05 Юни 2020петък21:41 ч.

Пак гилотина за болниците

/ брой: 128

автор:Аида Ованес

visibility 1837

"Когато миналата година бях на половин щат, вземах повече пари, при това - редовно. Тази година съм завеждащ на детското отделение в болницата, но вземам не повече от 2/3 от миналогодишните си пари. Но по-лошото е, че хората обедняват и затова се разболяват по-често, а ние от два месеца нямаме направления..." Този монолог може да се чуе във всяка общинска болница. Дори в онези, които до преди 7-8 месеца бяха добре и имат по 80-100-120 години история.
След многократните забавяния на паричните преводи на болниците и лекарите, след обещанията, че ако болниците извършат дейност над лимитираната, тя ще им бъде заплатена, в случай, че няма документална измама, здравните ковчежници пак се извъртяха на 180 градуса. И заявиха, че... няма да платят за дейност над ограничената. Тоест този месец касата е изчислила, че по план трябва да влязат в болница 100 човека и плаща на болницата за 100-те. Ако постъпи 101-и пациент и болницата заяви, че го е лекувала, касата няма да й плати. На всичкото отгоре - може дори да я накаже, че е... "излъгала".
Само че е под въпрос кой кого е излъгал. Защото когато се заговори за т.нар. делегирани бюджети, бившият здравен министър Божидар Нанев и бившата шефка на касата Жени Начева се клеха пред медиите, че болницата ще получи парите си и за 101-ия излекуван. Кой лъже? Предишните или сегашните? Или може би и предишните, и сегашните.  Всъщност - няма особено значение. Вече им свикнахме на шегичките - сутрин има, по пладне - няма, след пладе - не било точно така, а привечер - целокупният народ не бил разбрал.
Само че със здравето на 6 милиона българи шега не бива. Днес може да изглеждат беззащитни като пластелини в ръцете на социологическите проучвания, но утре? Утре, драги здравни шефове, възможно е неясните ви въртеливи движения с цел примитивно икономисване на пари, да имат доста мощен отзвук.
По отношение на заплащането на лекарския труд коментарът може да е само един: "Ненахранен горски бозайник не изпълнява фолклорен ритуал". Казано по нашенски: "Гладна мечка хоро не играе".
По отношение на болниците: "Корабът потъва бързо, сигурно и прогнозирано. Вода има за всички малки болници в кораба".
Неплащането на дейност над лимитите, както се очакваше още в края на м.г., е 100-процентово изпълнение смъртната им присъда.
Но с какво са виновни болните?
Дали ще са по-спокойни и болните, и близките им, ако припомним, че управниците ни всъщност нямаха никаква яснота по здравната си политика преди година? Чудно обаче защо трябва да се учат да бръснат на главата на болните хора и на лекарите и болниците?
 

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ