06 Август 2020четвъртък11:15 ч.

Пак начисляват лихви за неплатени сметки за парно

"Топлофикация София" разясни как ще връща надвзетите пари на абонатите

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 179

Част от мерките, въведени с извънредното положение, за облекчаване на абонатите на парно вече не са в сила, съобщиха от Асоциацията на топлофикационните дружества. Отпаднаха ограниченията за налагане на запори и начисляване на лихви при просрочени задължения, регламентирани в Закона за мерките и действията при извънредно положение. Досега действаха текстове в закона, според които срещу физически лица се спират временно всички изпълнителни действия на държавни и частни съдебни изпълнители. До 14 юли по закон не се налагаха запори на банкови сметки на физически лица, запори върху трудови възнаграждения и пенсии и други. Вече всички просрочени задължения могат да бъдат обявени за изискуеми и да бъдат образувани дела, за да се потърси санкцията на съда, а договорите могат да се развалят поради неизпълнение.

"Топлофикация София" обяви, че започва да урежда въпроса с надвзетите суми за парно и топла вода за миналия топлителен сезон. Тъй като цената на руския природен газ бе намалена със задна дата за осем месеца (август 2019 - март 2020 г.), предприятието е направило преизчисления и ще компенсира своите абонати за надплатените суми. Сметките на всички потребители за юни 2020 г., независимо дали са на реален месечен отчет, на прогнозно потребление с годишно изравнение или заплащат на равни месечни вноски, вече са намалени. За юни остава месечната такса за дялово разпределение, която не влиза в цената на топлинната енергия и там прихващания не могат да се правят. 

Според решението на КЕВР конкретните суми за възстановяване се отнасят за периода юли 2019 г. - март 2020 г. Сумата за възстановяване на всяка месечна фактура се изчислява по следната формула: Сумата за възстановяване е равна на фактурираното количество топлинна енергия, умножено по старата цена минус фактурирано количество топлинна енергия, умножено по новата цена. След извършеното първо прихващане с юнската сметка, абонатите ще могат да видят на отделен ред в месечното съобщение каква сума остава за възстановяване.

Ако за даден топлоснабден имот трябва да бъдат възстановени 120 лв. и от тях вече са прихванати с юнската сметка 24 лв., то в реда "Сума за възстановяване чрез прихващане за периода 07.2019 г. - 03.2020 г." ще фигурират 96 лв. Усвояването ще се извършва всеки следващ месец до изчерпване на цялата преизчислена сума.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 434

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 331

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ