07 Март 2021неделя14:41 ч.

На фокус

Пълна каша с парите за бизнеса

Властта жонглира с предвидените компенсации на принципа "куче влачи - диря няма"

/ брой: 233

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1179

"С над 1 милиард лева правителството е подкрепило бизнеса по време на кризата", съобщи премиерът Бойко Борисов при посещението си в най-голямата компания в областта на електронната отбранителна индустрия. 

"Досега държавата е осигурила над 2 милиарда лева в подкрепа на хората и на бизнеса заради пандемията." Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на посещението си във фабрика за дограма и преградни стени във Велико Търново.

"Правителството организира подкрепа за бизнеса в България по линия на Министерството на икономиката в размер на над 400 милиона лева в отговор на тежките последици от пандемията от КОВИД-19." Това стана ясно от доклада на министъра на икономиката Лъчезар Борисов. 

"До края на октомври ще стартират четири нови процедури за безвъзмездна финансова помощ в размер на 200 милиона лева в подкрепа на българските фирми по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"." Това съобщи заместник-министърът на икономиката Яна Топалова, откривайки онлайн конференция.

"Още 170 милиона лева ще получи бизнесът. Държавата ще покрие част от загубения в периода на новите ограничителни мерки оборот." С предложението за нови ограничения икономическият министър Лъчезар Борисов съобщи, че е преразпределил 156 милиона лева от програма "Иновации и конкурентоспособност", които ще са за безвъзмездна помощ за компаниите.

"С нови 50 милиона лева ще бъдат подпомогнати туроператорите и туристическите агенти." Това съобщи вицепремиерът Марияна Николова на среща с представители на бизнеса. Сумата ще бъде от финансовото министерство и ще е в допълнение към вече предвидените 10 милиона лева по ОП "Иновации и конкурентоспособност", за които фирмите кандидатстваха.

"България ще разполага с 804 милиона лева от инструмента React-EU за справяне с последиците от пандемията през 2021 г." Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на Министерския съвет, който одобри финансовото разпределение на средствата по оперативните програми за 2014-2020 г.

Дайте да дадем

Като чете подобни съобщения, човек може да повярва, че в условията на пандемия бизнесът ще бъде удавен в пари от правителството. Да вземем например милиарда, за който говори премиерът Борисов. Вероятно става дума за тези 511 милиона евро, които бяха одобрени от Европейската комисия. Тези пари се оказаха голяма въпросителна. В съобщението на ЕК се казва, че "ЕС дава 511 милиона евро". В първото изречение се уточнява, че става дума за "изменение на програма "Иновации и конкурентоспособност". След това са дадени препратки към двете инвестиционни инициативи за коронавируса, които не са нови пари, а са преформатиране на стари програми. Така излиза, че никой не "дава 511 милиона евро", а най-вероятно става дума за обобщение на всички досега планирани пари за коронавируса, които се преразпределят от досегашните програми, плюс тези, които са дадени на Фонда на фондовете за гаранционни инструменти.

В съобщението е посочено, че част от парите ще отидат за "кредитни гаранции". Фондът на фондовете трябваше да предложи такава възможност - портфейлни гаранции за подкрепа на засегнатия бизнес, още по време на първия локдаун през пролетта. През юни от фонда обясниха, че са готови, но "моментът не е дошъл". С други думи, ЕК просто официално дава позволение за прехвърлянето на тези пари, голяма част от които не изглежда да са тръгвали изобщо и това е удивително след такава тежка година. А ЕК не отпуска никакъв нов милиард за България, а просто одобрява прехвърлянето, което страната иска да направи от едни програми към други. Освен това, другите 156 милиона лева, за които също се говори, всъщност са по стари мерки за КОВИД-19, които все още не са стартирали и затова сега се преформатират... в нови мерки.

Народни представители от БСП твърдят, че решенията за отпускане за безвъзмездната финансова помощ при опростени правила са взети без оглед на нуждите на конкретно засегнатите от КОВИД-кризата сектори, фирми и хора. Принципът е по-скоро "Дайте да дадем, за да не кажат, че не правим нищо. Или, за да се усвоят едни средства", коментира секретарят на ПГ "БСП за България" Димитър Данчев. От левицата твърдят, че от подобни действия на безпланова работа се въртят просто едни средства "наляво и надясно", шумно се рекламира, че правителството прави неща за българската икономика, но ефектът очевидно не е голям. "Правителството излъга българските предприятия, като им обеща през март, че до края на 2020 г. икономиката ще бъде подпомогната с 4 милиарда и половина. Оказа се, че работещите мерки са били само две, с което България се нарежда на последно място в ЕС по предоставени средства за запазване на икономическата активност", констатира Данчев.

Хаос

В икономическите мерки на правителството цари тотален хаос, коментира бившият регионален министър Костадин Паскалев. Според него единствената мярка, която работи в момента, е за подкрепа на микро- и малките предприятия. Те са общо 388 000 в България, от които 27 000 са кандидатствали за подкрепа. Около 6000 от тях обаче са останали неоценени по причина, че са във временна затрудненост. "Министърът на икономиката обяви, че в кратко време тези фирми ще бъдат преразгледани, но това не се е случило и до днес", каза Паскалев. "Втората мярка е за средните предприятия. По нея са кандидатствали 1790 фирми от 150 000 - 30% от всички. От 25 август досега в Министерството на икономиката не са успели да оценят отговарят ли на изискванията тези фирми или не. Бяха обсъдени още две мерки, които така и няма да бъдат обявени. Всичко е в основата на запазването на властта и пиара и няма нищо общо с опит за подкрепа на фирмите", допълни Паскалев.

Двете процедури - "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лева за преодоляване на икономическите последствия от пандемията КОВИД-19" и "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на КОВИД-19", се очакваха с нетърпение от бизнеса. Очакваше се те да стартират в края на миналия месец, макар че бяха анонсирани още в края на август. Общият бюджет по всяка от тях бе около 78 милиона лева. Макар и към момента да няма съществени подробности какво точно ще се финансира по всяка от тях, се знаеше, че допустимият размер на отделен проект по първата мярка е 50 000 лева (т.е. щяха да бъдат подпомогнати малко над 1500 фирми). Втората мярка бе насочена към адаптиране на работните места и промени в бизнес процесите и моделите с цел създаване на здравословни и безопасни условия на труд с оглед кризата, но и за нея фирмите ще се наложи да почакат. Сега актуална е идеята фирмите, засегнати от локдауна, да бъдат подпомагани с пари, равни на 20 на сто от оборота им. Към момента не е ясно кога ще стартира новата мярка, както и какви ще бъдат точните критерии по нея.

Обида

Повечето представители на бизнеса у нас не одобряват антикризисните икономически мерки на правителството, единици са се възползвали от тях и се оплакват от тромавост, бюрокрация и дори корупция. Смятат отношението на правителството към тях за обидно и ехидно и декларират, че имат нужда от истинска финансова подкрепа сега, а не от бъдещ рог на изобилието, който кабинетът се очаква да излее предизборно, което пък се тълкува от предприемачите като подкуп. Това сочат данните от годишната анкета на Българската стопанска камара. Според 71% от участниците в допитването фирмата им през 2020 г. е по-зле спрямо преди година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91 на сто от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били, съответно 25 и 43. 68 на сто от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година. 66 процента смятат, че суровините ще поскъпнат, повишение на енергийните цени очакват 77 на сто, а на бизнес кредитите - 53 на сто. По-голяма регулаторна тежест очакват 51 процента, а 58 процента - увеличение на фискалната тежест. Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68 на сто от участниците в анкетата на БСК, а 58 на сто не харесват противоепидемичните мерки.

Председателят на камарата Радосвет Радев коментира, че резултатите от проучването са безпрецедентно негативни в 15-годишната му история и мнението е, че 2020 г. носи тъга. Логичен резултат, защото "грижата" за бизнеса бе сведена до жонглирането с едни числа, от които никой не разбира реално с колко ще бъде подпомогната икономиката. С пълна сила за управляващите в случая е приказката "куче влачи - диря няма".

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ