24 Септември 2020четвъртък11:08 ч.

Акценти

Пак слагат каруцата пред коня

/ брой: 116

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 544

Мозайката на системата за национална сигурност непрекъснато се размества. За добро или за зло, у нас това не се случва рядко. И все някой е недоволен. Сега упреците са насочени към Националната служба за охрана (НСО). А вълненията - около функциите на новата Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" в МВР. Политически ли са мотивите или не е друг въпрос. По-скоро темата е кога и в какъв ред се правят подобни трансформации, както например чрез Закона за МВР, за който вече стана ясно, че има вето на президента. Преди месец депутатите направиха някои ходове и във Въоръжените сили. 

Сега ли му е времето? Сигурно, ако тези и други промени бяха аргументирани в Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност, включително и на отбраната. Вече година и половина се работи по него, но резултатът е невидим. А правителството само си постави срок за приключване - 30 април 2020 г. Впрегна представители на куп министерства, на Въоръжените сили и специалните служби да работят на принципа "две в едно". До втората половина на март м.г. така наречената голяма междуведомствена група трябваше да предложи на Съвета по сигурността към Министерския съвет общата политическа рамка, по която да се провеждат прегледите. Има ли такава? Къде е, знае ли я широката общественост? Подобна неяснота не е в интерес на създаването на условия за широка подкрепа на процеса както в национален, така и в международен план. Т.е. не са известни политическите параметри на стратегическия преглед. 

Въпросът обаче беше, че действията изпреварват анализите и оценките. От прегледа се очаква да последват редица нови концептуални и регламентиращи документи или сериозни промени на сегашните. Най-вероятно ще имаме нова Стратегия за национална сигурност или най-малкото актуализиране на приетата Актуализирана стратегия за национална сигурност. И редица още документи. В отбраната, например - нов закон, програма и план за развитие на Въоръжените сили, доктрини и т.н. Специалните служби също имат свои закони, които са сравнитено нови, но очевидно ще трябва да бъдат съобразени с изводите и препоръките в окончателния доклад. Ще последват реорганизации и преструктурирания, което е нормално, за да се преодолеят констатираните проблеми. Нищо чудно да има и преподчиняване на структури поради обективни или субективни необходимости. 

Крайно необходим ни е консенсус за по-нататъшното развитие и укрепване на националната сигурност и отбраната. Става дума за съгласие между властите, институциите и гражданското общество. Българите трябва да разберат каква армия ще имат - професионална, наборна или доброволна. Или как полицията да респектира обществото адекватно в различните ситуации? С какви мерки ще гарантираме сигурност на лекарите, учителите, възрастните и самотните хора? Редица още въпроси чакат отговори, които вече трябваше да ги има. 

Оправдание за закъснението може да се окаже пандемията. Но като че ли този преглед започва да си губи смисъла, най-малкото поради наближаващия край на мандата на това управление. Едва ли времето ще стигне да се приемат всички необходими документи. Може би това обяснява и някои конюнктурни решения в сферата на сигурността. Като слагането на каруцата пред коня, например.

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 54

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 101

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 90

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 108

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 31

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 3

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 330

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 237

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ