28 Март 2023вторник22:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Проф. Йорг Хаспел

Паметникът на Бузлуджа е "спящ великан"

/ брой: 189

автор:Христо Христов

visibility 2365

Рушащият се вече от четвърт век монумент на връх Бузлуджа е истински "спящ великан", заяви след първото си посещение на място проф. Йорг Хаспел, президент на международната организация ICOMOS за Германия и ръководител на държавната институция за опазване недвижимите културно-исторически паметници.
Той е категоричен, че великолепният комплекс в никакъв случай не трябва да бъде събарян, защото е архитектурен символ за цял един етап от развитието на Европа. Етап, който липсва в моментната листа на ЮНЕСКО.
Напълно възможно е паметникът да бъде поставен под егидата на тази организация, за целта обаче трябва да бъдат разработени критерии. Това няма да бъде нито бърз, нито лек път, но той трябва да бъде извървян. В случая водеща роля може и трябва да играе държавата, коментира експертът, който е и преподавател в Берлинския технически университет.
"Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели. Необходимо е креативно мислене, а не политическа злоба. На много места в страните от бившия соцлагер има изградени паметници, характерни за онази епоха от развитието на континента и света, но поне аз не мога да посоча друг с подобни мащаби и уникално модерно мислене, каквото е творението на арх. Георги Стоилов. Средства за саниране могат да бъдат намерени по различни пътища, ако ще бъде ползван за туристически цели, това може да стане по различните програми на ЕС", подчерта проф. Хаспел. Немският специалист изрази задоволство, че млада българка, арх. Дора Иванова, е автор на дипломен проект, свързан с бъдещето на паметника.
Възстановяването и преустройството на изоставения монумент, който и към момента се води частна държавна собственост, няма да надхвърли сумата от около 2 млн. лв., коментира арх. Иванова.
Тя вече е представяла проекта си под наслов "Бузлуджа - паметта на времето" пред Съюза на българските архитекти, с него е запознато и ръководството на БСП. Специализирана дискусия под наслов "Социалистическото наследство - наследство в риск" ще се проведе по инициатива на ICOMOS - България в София на 20 август, в нея ще вземе участие и проф. Хаспел.

Проф. Йорг Хаспел и арх. Дора Иванова са категорични, че монументът на Бузлуджа може да бъде върнат към нов живот

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ