06 Август 2020четвъртък22:53 ч.

Памбос Агапиу: Отворете залите, не са по-опасни от заведенията

автор:Мони Георгиев

visibility 662

Памбос Агапиу е сред най-разпознаваемите имена у нас, когато говорим за танци. Кипърецът, придобил популярност у нас от изявите си в „Шоуто на Слави“, е роден е на 13 февруари 1973 в Никозия. От малък учи местни и гръцки народни танци. През 1995 изучава латинотанци в Лондон, а през 1997 специализира фламенко в Мадрид.
През 1998 основава „Памбос денсинг сентър“. След това заминава за Куба за няколко месеца, за да изучи салса, а през 2001 г. завършва Националната спортна академия "Васил Левски" и се дипломира с отличие по специалността „Спортни танци и физическо възпитание“.
През май 2003, заедно с Мария, сформира групата „Лос Памбос“ . През 2006 двамата са поканени за жури в проекта на Слави Трифонов „Танцувай с мен“. Памбос и Мария са жури и във второто и третото издание на състезанието.
От 2005 до 2009 г. професионалният състав LOS PAMBOS DANCE COMPANY всяко лято е на турне в САЩ.
До прекъсването на дейността заради извънредното положение формацията почти всяка седмица откликва на покани от цяла Европа за международни конгреси по салса и бачата, като преподава и изнася шоу програми.
В момента Памбос и останалите работещи български танцови, творчески и музикални юридически и физически лица са сред най-засегнатите от противоепидемичните мерки срещу КОВИД-19, тъй като вече трети месец не могат да развиват дейност в спортните зали.

- Привет, Памбос, къде Ви намирам?
- Вкъщи. От 13 март не мога да развивам дейност. Танцьорите – и професионалистите, и любителите – сме от най-дисциплинираните, когато говорим за спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса. Организирах 10-и Национален салса конгрес в Стара Загора, от 28 февруари до 1 март, с огромно участие, включително чуждестранно, при сериозен зрителски интерес, с най-добрите преподаватели от България и света. Казах на моите артисти от чужбина – италианци, англичани – „Хора, съжалявам, не можете да идвате, защото в Италия КОВИД-19 беше започнал да се разраства“. Предвидих още тогава, че е опасно за здравето на нашите танцьори. Анулирахме всички самолетни билети. Като гледах как се разпространява вирусът по света, от началото на март предупреждавах хората в моя център да бъдат още по-внимателни. Танцуваме по двойки, но не може да изпълняваме бачата, салса, меренге и т. н. без да имаме двойки. Казах им да ограничат контактите с останалите танцьори. Задължително е да имат чисти обувки, да си мият ръцете – неща, които винаги спазваме, не само срещу КОВИД-19, а и като превенция срещу всякакви други болести.
- На практика няма как да развивате дейност…
- В този момент нищо не можем да правим, няма как на открито. С до 10 човека и на дистанция 1,5 м, няма как да стане. В ресторантите влизат и сядат по двама, по четирима, дистанцията е по-малка от метър, в метрото сядаме без разстояние помежду ни, разхождат се по улиците един до друг, сега има и протести, съответно скупчвания. Отворени са вече фитнеси, молове, всякакви неща, а в залите, които са наистина безопасни, не можем да влизаме. Ние пазим закона, искаме всичко да е както трябва, плащаме наеми, възнаграждения на инструктори, осигуровки. Няма как да влезем само 10 човека в залата. Повечето школи работим с много ниска такса. Един месец танци струват колкото една вечеря в ресторант, търсим достъпност. Не работим за голяма печалба, а за нашето удоволствие. Танцът е магия, обичаме професията си, това е нашият начин на живот. Даваме радост, живот на танцуващите, идват всякакви хора, включително със сериозни професии – адвокати, лекари и дори и поради това не можем да не спазваме указанията. Когато дойде някой болен, винаги сме го връщали. В крайна сметка много от танцовите двойките са и партньори в живота – ходят заедно на ресторант, кафе, какъв е проблемът и при нас да идват?
- Имате ли отговор на Петицията за отваряне на спортните зали, която пуснахте с Вашите колеги до всички институции на най-високо държавно ниво?
- Засега няма, подписана е вече от над 9000 души, никой не знае какво се случва. Няма да тръгнем срещу закона. Но танцуващите  почти 3 месеца сме без никакво движение. Танцът е като лекарство против стрес, мрачното всекидневие, от психологическа гледна точка те кара да се чувстваш хубаво, да забравиш проблемите. Забравяш случилото се през деня – хората се движат, смеят се, забавляват се заедно. Това няма как да се компенсира. Хората ми се оплакват „Памбос, загубихме си движението, загубихме си начина на живот“. Не е опасно да танцуваме по двойки – следим кой с кого танцува и предварително взимаме мерки.
Не правя онлайн уроци, защото танцът е усещане на ритъм, на живот, на партньора, все едно да кажеш на един футболист „Направи онлайн тренировка“ – друго си е да отидеш на терена да играеш с топката, да тичаш, да се наслаждаваш на работата с колеги. Както и едно е да участваш във филма, друго – просто да го гледаш. Има колеги, които правят онлайн включвания, но според мен се губи зарядът. Усещането в залата няма компенсация – магията от радостта на движението, здравето не може да се компенсира.
- Колко души работят във Вашия център, как можете да компенсирате поне финансовите загуби?
- Имам трима инструктори, които работят при мен, плащам осигуровки, също секретарка, счетоводител, доста разходи. Искаме да работим с абсолютни всички хора, дори с такива, които нямат големи доходи. Ресторантите са пълни – дори масите да са през метър. Дали ще отидеш там или в залата, разстоянието е същото. Така или иначе между танцовите двойки трябва минимум 1,5 м, за да не се ударят помежду си. На всяка двойка й трябват 2-3 кв. м, за да танцува. Така че тези мерки ги взимаме на практика още от отварянето на школата. И за децата важи същото – гледаме да не се бутат едно в друго. Когато отворим, секретарката ми ще мери температурата на всеки на входа, защото и ние имаме семейства с деца, възрастни хора. Няма как да си позволя да се разболее някой в моята зала, ние сме отговорни.


Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ