25 Май 2020понеделник07:57 ч.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

Транспортната комисия на Европарламента отхвърли предложението на българските депутати документът да бъде върнат за ново разглеждане

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 1364

Важният за българските превозвачи пакет "Мобилност", с който се въвеждат нови правила, свързани с почивката на шофьорите, връщането на ТИР-овете и каботажа при превозите по всичко личи, че ще влезе в действие. Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли предложението на българските евродепутати пакетът да бъде върнат за ново разглеждане в Европейската комисия. Това стана с 19 гласа "за" срещу 30 "против", като решението беше взето за по-малко от 10 минути. Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически формации от Германия и Франция.
В началото председателката на транспортната комисия в ЕП Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предложението камионите да се връщат в страната - отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон.
Българските превозвачи се обявиха срещу новите правила, като исканията им получиха подкрепа от страна на българските евродепутати и на още няколко засегнати страни от Централна и Източна Европа, но засега остават малцинство. Идната седмица, във вторник, евродепутатите трябва да решат дали да започнат преговорите по пакета "Мобилност". Ако вотът бъде положителен, следва т.нар. "триалог", в който участват Европарламентът, Европейският съвет и Европейската комисия. Те трябва да намерят компромисно решение, което да удовлетвори всички страни.
Тези преговори ще започнат след 1 ноември, когато ще заработи новата Европейска комисия. За поста на еврокомисар по транспорта, която ще води преговорите между страните, е номинирана румънката Рована Плумб. Румъния подкрепяше исканията на българските превозвачи за отпадане на редица текстове. Българските евродепутати не са оптимисти за предстоящото гласуване следващата седмица за започването на преговорите по пакета "Мобилност". Те смятат, че оттук нататък е необходимо да се направят компромиси с някои от исканията, за да могат да отстояват приоритетите за превозвачите ни, основните от които са връщането на камиона и почивката на шофьорите.
"Със сигурност резултатът от гласуването не е положителен, малко разочароващ. Идва следващата седмица, така че се готвим за него тогава, когато гласуваме дали да се даде мандат, но не очаквам да има по-добро представяне от това. Ясно е, че мнозинството е категорично срещу нашата позиция", каза пред БНР Андрей Новаков, който е един от вносителите на искането за изтеглянето на пакета "Мобилност". "Имаме нужда от мандат, с който да можем да преговаряме с нашите опоненти от другата страна. За това част от нашите изисквания да останат, от част да се откажем, така че поне по-големите неща като връщането на камиона, връщането на водача да успеем да го запазим и да пуснем нещо по-малко", допълни Андрей Новаков пред БНТ."Най-крайните, най-радикалните мерки ги предлага Европейският парламент в лицето на германски и френски евродепутати. Ние се надяваме тези текстове да бъдат премахнати тогава, когато се търси компромисно решение на трите органа", каза Петър Витанов (БСП), който е единственият български евродепутат член на транспортната комисия и вносител на предложението.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 485

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 901

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ