05 Април 2020неделя20:19 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Паметта, здравият корен на обществото

Дни преди Деня на деветосептемврийската победа млади антифашисти изчистиха Братската могила в столицата от сквернословия

/ брой: 205

автор:Лилия Томова

visibility 1309

Антифашисткото движение вече има ново звучене, то е патриотично и в него се включват много млади хора. Това каза за ДУМА Евгений Стоев, секретар на ЦС на Българския антифашистки съюз (БАС). След петия конгрес на организацията ни Девети септември е вече ден не само на паметта за социалистическата революция, а и празник на българските антифашисти, това е още един повод да откликнем на инициативата на ДУМА и да очистим Братската могила от осквернителните надписи, които не подхождат на нито един цивилизован народ, който знае и тачи историята си, каза още той.
Младежите сред нас са над 2500, те са във всичките 28 организации в страната. По тяхна инициатива и с наша подкрепа днес чистим паметника от вандалските надписи, така ще е и занапред, ако малката, но агресивна част от лумпенизирани хора, наричащи се кой знае защо демократи, продължава да осквернява българската памет, каза още г-н Стоев. Виждате лявата част от композицията - лицата на скулптурните фигури са намазани с бяла боя, това е скорошно дело и умът ни не побира защо все още продължава да се случва под уж зоркия поглед на властта. Това не е ли престъпност, попита риторично Евгений Стоев. Убедени сме, че ще ни чуят и ще ни подкрепят левите хора в България, затова им казваме - и 20 години след прехода антифашисткото движение в България е и здраво, и боеспособно, ако тази дума не ви звучи старомодно, допълни той. При нас членуват над 15 хиляди души. Виждате младите хора, дошли днес на паметната композиция - не всички са социалисти и членове на БСП, те просто са ляво мислещи момичета и момчета. Убеден съм, че хората, които ни подкрепят, ще стават все повече, защото Братската могила е част от българската история. А народ без памет не може, тя е здравият корен на обществото. Трябва да сме заедно в антифашисткото движение, защото, колкото и незначителна част от народа да са вандалите, те са безскрупулни и агресивни. Точно затова левите хора трябва да сме в общ фронт срещу проявите и идеологията им, допълни г-н Стоев.
Той информира, че предстои обсъждане на общи действия и срещу ксенофобските думи и действия, включително и на парламентарно представени политически сили. Обмисляме и как да запазим родовата памет на нашата организация, ще включим всички паметници от страната в картотека, ще ги качим и в интернет. БАС е организация с 86-годишна история, най-силна е била при масовизирането на партизанското движение. Но за жалост фашизмът и в Европа, и у нас, приема нови форми, които не само поругават историята. Вече алармирахме институциите, няма да престанем да бием камбаната за съвестта на хората. Антифашизмът не е само история, той е и нашето бъдеще - днес в БАС членуват и комунисти, и социалисти, и социалдемократи, и леви земеделци, членуват български турци, цигани, евреи. Широко отворени сме за гражданското общество и ще сме негова опора, беше категоричен Евгений Стоев.

 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1142

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 1062

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 631

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 404

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ