20 Октомври 2019неделя21:53 ч.

Пак гилотина за болниците

/ брой: 128

автор:Аида Ованес

visibility 1603

"Когато миналата година бях на половин щат, вземах повече пари, при това - редовно. Тази година съм завеждащ на детското отделение в болницата, но вземам не повече от 2/3 от миналогодишните си пари. Но по-лошото е, че хората обедняват и затова се разболяват по-често, а ние от два месеца нямаме направления..." Този монолог може да се чуе във всяка общинска болница. Дори в онези, които до преди 7-8 месеца бяха добре и имат по 80-100-120 години история.
След многократните забавяния на паричните преводи на болниците и лекарите, след обещанията, че ако болниците извършат дейност над лимитираната, тя ще им бъде заплатена, в случай, че няма документална измама, здравните ковчежници пак се извъртяха на 180 градуса. И заявиха, че... няма да платят за дейност над ограничената. Тоест този месец касата е изчислила, че по план трябва да влязат в болница 100 човека и плаща на болницата за 100-те. Ако постъпи 101-и пациент и болницата заяви, че го е лекувала, касата няма да й плати. На всичкото отгоре - може дори да я накаже, че е... "излъгала".
Само че е под въпрос кой кого е излъгал. Защото когато се заговори за т.нар. делегирани бюджети, бившият здравен министър Божидар Нанев и бившата шефка на касата Жени Начева се клеха пред медиите, че болницата ще получи парите си и за 101-ия излекуван. Кой лъже? Предишните или сегашните? Или може би и предишните, и сегашните.  Всъщност - няма особено значение. Вече им свикнахме на шегичките - сутрин има, по пладне - няма, след пладе - не било точно така, а привечер - целокупният народ не бил разбрал.
Само че със здравето на 6 милиона българи шега не бива. Днес може да изглеждат беззащитни като пластелини в ръцете на социологическите проучвания, но утре? Утре, драги здравни шефове, възможно е неясните ви въртеливи движения с цел примитивно икономисване на пари, да имат доста мощен отзвук.
По отношение на заплащането на лекарския труд коментарът може да е само един: "Ненахранен горски бозайник не изпълнява фолклорен ритуал". Казано по нашенски: "Гладна мечка хоро не играе".
По отношение на болниците: "Корабът потъва бързо, сигурно и прогнозирано. Вода има за всички малки болници в кораба".
Неплащането на дейност над лимитите, както се очакваше още в края на м.г., е 100-процентово изпълнение смъртната им присъда.
Но с какво са виновни болните?
Дали ще са по-спокойни и болните, и близките им, ако припомним, че управниците ни всъщност нямаха никаква яснота по здравната си политика преди година? Чудно обаче защо трябва да се учат да бръснат на главата на болните хора и на лекарите и болниците?
 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ