26 Септември 2020събота16:57 ч.

В средата на април в щата Калифорния заработи нова подвижна лаборатория за тестване на КОВИД-19. Резултатът е готов след 15 минути. Лабораторията и нейният екип за заснети в Сан Франциско

ГЛОБУС

Пандемията пренарежда медицинския бизнес

Невиждан ръст на индустрията на личните предпазни средства

/ брой: 84

автор:Аида Паникян

visibility 1161

Още в началото на разпространението на вируса SARS-CoV-2, причинител на болестта КОВИД-19, бе ясно, че ще настъпят сериозни промени във всички сфери на производството и търговията по целия свят. Фармаиндустрията и производството на медицински изделия са сред най-силно повлияните. И това е логично. Но какво и как се случва?

Преди разпрастранението на заразата през 2019 г. пазарът на стентове процъфтяваше - както запади напредъка на медицината, така и заради ръста на възрастното население и начина на живот, който води до увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания. Преди пандемията и наложената от нея социална изолация глобалният пазар на тези медицински изделия възлизаше на 5 млрд. долара, посочват от GlobalData. Анализаторската компания прогнозираше средно годишен ръст от 3,4%, като през следващите 10 години се очакваше да достигне над 7 млрд. долара. Според доклад от март 2020 г. на друг анализатор - Grand View Research, Inc.,  пазарът на стентове в световен мащаб през 2027 г. се очаква да достигне 11,3 млрд. долара, като средно годишният ръст е от 4,7%. Но в началото на април от GlobalData прогнозираха, че пандемията ще свие този пазар, особено в силно засегнатите от КОВИД-19 региони и страни като САЩ и Италия. Според британските анализатори, въздействието на пандемията на спешните животоспасяващи сърдечно-съдови процедури ще бъде минимално. Но миниинвазивните процедури на пациенти, които не изпитват в момента остра нужда от медицинска помощ и може състоянието им да бъде поддържано стабилно само с лекарства, се отложиха във времето по препоръка на Американския колеж по кардиология (American College of Cardiology-ACC) и Обществото за сърдечно-съдова ангиография и интервенция (Society for Cardiovascular Angiography and Intervention-SCAI). Това отлагане е особено препоръчително за пациенти със съпътстващи заболявания, за които се очаква хоспитализацията след процедурата да е повече от 1-2 дни или би се наложило лечение в интензивно отделение.

В друго свое проучване GlobalData очаква в групата на минимално инвазивните терапии Medtronic (световният лидер в областта на медицинските технологии, услуги и здравни решения) да демонстрира бавен растеж заради КОВИД-19. Въпреки това е голямо търсенето на определени продуктови линии, като например респираторите, чието производство Medtronic планира да увеличи до пет пъти над нивата от преди пандемията. Но компанията се ангажира да не повишава цените на респираторите в обстановката на пандемия, което няма да увеличи приходите й.

Търсенето на респиратори се увеличава и н това производство се включи дори "Дженерал мотърс", която ще си сътрудничи с компанията за апарати за обдишване "Вентек лайф системс" (Ventec Life Systems). Договорът е с министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси, който е от април, предвижда да бъдат доставени 30 000 респиратора до края на август, като първите 6132 апарата трябва да са готови до 1 юни. "Форд мотър" (Ford Motor) също ще произведе 50 000 респиратора в завода си в Мичиган.

Някой би казал, че едва ли е необходимо някакво задълбочено проучване на пазар, за да видим, че индустрията на личните предпазни средства бележи почти невиждан ръст. Но анализи са направени и те показват ръст на този пазар през последните някалко години, а прогнозите са тенденцията да продължи и след 2027 година

Маските N95, известни като маски FFP2 в европейския стандарт, филтрират поне 95% от въздушните частици и предпазват от вдишване на опасни аерозоли. Те се използват главно в строителството, селското стопанство и от здравните специалисти срещу грипни вируси и други въздушно-капкови зарази, а мнозина ги ползват и срещу вредите от смога. Сега се доказаха и като преграда пред разпространението на КОВИД-19, а пандемията доведе до безпрецедентен недостиг на лични предпазни средства. Въпреки призивите на много правителства по света гражданите да не ползват N95 (FFP2), за да има достатъчно за медиците, хората си ги купуват, за да намалят риска си от заразяване. А това рязко увеличи търсенето на тези продукти. Според някои анализатори глобалният пазар на защитни маски N95 се оценява на $740,24 млн. долара през 2018 г. и се очаква да достигне $1 091,18 млн. до 2025 г. при комбиниран годишен темп на растеж от 5,70%. Като основни играчи на този пазар са сочени компании като Hakugen, Honeywell, 3M, Ansell, Kimberly-clark, Vogmask, Sinotextiles, KOWA, Prestige Ameritech, Cardinal Health, Gerson, DACH, Shanghai Dasheng и Cambridge Mask и др. Пандемията на КОВИД-19 насочи хиляди фабрики в Китай към новия печеливш пазар и страната увеличи капацитета си за производство на маски. До пандемията половината от световното производство на маски бе съсредоточено в Китай, а от началото на т.г. ръстът е почти 12 пъти! Според китайското правителство дневното производство нарасна от около 10 млн. броя в началото на февруари до $115 млн. в края на месеца. Американската корпорация  3M, която работи в областта на промишлеността, безопасността на работниците, здравеопазването и потребителските стоки, се очаква да увеличи месечното производство на респираторни маски N95 до 50 млн. през юни 2020 г., а догодина се очаква да произведе 2 милиарда. В производството на маски се включиха и автомобилни компании. Например Форд си сътрудничи с 3M в този бизнес. "Найк" пък обмисля партньорство с Университета за здраве и наука в Орегон за разработване и производство на щитове за лице. Макар все още да не е ясно какво ще бъде поведението на КОВИД-19 и какво ще бъде въздействието му, в САЩ и Европа бяха създадени различни индустриални консорциуми, които се заемат с това производство, както и много компании от различни сфери на бизнеса поне отчасти замениха производството си и се насочиха към маските. Примери в това отношение има и в България.

Друг сегмент на пазара, който се очаква да стане печеливш е производството на тестове.

Продажбите им ще стимулират растежа на диагностичния сектор на  някои фармакомпании. Такъв пример е секторът за диагностика на „Рош” (производителят на масово използваното срещу свинския грип лекарство оселтамивир фосфат-б.а.), чиито продажби през първото тримесечие на 2020 г. нараснаха с 5%. В момента компанията е лидер на световния пазар на PCR системи, а GlobalData прогнозира тя да задържи позицията си по време на пандемията. Анализаторите очакват още по-сериозно ускоряване на растежа на диагностичния сектор на компанията, когато през май бъде пуснат серологичният тест за откриване на антитела.

Какви други промени ще настъпят в производството на медицински изделия тепърва предстаи да видим.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1028

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 539

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ