04 Юли 2020събота13:11 ч.

Парадокси

/ брой: 153

автор:Евгени Гаврилов

visibility 987

Евросубсидиите по принцип играят положителна роля за страните от ЕС, защото само през този програмен период в техните икономики ще бъдат налети 450 млрд. евро. Голяма част от тези пари отиват в селското стопанство. Идеята на субсидиите в най-толерирания сектор в ЕС е с тях да се подпомагат малките и средните производители. Изкривяването на идеята обаче ражда парадокси, още повече щом става дума за страна като България. Случаят "Бенчо" е типичен пример. Оказва се, че евросубсидиите имат и недостатъци, защото чрез тях бе изкривена логичната структура на земеделието. Сега 80% от него е зърнопроизводството. Европарите създадоха новата класа на латифундистите, които разпределят милиардни средства. Бенчев е точно такъв - зърнар.
Вече има решение на ЕК, което налага таван от 300 хил. евро на субсидиите. Преди 7-8 г. Центърът за изследване на демокрацията направи първите анализи към кои хора и фирми се насочва най-голямата част от евросубсидиите. Тогава се появиха информации, че групи от компании и семейства са получили по около 30 млн. лв. от тези субсидии. Сега, за да се преодолее таванът от 300 хил. евро, тези групи са преобразувани в много на брой малки фирми. Това на практика е престъпление, в което участват много на брой подставени лица и фирми. Те движат оборота от документи и реално са фасадата на това престъпление. Кой стои зад нея можем само да гадаем.
Ако съдим от скандалите тип "Бенчо", които избухват от време на време, се налага логичният извод, че подобни схеми без политически протекции не са невъзможни. Благодарение на политическия протекционизъм през последните 10 години бяха създадени около стотина групировки в страната, които прибират близо 80% от всички евросубсидии. Само за м.г. те се изчисляват на близо 3 млрд. лв. - колосална сума за страна като нашата. "Ролс Ройс"-ът" на Бенчо е дребен детайл от реалността.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 123

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 182

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 543

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 559

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1149

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ