28 Юли 2021сряда23:25 ч.

Позиция

Пандемична демокрация

А кой плаща сметката на пещерното битие, което ни натрапиха?

/ брой: 99

автор:Владимир Георгиев

visibility 1040

Не ни покоси вирус. Нито пандемия.

Алчността преяде и ни натисна с онова, което притежава - тежестта на парите си. Всяка чума иде от немотията - така е било през Средновековието, тъй ще да е и днес.

Няма да помогне Световната здравна организация, нито ООН дори - те са отдавна измрели и създават инфекции по света със своята неплодотворност. Същото се отнася и за САЩ - тази най-могъща организация на монетарното безплодие; но и за Европейския съюз, творец на норми, които не възнамерява да спазва поради откровена непригодност и несъответствие с разума.

Светът става все по-неудобно свърталище. Политиците - все по-неуместни и безплодни. Икономиките - напълно неуверени. Пазарите - взривоопасни на всеки седем-осем години. Циклите на капитализма - онези гнойни пъпки, дето смучат плодовете на световната демокрация и гноясват без видим повод, връхлитат един след друг в цветуща форма. Те съсипват живота на стотици милиони обикновени хора - на онези, свикнали да се хранят и да живеят чрез труд, да се размножават посредством секс и да не се чудят какъв пол да измислят на децата си, защото любовта не им дава подобно злокобно правомощие.

Капитализмът се оказа вулкан. Желан и потребен за десет единици, мразен и ненужен за други деветдесет. В общи линии - той е необходим боклук. Въпросът е кой ще го рециклира. Туриха пазара на седлото, а човеците ги пришпорват като добитък - та да си изметат оборите на либералното съвършенство, превърнало личността в олигавен любимец. Народът сам да почисти пазара от себе си. Така изглеждат нещата.

 И у нас докато едни се хранят със златни прибори, други умират от глад. Образованието се превърна в нова идеологичека мерзост, в чиито съвременни ценности мнозинството хора се съмняват. Културата яхна улицата, а тя - собственото си опроставчане. Здравеопазването се превърна в лукс, какъвто не е било и преди Христа. 

 И какъв е тогава проблемът? Нали изкопахме демокрацията? Що не сте щастливи, бре фитки такива? И вие, запалянковци? Купете бира, шнапс или ягодово вино, па зяпайте едните и същите медии, та да ви стане яко и густо! Да не се наложи да ви санират иначе, а? Пандемична диктатура му викат. 

Както и да го наречете този вирус, той отдавна е в България, корени пусна. А по света шета отколе. Ние не се борим с него. Той се бори с нас. И ни разпознава - независимо какви маски си слагаме.

Не излизайте от вкъщи. Ако не ви зарази вирус, престъпник или луд шофьор ще ви покоси. На пътя, в селото, у дома, в магазина. Безработни ще останете. Обещават ви го. Това вид превенция, протест ли е или е признание за безсилие? Ако е протест - чий е? Ако е безсилие - чие е? Ако е превенция - в чия услуга?

Или всичкото е, за да се спестят бюджетни пари, та да се изхарчат за лична потребност? И да се опоскат едни евра. Поредните мерки срещу изпирането на пари влизат в сила през юли тази година... Цяла армия от служители, администратори, чиновници, адвокати, счетоводители ще пишат как да се борим срещу злото на черните пари. Ще ни го казват черните законни правителства с фирмите в ханша си. И сходните на тях световни и европейски организации, чието битие и цел е да създават хаос, с борбата срещу който те организирано функционират.

И кой плаща сметката на едното, на другото, на третото? Светът и България в него отново станаха пещерни. Пандемични...

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 44

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 105

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 105

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ