30 Октомври 2020петък04:09 ч.

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

От сектора предлагат създаването на специален гаранционен фонд срещу кризи

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 831

Кризата, причинена от коронавируса, е лишила българския туризъм от приблизително 800 млн. евро, които не могат да бъдат компенсирани от насрещните разходи, дори ако българите останат да почиват в страната (очакваната разлика е приблизително 600 млн. евро). Това е един от изводите в анализ на БАН за предизвикателствата пред сектора, породени от коронакризата. Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск туристическата индустрия в България. За месеците на блокадите април, май, юни, още преди старта на активния летен сезон, сривът е с над 90 на сто и при реализираните нощувки, и при броя на пренощували лица. Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г. (и реално около 18% от нивата през 2019 г.), като най-силно са засегнати общините, които разчитат на масово привличане на чужденци. Там е съсредоточена и основната загуба на работни места, посочва се в доклада.

Що се отнася до зимния туризъм в България, то той е с много по-ниски показатели от летния, дори и без криза. По тази причина въпреки мерките не може да се очаква приходите от зимните курорти да успеят да компенсират загубите от летните, особено предвид факта, че към момента Австрия не планира да затваря своите ски курорти, отчита се в анализа. Според авторите намаляването на ДДС за ресторантите не изглежда ефективно спрямо потребителските цени, но това може да е частичен ефект от сивите дейности в сектора.

Анализът констатира, че държавата отсъства  в решаването на проблемите в туризма през първите 6 месеца на кризата - мярката 60/40 не работи ефективно в туризма, където има много сезонни работници в големите хотелски комплекси и много неплатени семейни работници в къщите за гости и малките семейни хотели, които фактически нямат трудов договор.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект на закон, с който се създава фонд за гарантиране на пътуванията. Проектът предвижда да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, които не работят по време на криза. С настъпването на пандемията голяма част от застрахователите са прекратили полиците на агенциите. В момента застраховката не може да изпълни две основни задължения по европейските директиви, посочи пред БНР Димитър Попов от асоциацията.

Гаранционният фонд, за разлика от туроператорската застраховка, дава 100% покритие на щетите за потребителя, независимо от големината на прага при застраховането, изтъкна Попов. Той посочи като слабост на сегашното законодателство това, че застрахователят няма никакво задължение да репатрира турист или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в несъстоятелност. Така туристите трябва да се завърнат и чак тогава да предявят исканията си, което Димитър Попов определи като абсурдно. Гаранционният фонд ще вади парите веднага, ще плаща на чартърната компания, на превозвача и ще прибира туристите. Планира се сумата да се набира или с дребна сума за такса от всеки пътник, или ако на туроператорите бъдат върнати заплатени към бюджета такси за регистрация от 5 хиляди лева за оператор.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ