30 Юли 2021петък22:51 ч.

Няколко думи

Пак свинско със зеле

/ брой: 119

автор:Ева Костова

visibility 815

Според Евростат България е държавата в Европейския съюз с най-евтините алкохол и тютюн, както и с най-ниските цени в ресторанти и хотели (вж. статията "Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин"). Европейската статистическа служба твърди, че като цяло потребителските цени на всички стоки и услуги у нас са едва 56 процента от средните за ЕС. В групата на най-евтините си делим първенството с Румъния и Полша... На пръв поглед някой може и да се обърка, че това е добра новина. Ама не е.
Сравняването на цените е хлъзгава материя. Защото, като говориш за цени, трябва да говориш и за доходи, т.е. - за покупателната способност на населението спрямо въпросните в случая "ниски" цени. Пак според Евростат България е на първо място в ЕС по население, което е в риск от бедност - 32,1 процента, докато в съюза този рисков народ е средно 16,9 на сто от населението. Да не говорим, че в тежки материални лишения живеят 19,9 на сто от българите, а в ЕС са само 5,6 процента. И разликата между бедни и богати у нас е 8 пъти, в Европата е 5,2 пъти!
А чак през 2042 г. сме щели евентуално да стигнем 90% от средните доходи на другите европейци. Така че евтино в България е за чужденците, не за българите. За тях е свинското, за нас - зелето. Погледнато средностатистически.

Крайно време е бъдещите управници на страната да се замислят по-детайлно върху статистическите данни. А не да ги пускат избирателно покрай ушите си, както години наред правеха правителствата на Борисов.
Така че темата за цените върви ръка за ръка с болната тема за доходите и за ниското заплащане на труда в страната ни. А също и за неравенствата и разтворената широко ножица между доходите на най-бедните и на най-богатите. Да не забравяме, че в колелото на икономиката ни най-много вода налива точно потреблението на населението. Я кажете на някой, който от години не може да си позволи да заведе семейството си на море заради недоимъка, че хотелите и ресторантите ни били най-евтини... Щото въпросната справка на Евростат показва, че цените на храните и безалкохолните в България били 81 процента от средноевропейските. Само че в потребителската кошница на българина, особено на бедния българин, те заемат най-много място. Нека добавим и голямата тема за данъците, които също традиционно пораждат огромни неравенства и несправедливост в нашето обществото. Като започнем с плоския данък за доходите на физическите лица и стигнем до ДДС-то - упорито стоящо високо за жизнено важни стоки и услуги за българина.
Остават ни евтините ресторанти...
Вече и на децата е ясно защо из столицата и големите градове шестват групово екскурзианти откъдето се сетите. Има и младежи, ама най-често виждате пенсионери, точещи се зад флагчето на гида отпред. А питайте нашите пенсионери що не са тръгнали по ресторанти като испанците и не хойкат по света в групи зад българското знаменце?

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 901

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 340

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 589

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ