27 Септември 2021понеделник07:07 ч.

Парите и... вярата

Кой стои зад уахабитите и радикалния ислям в Босна и Херцеговина

/ брой: 201

    На фона на все по-силно разгарящите се военни действия в Сирия и Ирак, растящият брой на жертвите в конфликтите и невижданата жестокост, с която страните воюват, а се отнасят и към лица, непряко ангажирани в конфликта - цивилни, журналисти, представители на неправителствени хуманитарни организации и пр., все по-актуална става и темата за участието на граждани от страните от региона на Западните Балкани в конфликтите в Близкия изток.
    Един от най-големите специалисти по антитероризъм в Босна и Херцеговина и член на Екипа за борба с тероризма в Югоизточна Европа Джевад Галияшевич беше любезен да обясни откъде идват корените на това твърде опасно явление по регрутирането, обучението и изпращането на граждани на Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово по бойните полета в редиците на ИДИЛ и Фронта "Ал Нусра".
    Според него корените на проблема в Босна и Херцеговина се крият още от времето на войната в страната (1992-1995 г.) и създаването на вече забранената организация "Активна ислямска младеж" (АИМ) през април 1997 година. Идеята за създаването на АИМ се появява през пролетта на 1995 г., когато група млади мюсюлмани от две тогава военни формирования от Армията на БиХ - Отряд "Ел Муджахидин" и Седма мюсюлманска бригада - по примера на арабските военни формации ("Хизбула", "Фатах", ХАМАС и пр.) формират т.нар. "политически крила" или Група за политически натиск. В Устава на организацията се споменава, че "група мюсюлмани" е усетила необходимостта "...настъпилото през войната пробуждане на исляма да бъде продължено и в мирно време по организиран и законов начин...".
    Според изявленията на някои от основателите "АИМ е създадена с цел ислямът да заеме мястото, което му се полага в живота на всеки един индивид, семейството и обществото като цяло, а ислямската младеж да се превърне в качествен фактор в мюсюлманския живот". Тогавашните лидери (а вероятно и неформалните сегашни) по произход са от най-висшите слоеве на бошняшкия политически и верски живот. Истинската цел на АИМ обаче е обединяването на бошняшката младеж, отглеждането и възпитаването й по строги ислямски правила, най-често "внесени" от арабските страни. 
Освен външното си проявление АИМ е имала и своите членове вътре в службите за сигурност (в Агенцията за разследване и документиране - АИД), която обаче след атентатите от 11 септември в САЩ е дала цялата необходима информация на западните служби и по този начин е поставила началото на процеса по закриването на АИМ.
    Централата на организацията е била в Зеница, а структури са формирани в Сарево, Травник, Завидовичи, Мостар, Маглай и на други места. Структурно АИМ е работела чрез две направления отсека - за dawa (или пропаганда на Корана и исляма) и направление за култура, спорт и медии, чийто продукт и до днес е радикалното списание "САФФ".
    След официалното заличаване на АИМ нейните организатори и движещи сили продължават дейността й, но чрез други форми. Повечето от лидерите й преминават обучение по ислям и други (не)верски дисциплини в Саудитска Арабия и Йордания.
    По принцип в организациите и НПО, наследили АИМ, не съществува класическата форма на йерархия или подопечност. Много от имената са добре известни в местното обществено пространство, но все пак дори "световна известност" са придобили групите от Горно Маоче и Ошава, водени съответно от Нусрет Имамович и Изет Хаджич.
Основните финансови постъпления за осъществяването на дейността на наследниците на АИМ идват от Фондациите "Идеално бъдеще за Босна" (БИФ), турската фондация "IHH", фондацията "Босфин", Върховния саудитски комитет (който вече три години обявява, че ще напусне БиХ, но все още присъства в страната - бел. моя), Кувейтския комитет за помощ, "Union of Good Coalition" (UGC) и други.
    След забраната на дейността на АИМ от нея се нарояват многобройни фондации, НПО, студентски сдружения и пр., най-важните от които са:
- "Покана за рая" (Тузла)
- Студентска организация "Демус" - Сараево
- "Мюсюлмански медии" - Тузла
- "Атис" - Сански мост
- "Алем" - Зеница
- Ислямска младежка организация и мн. други
    В крайна сметка, според Галияшевич, множество организации в БиХ работят самостоятелно, но от друга страна това, което ги обединява е единната пропаганда на верската политика или, иначе казано, пропаганда на салафизма и осъществяването на верската цел - "...в Босна и Херцеговина да бъде установена системата, основаваща се на волята на Аллаха и думите на Пророка Мохамед, като представителите на другите религии да се притискат и потискат с всички средства..."  
    Комуникацията между лидерите на изброените по-горе НПО и организации се осъществява чрез куриери или на основата на личния контакт. Не особено често използват интернет. За координиране на своите действия два пъти през годината се осъществяват своеобразни събори на планината Влашич и в околностите на гр. Сански мост.
    Ако внимателно проследим изложението на Галияшевич (който е мюсюлманин), ще стане ясно, че вероятно по-голямата част от бошняците не подкрепят пропагандата и прилагането в практиката на верската нетърпимост и екстремизъм. Между другото в БиХ в момента се подготвя и приемането на закон, който ще съдържа в своите разпоредби сериозни санкции за гражданите на страната, които воюват по бойните полета по света.
Основните причини са три - на първо място, Босна и Херцеговина трябва да защити сама себе си, на второ - от Европа и САЩ се появяват все по-енергични настоявания да се прекрати участието на граждани на страната в конфликти на чужди територии. И на трето място - такива лица след завръщането си в БиХ представляват сериозна опасност за сигурността на държавата.
Детайли от подготвяния закон не са известни, най-вече заради деликатността на материята и ситуацията, но във всеки случай до края на годината въпросният нормативен акт трябва да влезе за разглеждане в парламента на Босна и Херцеговина. Съществува хипотезата, че отиването и воюването в качеството на наемник ще бъде третирано като тежко криминално престъпление с дългогодишно наказание "лишаване от свобода". Също така се предлага да се отнемат паспортите на такива лица или на лица, които се подготвят да заминават за "горещите точки" по света с цел участието в конфликтите на една или друга страна като доброволци или наемници.
Както оценяват международни специалисти, уахабитското движение в БиХ е все по-силно и представлява опасност не само за държавата, а и за Балканите, и за Европа като цяло. Особено опасен прецедент представлява вербуването на млади хора от бедни селски семейства, които се включват в процесите основно поради материални и финансови причини. За парите се говори, че са сериозни и пристигат чрез контрабандни канали от Виена до уахабитските лидери в БиХ. Споменават се сумите от 10 000 евро еднократно за заминаващ наемник в Сирия или Ирак и около 1500 евро месечно като заплата за лицето по време на престоя му там. Като се има предвид, че заплатите в БиХ (и то за, тези които имат някаква работа, тъй като неофициално безработицата в БиХ надхвърля 40%) рядко надхвърлят 500 конвертируеми марки (моя 1 конвертируема марка е равна на един наш лев) става ясно, че парите са си наистина сериозни. Поне за тези, които ще се завърнат...

Военни и вертолет „Кугар“ гасят пожара над Карлово

автор:Дума

visibility 92

НОИ няма да повишава осигурителните вноски

автор:Дума

visibility 128

БСП се включи в кампанията на Румен Радев

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 184

Автобусни превозвачи спорят за протестите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 184

Искат 9% ДДС на всички стоки и услуги

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 184

"Булгаргаз" с ново дело срещу "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 184

Кристалина Георгиева била в БНБ преди две седмици

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 184

Социалдемократите печелят изборите в Германия

автор:Дума

visibility 270

ЕС призова за деескалация в Косово

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 184

ООН критикува Киев заради Източна Украйна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

Конституцията на РСМ да включи българите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 184

Тъпо упорство

автор:Павлета Давидова

visibility 152

/ брой: 184

Вирусът си има помагачи

автор:Велиана Христова

visibility 161

/ брой: 184

Завръща ли се Бурканбанк

автор:Евгени Гаврилов

visibility 131

/ брой: 184

Пътят към върха

автор:Ина Михайлова

visibility 164

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ