той мотивира своята прогноза с това, че само бюджетната процедура трае около 4 седмици, за да бъде изчистена законово и нормално. За съжаление журналистите не го попитаха за какъв бюджет говори, след като Бойко Борисов в своето изявление след изборите ясно каза, че ако няма коалиция, няма да има и бюджет. Този танц ГЕРБ и ПП/ДБ един около друг 

ще придобива доста 

мелодраматични измерения 

ако продължи по същия начин и след Великден.

 "Ние имаме много ясни задачи - правителство с две партии. Правим всички усилия за това въпреки Атанас Атанасов. Сутринта си направих труда да го гледам - около 60 пъти ми каза името. Те явно не си и говорят, защото вчера академик Денков и Гюров дойдоха при мен и говорихме за политики и закони", заяви Бойко Борисов пред медиите вчера. 

Не можем да не му признаем - сдържа си нервите, защото малко по-рано Атанасов буквално каза, че могат да подкрепят мандат на ГЕРБ, но само ако ПП/ДБ посочи и номинира министрите. Подобно заявление е като хвърлена бомба, а вероятно точно такава е била и целта на Атанасов - да направи всеки разговор за съвместно управление невъзможен. 

От гледна точка на ДСБ това е позитивно развитие на ситуацията. Проблемът е, че самата Демократична България е съставена от много партии, а не всички от тях са склонни на подобни крайни позиции. Топлите разговори между Бойко Борисов и Христо Иванов в първия работен ден на парламента ясно го демонстрират. Вероятно точно поради тази причина лидерът на ГЕРБ обяви, че забавянето на избора на председател е полезно. " Ще може да се спечели време, комисиите да поработят, да намерят общото между нас за неща, които ще бъдат добри за държавата", обобщи той. Може би трябва да преведем - Борисов очаква някаква част от ПП/ДБ да започне да натиска за съвместно управление, защото нови избори са като полет на камикадзе - тръгваш към небесата, но не е ясно дали ще се върнеш там, където трябва.

По-интересната част от пъзела обаче се крие в другите възможни парламентарни комбинации и взаимодействия. Защото междувременно Борисов продължи да се среща с партийни лидери. Най-голям интерес предизвикаха неговите разговори с Корнелия Нинова. 

"С госпожа Нинова говорихме само по теми по които можем да сме заедно - социална, правна и от друга страна - категоричен отказ по темата Украйна. Нещо, което ние с колегите от ПП имаме като общо", коментира след срещата той. 

Нинова обясни ситуацията пред журналисти: 

"Г-н Борисов ме покани на среща. Обсъждахме няколко въпроса. Първият е за подкрепа на Росен Желязков за председател на парламента. Оставих този въпрос да се реши между първите две политически сили, тъй като те в момента водят разговори за някакъв странен хибрид за ротационен принцип. От нас Росен Желязков няма да получи подкрепа. Второ, по законодателна програма, инициативи, знаете, че между ПП и ГЕРБ вървят такива разговори. Заявих какви са нашите приоритети, те са тези, които заявих вчера от трибуната. Оставаме на коренно различни позиции за оръжията за Украйна", разказа тя. 

Основната червена линия между БСП и ГЕРБ

остава все така 

дълбока и значима 

Въпреки всичко този разговор не остана незабелязан. Малко след като в четвъртък заседанието приключи за 49 секунди след 2 въпроса към залата от Вежди Рашидов, дали има нови кандидатури за председател, Даниел Лорер се спря пред камерите в кулоарите да обясни, че тяхната идея за ротационен председател остава актуална. "Иначе ГЕРБ могат както в предходния парламент да си изберат хартиен председател и да продължат нататък", намекна той.

Тук е деликатният и нов момент в работата на 49-ото Народно събрание. ПП/ДБ предложиха абсолютно екзотичната идея за ротация между тях и ГЕРБ начело на НС като опит да избягат от всякакво поемане на отговорност и медийно сапунисване, че коленичат пред Борисов. Абсурдността на тяхната идея обаче ги поставя в леко карикатурна ситуация. 

Бившият конституционен съдия Пламен Киров веднага срази тяхното предложение. Според него идеята за ротация само между първите две политически сили е дискриминационна.

"Ако тя се приеме, то трябва да се ротират всички парламентарни партии", посочи той, а след това допълни, че принципно идеята е напълно в противоречие с Конституцията.

Това с "хартиения председател" е нелепа интрига. Просто ПП се опитват в зародиш да блокират всяка идея да има различен председател на това Народно събрание. В кулоарите се заговори за пореден път, че Корнелия Нинова е възможно кандидатура за шеф на НС, нещо, което да отбележи нейните тригодишни усилия за постигането на диалог в политическото пространство. За нея съвсем наскоро научихме от статус на Слави Трифонов, че е била възможност за председател на 47-ото НС, но от ИТН възразили срещу нея. И понеже ИТН са последната останала президентска партия, сами си направете сметката кой не е искал да види Нинова като парламентарен началник. 

Безкрайното парламентарно 

маневриране 

обаче не може да продължава до безкрай. Защото както предупреди доц. Наталия Киселова парламентът може да взима решения само след като избере председател. Всичко преди това са просто упражнения по политика, медийни изхвърляния, без реално покритие. И ако не се стигне до избор на председател това заплашва да вкара България в конституционна криза, а това е блато от което никой не знае как точно може да се излезе бързо.

Всъщност повторението на тази криза ни позволява ясно да поставим критерий за разграничаването на партиите. Кои от тях искат да се борят за политика и кои просто тупат топката и маневрират, за да бъдат в най-изгодна позиция за следващите избори. В това отношение ПП/ДБ са просто прозрачни. Не е ясно какви ли могъщи анализатори ги съветват и тикат към тази политическа пропаст, но с пиратки и бомби не можеш вече да впечатлиш никого. Хората искат да видят носене на отговорност, а точно тук силите на доброто никак ги няма уви.

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 370

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 347

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 375

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ