29 Юли 2021четвъртък21:23 ч.

Снимка Михаела Каатеринска

На фокус

Парковете на София - скандали и неуредици

Оформянето на бъдещи зелени площи се бави заради частни интересни и общинска леност

/ брой: 114

автор:Деси Велева

visibility 933

Усиленото застрояване на София през последните години извежда все по-често на преден план опазването на зелените ѝ площи. Колкото повече високи и ниски сгради се изграждат, толкова по-актуален е въпросът добър стопанин на парковете и градинките ли е Столичната община. Логично е, когато позволяваш нови и нови строежи, в които ще прииждат все повече хора, да им осигуриш и места за отмора, развлечение и спорт. Вместо това общината някак успява да се забърка в скандали или да предизвика неуредици с настоящи и бъдещи паркове, с което не само не гарантира бъдещото оцеляване на жителите, а поставя под въпрос и разширяването на зелените дробове на града.Борисовата градина

е емблематично място за столичани, оцеляло десетилетия. То привлича млади и стари с дългите си километри алеи, с обширните поляни, гъстите си сенки, местата за спорт и почивка. Въпреки че на пръв поглед картината е идилична и спокойна, през годините съдбата на градината е съпътствана с немалко препятствия и неразбории. Обширната територия не е напълно общинска собственост, а липсата на решение около частните стопани нееднократно е изправяла на нокти кметската управа. Добре известно е окаяното положение с бившата къпалня "Мария-Луиза" - частна собственост, която се руши от години и заплашва скоро да се превърне в руина насред най-хубавия парк на града. В момента общината нито може да си върне територията, нито може да накара собственика да възстанови басейните и плажа.
Отделно главоболия създават и частни предприемачи, издигнали автокъща и ресторант върху общинска собственост, които никой не успява да изгони с години. В опит да се справи с управлението на парка, да въведе рамки на позволено и непозволено и да реши въпросите със статута на определени площи, преди две години Столичната община представи проект за Подробен устройствен план на широко обществено обсъждане. Той обаче предизвика толкова силен отпор на заинтересовани активисти, неправителствени организации и експерти, че работата по плана бе спряна. Въпреки заявената тогава амбиция за уреждане на неяснотите, вече две години не се чува нищо около проекта и той стои на трупчета. Докато чака, общината се разбърза да усвоява пари за ремонт на някои части на парка, което пък предизвика недоволството на активни защитници на Борисовата градина. Така емблематичната територия остава с несигурно бъдеще, застрашено от неприятни изненади.

Това остана от къпалнята "Мария-Луиза" в Борисовата градина

Снимка Михаела КатеринскаДруг голям парк в столицата - Западният,

вече стана нарицателен за провал на общината като стопанин. Неговият ремонт бе обявен през 2018 г. с идеята да се усвоят набързо 8,5 млн. лева европейски пари. Реконструкцията на представителната му част трябваше да приключи точно за една година, или до юни 2019 г. Оказа се, че изпълнителят не е работил през почти половината от времето заради дъждовни дни и по тази причина се наложи да му се даде отсрочка. Вторият скандал гръмна, когато излезе новината, че част от проекта за реконструкция е сбъркан. Това доведе до ново забавяне, което продължи и по време на пандемията. Така в началото на тази година с двегодишно закъснение обновеният Западен парк бе официално открит, за да се намерят едни след други нови и нови неуредици около него. Дали е напълно завършен сега инспектират всички негови посетители, които наддават при кой силен дъжд алеите му ще бъдат наводнени, а поляните - разкаляни.

Южният парк

също е опасан с частни интереси, тъй като и в него голяма част от терените не са общински. През 90-те години там са възстановени на собственици около 100 имота с площ от около 350 дка. С две думи, една пета от целия парк в момента е частна. Въпреки че от Столичната община са добре запознати с проблемите, досега не правят никакви опити за отчуждаването им. А това е единственият вариант за спасяването на целостта на парка. Със сигурност никой собственик няма да се остави още дълго време като губещ от притежаването на толкова апетитно място в сърцето на София. Частниците съвсем скоро ще имат право да предявят правата си за ползване на имота, да поискат да строят или, ако им се откаже това право, да съдят Столичната община.

В Южния парк преди време ограничаваха минаването заради КОВИД, дано скоро лентите не заграждат и частни имоти

Снимка БГНЕСПодобна съдба грози и

парк "Въртопо",

който се намира между кварталите "Мусагеница", "Дървеница", "Студентски град", "Младост" 1 и 2 и не е толкова популярен за столичани. Всъщност, спорно е дали той е истински парк, зелена пустош или необлагородена площ. Като по-дива местност неговото минало и настояще също не бяха пощадени от кризи. През 2016 г. кметството реши 8 дка от територията на нереализирания парк да бъдат обновени. За останалите обаче яснота няма, тъй като голяма част от терените, особено в "Студентски град", са частни, а собствениците им имат явни намерения да ги застроят. Зелените площи продължават да са застрашени от унищожаване и заменяне със строежи. Тъй като голяма част от територията не е облагородена, тя продължава да е местообитание на разнообразни видове растения, бозайници, земноводни и влечуги. Последната новина от местността не бе свързана с дейност от страна на кметството, а с доброволческа инициатива за почистване от столичани.

Идеи за изгледа на парк "Въртопо" бяха представени преди години, но още не са реализирани

Снимка БГНЕСОтново частните земи са пречка за изграждането на дългоочаквания

Източен парк

между кв. "Младост" 3 и 4, Околовръстния път и "Горубляне". Конкретното намерение на общината за създаването му в тази част на София, която няма истински голям парк, бе заявено в началото на 2018 г. Тогава се състоя първото обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план. Дискусията обаче бе съпроводена с голям скандал заради съпротивата на част от собствениците на терените от кв. "Горубляне". Те се обявиха срещу идеята земите им да стават парк, като също така нямат намерение да се съгласят и с предложения за отчуждаване от страна на общината. Тя няма как да им предложи толкова висока цена, колкото биха спечелили от бъдещи строежи. Оттогава досега периодично жители на "Горубляне" излизат на протести и блокират бул. "Цариградско шосе". Сблъсъкът между столичани, които си искат земите, и онези, които настояват за парк и твърдят, че горублянци вече са били обезщетени за земеделската си земя и че променят предназначението ѝ, е пореден нагледен пример как общината не си е свършила работата и бездействието ѝ плюс лошите закони са довели до противопоставяне между хората.

 
Съвсем наскоро от кметството признаха, че над 5000 са частните имоти, предвидени за озеленяване, но на практика - застрашени от застрояване. Защитеният им статут изтича в началото на 2022 г., но въпреки това в бюджета си за тази година София не заложи достатъчно средства за тяхното изкупуване. От общината продължават да пръскат волни обещания, че строежи в паркове и градини няма да се допуснат, но тези приказки сме ги чували много пъти и доверието вече е подкопано. Вероятно ще станем свидетели на чудновати импровизации на собствениците на зелените площи, които ще намерят подходящ начин да спечелят от имотите си.

Правителството одобри актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 132

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 889

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 144

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Да живее социализмът!

visibility 11

/ брой: 145

ПраворазДАВЕНЕ

автор:Юри Михалков

visibility 25

/ брой: 145

Право на човека?!

автор:Велиана Христова

visibility 15

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ