03 Август 2020понеделник15:28 ч.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

От бранша обаче настояват да се увеличи приемът на студенти в софтуерните специалности

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 553

Повече от половината ИТ фирми (63%) оценяват като негативно въздействието на пандемията върху финансовото им състояние, а най-уязвими са микро и големите компании. Това става ясно от анкета сред членовете на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Софтуерната индустрия е сред малкото в България с конкурентоспособност в световен мащаб.

Над две-трети от анкетираните компании в сектора у нас са на мнение, че пандемията ще предизвика глобална рецесия и това подлага на изпитание бранша в България. 61% споделят за отложени проекти и поръчки от клиенти, а 35% - за отложени инвестиционни решения. 

Над една-трета от анкетираните компании не оценяват като негативно въздействието на кризата върху финансовото си състояние, а 40% от фирмите продължават активно да наемат таланти. Близо две-трети от фирмите, които отчитат ръст в дейността си, са посочили, че са използвали този период, за да се фокусират върху изследователски проекти, за които преди това не са им достигали време и други ресурси. Близо 75% посочват като основен извод вследствие на КОВИД-кризата, че бизнесът трябва да е по-иновативен, гъвкав и бърз.

По отношение на упреците, че бизнесът не цени дипломата на кандидата и търси само базови практически умения, софтуерните компании са твърдо изключение от тези наблюдения, съобщиха от БАСКОМ. Половината от анкетираните компании отговарят, че сред най-подходящите мерки за подкрепа на ИТ бизнеса е увеличаване на приема в ИТ специалности в университетите. Аналогичен процент посочват, че е необходимо категорично приоритизиране на дигиталната трансформация, и също толкова - че виждат ролята и отговорността на държавата в стартиране на мащабни публични ИТ проекти.

Очаквано висок процент - 89% от анкетираните, не са се възползвали от никоя от правителствените програми за подпомагане на бизнеса. Компаниите не са единодушни дали кризата би се повторила отново точно в същия вид, но вярват, че от настоящата извънредна ситуация излизат по-подготвени за бъдещето.

Прокуратурата разследва кой е снимал и записвал Борисов

автор:Дума

visibility 42

Блокадите в София и Стара Загора остават

автор:Дума

visibility 170

119 нови случая на COVID-19 при едва 1 491 теста

автор:Дума

visibility 849

Правителството загуби битката за касовите апарати

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 146

Над 14% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 146

Фискалният резерв падна под 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 146

Сигнали за рушвети в икономическото министерство

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 146

Европейският съвет планира нови данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 146

Белият дом отхвърля социалния пакет на демократите

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 146

В САЩ критикуват Тръмп заради Русия

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 146

Меркел гледа към София с безпокойство

автор:Дума

visibility 794

Мерките - големи харчове със съмнителен ефект

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 146

С познанието трудно за света...

visibility 251

/ брой: 146

Две оставки

автор:Йонко Бонов

visibility 256

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ