08 Юли 2020сряда04:11 ч.

Позиция

Пандемична демокрация

А кой плаща сметката на пещерното битие, което ни натрапиха?

/ брой: 99

автор:Владимир Георгиев

visibility 665

Не ни покоси вирус. Нито пандемия.

Алчността преяде и ни натисна с онова, което притежава - тежестта на парите си. Всяка чума иде от немотията - така е било през Средновековието, тъй ще да е и днес.

Няма да помогне Световната здравна организация, нито ООН дори - те са отдавна измрели и създават инфекции по света със своята неплодотворност. Същото се отнася и за САЩ - тази най-могъща организация на монетарното безплодие; но и за Европейския съюз, творец на норми, които не възнамерява да спазва поради откровена непригодност и несъответствие с разума.

Светът става все по-неудобно свърталище. Политиците - все по-неуместни и безплодни. Икономиките - напълно неуверени. Пазарите - взривоопасни на всеки седем-осем години. Циклите на капитализма - онези гнойни пъпки, дето смучат плодовете на световната демокрация и гноясват без видим повод, връхлитат един след друг в цветуща форма. Те съсипват живота на стотици милиони обикновени хора - на онези, свикнали да се хранят и да живеят чрез труд, да се размножават посредством секс и да не се чудят какъв пол да измислят на децата си, защото любовта не им дава подобно злокобно правомощие.

Капитализмът се оказа вулкан. Желан и потребен за десет единици, мразен и ненужен за други деветдесет. В общи линии - той е необходим боклук. Въпросът е кой ще го рециклира. Туриха пазара на седлото, а човеците ги пришпорват като добитък - та да си изметат оборите на либералното съвършенство, превърнало личността в олигавен любимец. Народът сам да почисти пазара от себе си. Така изглеждат нещата.

 И у нас докато едни се хранят със златни прибори, други умират от глад. Образованието се превърна в нова идеологичека мерзост, в чиито съвременни ценности мнозинството хора се съмняват. Културата яхна улицата, а тя - собственото си опроставчане. Здравеопазването се превърна в лукс, какъвто не е било и преди Христа. 

 И какъв е тогава проблемът? Нали изкопахме демокрацията? Що не сте щастливи, бре фитки такива? И вие, запалянковци? Купете бира, шнапс или ягодово вино, па зяпайте едните и същите медии, та да ви стане яко и густо! Да не се наложи да ви санират иначе, а? Пандемична диктатура му викат. 

Както и да го наречете този вирус, той отдавна е в България, корени пусна. А по света шета отколе. Ние не се борим с него. Той се бори с нас. И ни разпознава - независимо какви маски си слагаме.

Не излизайте от вкъщи. Ако не ви зарази вирус, престъпник или луд шофьор ще ви покоси. На пътя, в селото, у дома, в магазина. Безработни ще останете. Обещават ви го. Това вид превенция, протест ли е или е признание за безсилие? Ако е протест - чий е? Ако е безсилие - чие е? Ако е превенция - в чия услуга?

Или всичкото е, за да се спестят бюджетни пари, та да се изхарчат за лична потребност? И да се опоскат едни евра. Поредните мерки срещу изпирането на пари влизат в сила през юли тази година... Цяла армия от служители, администратори, чиновници, адвокати, счетоводители ще пишат как да се борим срещу злото на черните пари. Ще ни го казват черните законни правителства с фирмите в ханша си. И сходните на тях световни и европейски организации, чието битие и цел е да създават хаос, с борбата срещу който те организирано функционират.

И кой плаща сметката на едното, на другото, на третото? Светът и България в него отново станаха пещерни. Пандемични...

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ