10 Декември 2019вторник13:27 ч.

Пакетите на МЗ-то

/ брой: 206

автор:Аида Паникян

visibility 586

Пакетът медицински дейности е нещо много важно. Това го знаем от години. Проблемът е, че когато и той, като много други документи на МЗ, влезе в съда, може да пострадат и здравно осигурените, и болните. Не, че здравноосигурените освен осигуровките си не плащат и допълнително на ръка за лечението си. Плащат. При това у нас доста повече, отколкото останалите европейци, над критичното за ЕС ниво!

Отмяната от съда на Наредбата за основния пакет дейности блокира някои сегменти в системата. Поне, докато министърът не издаде нова наредба. Доброто от отмяната на наредбата е, че съдът изисква новият нормативен документ да остойности медицинските дейности. Крайно време е това да бъде сторено. Но дали ще се случи дори след решението на съда? Или пак ще пропаднат в морето надеждите на медиците за остойностяване на дейности. И пак, за пореден път, здравната ни система ще застане на стартова позиция, за пореден път ще бъде в ситуация на "сделано недоделано", за пореден път и хората в системата, и пациентите получават обещания, които властта не изпълнява и очаквано е упреквана в лъжа. Очакваме да видим доколко повече ще бъдат онези обещани 400 или 500 млн. лв. допълнително за здравната система за догодина. Или отново ще трябва различните съсловия и представители на различни категории болници да протестират, за да получат необходимото за нормална работа.  

Иначе системата някак си се опитва да работи. Въпреки лъжите на управляващите и въпреки лобитата, които слагат прът в колелото й. Системата работи с усилията на всеотдайните професионалисти лекари, сестри, зъболекари, физиотерапевти, аптекари и пр. и в името на пациентите. Работи с пари от дарителски сметки и есемеси, от продадени капачки в името на здравето на българските деца. 

Мъгли в 13 области, облачно с кратък дъжд

автор:Дума

visibility 77

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 237

Нормандската четворка договори спиране на огъня в Донбас

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 382

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 321

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ