19 Септември 2021неделя12:20 ч.

Пари пред човещина

/ брой: 146

автор:Юри Михалков

visibility 276

Прехвалената американска демокрация се провали с поредния тест за равенство и справедливост. Между човечността и парите тя предпочете второто. Такъв е епилогът от отказа на Конгреса да гласува мораториума върху изселването на наематели, станали неплатежоспособни заради тежките икономически последици от КОВИД-пандемията. Едногодишният мораториум изтече на 31 юли и някои законодатели демократи бяха предложили да бъде удължен поне до 18 октомври. До гласуване на инициативата им обаче изобщо не се стигна, защото тя не събра достатъчно подкрепа. Срещу нея бяха както републиканците, така и част от депутатите на Демократическата партия, която минавала уж за социалистическа. Конгресът излиза за два месеца във ваканция и сега нищо не може да спре принудителното изселване на неплатежоспособните наематели, които са 7 милиона. Сред тях преобладават семейства с деца, те ще бъдат изхвърлени на улицата и ще трябва да спят я в колите си, я по палатки в паркове или неизвестно къде.

Америка се раздели на два лагера. Единият е на онези, които защитават уязвимите, слабите. Това е лагерът на съпричастността и солидарността. На човещината.

Отсрещният лагер е обратното на всичко това. Противниците на мораториума извадиха аргумента, че удължаването му ще ощети наемодателите, които имало да плащат ипотеки, застраховки, данъци. При КОВИД-кризата това съсловие също е ощетено. Но цивилизоваността изисква да се даде рамо на по-ощетения. Едва ли по-малко ощетени са семействата, които ще бъдат изхвърлени на улицата. А другите, които все пак ще останат с покрив над главите си, няма да търсят обществена тоалетна за насъщните си бионужди и само разплащанията ще им създават главоболия. Още повече, че първите са станали неплатежоспособни не от мързел или некадърност, а вторите спадат към имотните и имат ресурси да посрещнат затрудненията.

Но това е капитализмът - мораториум на човещината, а не на капитала.

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 317

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 114

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 236

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1379

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 610

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 933

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 677

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ