20 Февруари 2020четвъртък01:59 ч.

Паргов: Общинските съветници на БСП имаме положително становище за транзита на вода от "Белмекен"

автор:Дума

visibility 616

Общинските съветници на БСП в София имаме положително становище за транзита на вода от "Белмекен" през водопровода на столицата за Перник. Това каза председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов пред журналисти във Волуяк, предаде "Фокус".

"Обсъдихме го на група онзи ден. Групата имаше положително становище. Очакваме предложението да влезе в СОС за обсъждане по комисии и за решение. Подобни ситуации могат да възникнат и в други части на страната. Трябва да се помисли за тази връзка между различните водоеми, за да може да се прехвърлят едни количества вода от един в друг водоем, за да можем да се реагира в такива кризисни ситуации", заяви още Паргов.

Той посочи, че тази седмица е провел телефонен разговор с кмета на Перник Станислав Владимиров. "Той се обади лично и помоли за подкрепа. В тази връзка го обсъдихме и на групата в четвъртък. Вследствие, на което излезе това на първо четене положително становище, при положение, че това не застрашава водата на София. Уверението е, че няма такава опасност на този етап.

Паргов обърна внимание, че това технологично решение се чака от няколко месеца. "Знаем за проведени разговори. Онзи ден беше обявено. Преди 30 години подобни връзки имаше в цяла България. Това е наложително като бъдещи инвестиции във ВиК да бъдат изградени такива връзки и в случай на аварии и такива ситуации да може да се прехвърля вода от един в друг водоем", коментира той.

По думите му водохващанията на "Белмекен" през язовир "Бели Искър" през системата на "Софийска вода", стигащи до "Мало Бучино" и оттам през бъдещия 13-14-километров водопровод, ще даде възможност Перник в ситуация на криза да получава вода."Условието ни е това да бъде в кризисна ситуация, а не постоянен процес. Разбира се, КЕВР ще изчисли цената на водата, която ще ползват перничани. Предвид близостта и свързаността на София и Перник налага да проявим тази солидарност, като това не застраши водата на софиянци", каза председателят на столичните социалисти.

"Имаме увереност, че на този етап няма опасност от воден режим в София, слава Богу", каза още Паргов и обърна внимание още, че държавата трябва да отпусне средства за ремонт на стената на язовир "Бели Искър", за да не стане аварийна ситуация и в столицата.

Столична община не може да се оправи с централната част на града, какво остава за населените места като Волуяк, които са отвъд Околовръстната дъга. Това каза още председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов пред журналисти във Волуяк.

Паргов поясни, че е поел ангажименти към жителите на Волуяк още в предизборната кампания на територията на район "Връбница". "Те са свързани с исканията за нормален живот. В 21 век качеството на живот изисква да има осветление, да има асфалтирани улици, канал и вода и да има ред и порядък", заяви Паргов.

"Предстои обсъждане на бюджета, заявки много имаше как ще се връщат парите при хората. Това, което ще държим в бюджета е 20 % от приходите, които идват от съответните райони да се върнат под формата на инвестиции. Не да ги смятаме само под формата на издръжка на образователните и здравните функции, но под формата на инвестиции. Това означава инвестиции в канал и вода, в квартална инфраструктура: асфалт, бордюри, тротоари и инвестиции в осветлението. Крайно време е да се вземе мащабно и генерално решение за осветлението на града. По начина, по който се развива последните 10-15 години, очевидно няма как да решим този проблем. Виждате, че самото осветление е от време оно", каза Паргов.

Според него има модерни способи и общината трябва да потърси начини да инвестира в тях. "Поканих част от протестиращите да си направят представителен комитет от трима-четирима души и в Комисията по транспорт в 14.30 да поставим този въпрос. Тъй като сега е моментът, тъй като сега се гледа бъдещето разписание за тази година, като част от бюджета. Същите представители ще проведем среща следващата седмица с изпълнителния директор на "Софийска вода".

Очевидно в така наречения план за канал и вода, финансиран по европейски програми в размер на 360 млн., доста от населените места ще останат извън него. Ще се търси варианти ли от "Софийска вода" да бъдат финансирани или възможност в следващите периоди", посочи Паргов и обърна внимание, че това много отдалечава хората да живеят нормално.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ