05 Юли 2020неделя13:56 ч.

Мемориал за децата, жертви на фашизма, Лидице, Чехия

Инициативата

Паметта за децата жертви няма партиен цвят

/ брой: 152

автор:Велиана Христова

visibility 1731

Летните предизборни месеци очевидно не са най-подходящото време за общинските процедури по проекта на Инициативния комитет за изграждане на паметник на децата, жертви на фашизма. Идеята, родена от ДУМА, стигна до проект, който по предложение на покойния вече акад. Светлин Русев предвижда в Борисовата градина - при т.нар. огледало зад Братската могила, да бъде поставен монумент с автор скулптора проф. Иван Славов - в памет на стотиците български деца, зверски убити в годините 1923-1944-та. Проектът е внесен в Столичната община, има одобрение от главния архитект на София Здравко Здравков, както и от арх. Атанас Ковачев, който оглавява екипа, изработил Подробния устройствен план на Борисовата градина.

Стотици са вече хората от цялата страна, които без оглед на партийна, политически и етническа принадлежност подкрепят идеята за паметника, дават лептата си за построяването му. Сред тях има хора от БСП, от ГЕРБ, СДС, "Атака", безпартийни и, разбира се - от структури на БАС в цялата страна. Инициативата включва и събиране на данни за загинали в посочения период деца. До момента в Инициативния комитет са постъпили точни данни за около 200 деца, жертви на фашизма у нас, и за около 3000 еврейчета, загинали при депортацията им от българските власти от Македония и Егейска Гърция. Организацията на БАС в Монтана направи дори благотворителен концерт за събиране на средства за паметника, за който ДУМА писа подробно. 

От общината обаче вече има гласове, че идеята била политическа. Интересно как ще определят там изградените в последните 10-ина години подобни паметници на децата жертви на фашизма из цяла Европа - във Франция, няколко в Германия, в Чехия, в Беларус, в Русия и пр. Нима е въпрос на партии да помним застреляния с 12 куршума Николчо Чампоев от Русе - на годинка и седем месеца, нима той не зове нашата съвест да направим и в София мемориал, където всеки ще може да остави цвете и да се закълне никога повече деца да не стават жертва на престъпленията на възрастните? Пък и да попитам - имената на убийците на тези деца, утвърдени от общината като "жертви на комунизма", върху мемориала пред НДК, те политически въпрос ли са, или... 

За осъществяване на инициативата

БАНКОВА СМЕТКА

Банка ДСК

IBAN: BG49STSA93000025181669

BIC: STSABGSF

(Христо Георгиев, паметник на загиналите деца)

Поредните радетели на идеята, които я подкрепиха: Янка Джендова - 242 лв., Красимир Саманджиев - 200 лв.

Свети сигналната лампичка 

Д-р п.н. Стоянка Коева

През 1964 г. по предложение на Клуба на интернационалната дружба при Двореца на пионерите в Москва Асамблеята на ООН учреди 8 февруари за световен ден на младия антифашист. Изборът на тази дата не е случаен. На 8 февруари 1943 г. хитлеристите разстреляха смелите борци антифашисти, младогвардейците Олег Кошевой, Любов Шевцова, Дмитрий Огурцов, Виктор Суботин и Семьон Останенко. На същия ден са ликвидирани младите герои от антифашистката съпротива на Франция - парижаните Жан Мари Ароус, Пиер Беноа, Жан Бодров, Пиер Грело и Люсиен Лекра. На 8 февруари 1962 г. е убит 15-годишният френски комунист Даниел Фери. На същата дата 1963 г. вследствие на жестоки мъчения умира в затвора младият иракски комунист Фадил Джемал.

Още хиляди деца и младежи антифашисти са платили с живота си свободата на идните поколения. Затова след победата над фашизма живеещите в мир народи почитат паметта за тях. Строителството и развитието на социализма са неотлъчно свързани с признанието към най-младите герои - жертви на фашизма. В градове и села се проучва съдбата им и се откриват паметници. Многобройни са книгите, стиховете и песните, посветени на тях. През 1969 г. ЦК на ДКМС излезе с решение за издирване на деца антифашисти, жертви на набезите на полицаи и жандармеристи.

В днешното смутно време е прекрасна инициативата на в. ДУМА за мащабно изследване и издирване на децата, убити по време на режимите 1923-1944 г. и за съграждането на мемориал (паметник) на децата, невинни жертви на едно жестоко насилие, което никога повече не бива да се повтаря. Прекрасна е обединяващата кауза, свързана със събирането на средства за построяване на паметника. 

Днес съществуват сериозни основания да помним младите антифашисти:

- Фашизмът се възражда и виждаме покушение върху мирогледа на младите хора чрез изкривяване на фактите от историята.

- Агресията, заниженият интерес към ученето, девалвацията на образованието имат тревожен съвкупен ефект.

- Променя се ценностната система към липса на интерес за трудова дейност. Обезценява с животът на човека и това е сигнал за рефашизация на обществените режими.

Всичко това води до трайна тенденция за все по-задълбочаваща се пропаст и липса на приемственост между поколенията. Затова сигнална лампичка трябва да ни свети и да предупреждава за необходимостта от познаване на миналото, за да не се повтарят трагедиите, които е преживяло обществото ни. 

Сигналната лампичка трябва да освети и заради злокобното послание на Алън Фюстър Дълес, шеф на ЦРУ (САЩ). През 1945 г. той заявява: "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. Как? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството, т.е. безнравствеността. Нужни са писания, представящи естествеността и почтителността като архивни отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци, заложени в човека, трябва да се развият. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза "Защита правата на човека и гражданските му свободи."

Страшно, нали! И познато, защото се случва. Нека да не участваме в изпълнението на тази смъртна присъда!

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 12

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 121

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 110

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 652

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 768

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1349

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ