29 Септември 2020вторник00:54 ч.

Актуално

Паметници под прицел

Поредна кампания цели да унищожи монументи и скулптури от социализма в София

/ брой: 103

автор:Деси Велева

visibility 1079

Нова кофа помия се изля в разгара на епидемията върху паметниците от времето на социализма в столицата. Този път не се лисна боя, с която по традиция от няколко години се обагрят фигурите от различните монументи. Вербалната заплаха срещу тях дойде в началото на май от кмета на столичния район "Лозенец" Константин Павлов, известен като Комитата и избран от листата на "Демократична България" на мястото гербаджийския управник Любомир Дреков. Очевидно, управлението на новия местен шеф ще бъде белязано не само с опитите му да преодолее провалите на предшественика. Вместо дейността на новия кмет да е съсредоточена основно в справянето с по-належащи въпроси като чистотата, зелените площи, паркирането, дупките, презастрояването и бъдещето на небостъргача "Златен век", който стана символ на непримиримостта на жителите на района, той предпочита забъркването в измислени скандали с безспорен привкус на мерудия към новите политически манджи на властта.  

В началото на май Павлов разбуни духовете, като сподели във фейсбук намерението си да поиска от ръководството на Столичната община да се разрушат няколко паметници, тъй като били символи на тоталитарното време. Кампанията си кметът мотивира с извънредното положение и с навлизането в тежка икономическа криза, които изостряли сетивата на обществото към дълго отлагани проблеми!? Ето кои са и тези "проблеми", които така дразнят ръководството на районното кметство.  

Под прицела на кмета е Паметникът на съветския воин-костница на загиналите в Отечествената война. Той се намира в район "Лозенец", по-конкретно - в градинката над хотел "Хемус" на бул. "Черни връх", и затова попада под критичния му взор. Изграждането на паметника започва през далечната 1952 г. в знак на почит към жертвите на Отечествената война и там са положени тленни останки на загинали бойци. Монументът е възложен за изработка на известния архитект и скулптор Васил Беязов и на проф. Любен Димитров. Те създават скуптурната група от двама съветски воини, а под тях стои надпис: "Слава на съветските воини - освободители". Допълнителен елемент са мраморни релефи, изобразяващи съветски бойци. Композицията се работи две години и е окончателно готова през 1954 г. Авторите й не са случайни - Беязов завършва архитектура в Берлин, а по-късно става заместник-главен архитект на България. Негово дело е и Паметникът на "Априлци" в местността Зли дол край Клисура. Скулпторът проф. Любен Димитров е сочен за един от пионерите на декоративно-монументалната пластика в българското изобразително изкуство. Той взема участие в оформлението на сгради като тези на Българската народна банка, Народната библиотека, както и в реконструкцията на Народния театър "Иван Вазов".  

Днес делото им периодично е поругавано, като последната вандалска демонстрация бе преди четири месеца. Тогава бяха отчупени носовете на барелефите на воините. Сега гаврата продължава с желанието на Павлов да прати монумента в Музея на социалистическото изкуство, а костите на воините да бъдат изровени и погребани. Намерението му е на мястото да се появи парк "Анна Политковская"... Не е виц. 

Другият монумент, който пречи на Константин Павлов, са скулптурните групи по "Моста на дружбата" на кръстовището на булевардите "Драган Цанков" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Цялата композиция е построена по същото време като Паметника-констница - в първото десетилетие на социалистическия период. Оригиналното име на моста, което е променено през 60-те години, е "Мост на българо-съветската дружба". По него са разположени четири статуи. Първата изобразява партизанин и съветски воин и е създадена от скулптора Стефан Стоимиров. Втората носи името "Опълченец и руски воин" и е дело на Иван Блажев. Илия Илиев е автор на третата двойка скулптури - съветски специалист и български техник, а композицията завършва групата "Селянка и колхозничка" на Георги Гергов. Тъй като според кмета на "Лозенец" в тези двойки българският участник е в подчинено положение, скулптурите трябва да бъдат премахнати и също пратени в музей, а мостът да получи името "Самоковски".  

Това не са нито първите, нито последните монументи от социализма, взети на мушка от определени среди, облечени във власт. Години наред се осквернява скулптурната група пред централната на БСП на ул. "Позитано" 20. Композицията от фигури на партизани, посветена на антифашистката Съпротива, е дело на проф. Любомир Далчев (брат на поета Атанас Далчев), който е автор на многобройни ценни творби из цяла България. През последните години паметникът многократно е обругаван, като фигурите му са заливани с боя или оцветявани, съпътствано с обидни надписи. Интересно дали пишман драскачите  знаят поне два факта за хитлеризма от историята на онези години... 

Подобна е съдбата и на други паметници в София. Братската могила и Паметникът на Съветската армия редовно са жертва на гавра и вандализъм. Последната идея за бъдещето им е на новия общинския съветник от "Демократична България" арх. Борислав Игнатов, който предложи Паметникът на Съветската армия да бъде облечен в саркофаг и около него да се изгради хълм. Така хем нямало да се разрушава, хем нямало да се вижда и всички страни ще бъдат удовлетворени. Игнатов вероятно планира да предложи още идеи за съдбата на паметника, тъй като наскоро отправи множество въпроси към Столичната община за собствеността на паметника и статута на земите около него.  

Столичани помнят и още един грандиозен монумент, опозоряван по по-различен начин - като се остави да се саморазруши. Затова той вече е в историята. Става дума за архитектурно-монументалния комплекс "1300 години България". Той бе създаден в началото на 80-те години от проф. Валентин Старчев с идея за България, но демонстративната липса на поддръжка доведе до бавното му унищожение и до окончателното му събаряне през 2017 г.  

Ще продължи ли Столичната община да се отнася варварски към миналото? И дори да насърчава варварството. Не е ли време да даде категоричен знак, че с акции от конюнктурни идеологически подбуди не бива да се създават разделителни линии между гражданите? Дали пък идеалът на управниците в общината не е паметникът (поставен екстрено в Южния парк преди три години) на американския президент Роналд Рейгън, който няма нищо общо с България, но пък имал принос за демокрацията в света...  

РЗИ налага глоби за неносене на маски на Конгреса на БСП

автор:Дума

visibility 63

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 184

Борисов пак се похвали с новия храм в Ловеч

автор:Ростислава Иванова

visibility 125

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 184

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 69

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 281

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 393

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ